Gores Group a Siemens podepsaly finální smlouvu o založení společného podniku

[Tisková zpráva] MNICHOV, NĚMECKO, 1. ŘÍJNA 2008 - Dvě renomované společnosti, Siemens a americká soukromá investiční společnost Gores Group, úspěšně dokončily jednání o založení společného podniku v oblasti firemních sítí a komunikace. Gores získává 51% podíl v Siemens Enterprise Communications a Siemens si ponechává zbývajících 49 procent. Společný podnik zahajuje svoji činnost 1. října 2008.

Alec Gores, zakladatel a předseda představenstva Gores Group, uvedl: „S radostí vítáme začlenění Siemens Enterprise Communications do našeho portfolia firem. Jsme přesvědčeni, že Siemens Enterprise Communications posílí naši působnost v oblasti firemních sítí a komunikace, a těšíme se na rychlý rozvoj našeho společného podniku.“

Společnost Gores, která se zaměřuje na rozvoj růstu podniků, disponuje značnými manažerskými schopnostmi v oblasti technologií a telekomunikací a ze získaných firem se stávají autonomní subjekty v rámci jejich portfolia.

„Vedoucí postavení a zkušenosti našeho nového partnera přispějí k růstu Siemens Enterprise Communications i k další konsolidaci tohoto odvětví, jež v dlouhodobém horizontu prospěje našim zákazníkům, zaměstnancům i akcionářům,“ doplnil Joe Kaeser, finanční ředitel koncernu Siemens.

Jak bylo již uvedeno v tiskové zprávě o chystaném spojení, Gores a Siemens plánují investovat do společného podniku minimálně 350 milionů eur – vedle výdajů na výzkum a vývoj a dalších výdajů souvisejících s běžným provozem. Investice budou využity k uvádění inovativních produktů Siemens Enterprise Communications na trh, k akvizici dalších technologických platforem s cílem využít výkonnou distribuční organizaci Siemens Enterprise Communications, i k další expanzi a transformaci podniku z dodavatele hardwaru na poskytovatele softwaru a služeb.

Inovativní nové produkty Siemens Enterprise Communications, jako je OpenScape UC Server, zůstávají významnou součástí produktového portfolia a firma bude i nadále nabízet migrační strategie OpenPath pro hladký přechod stávajících produktů na nová řešení na bázi sjednocené komunikace. Stejně tak bude pokračovat i podpora a aktualizace stávajících produktů Siemens Enterprise Communications, zejména HiPath 3000 a HiPath 4000.

V následujících měsících budou aktivity Siemens Enterprise Communications provozně sloučeny se dvěma subjekty z portfolia firem Gores Group, kterými jsou Enterasys, poskytovatel řešení v oblasti síťových zařízení a zabezpečení, a SER Solutions, firma vyvíjející software pro call centra. Spojením těchto tří firem vznikne ještě širší nabídka produktů a řešení v oblasti firemních sítí a komunikací. V nejbližší budoucnosti bude Siemens Enterprise Communications řídit předseda představenstva a prozatimní výkonný ředitel Mark Stone.

„Podpis finální smlouvy a vytvoření nového společného podniku otevírá cestu k vedoucímu postavení na poli sjednocené komunikace s produkty, službami a zaměstnanci, jež nemají v oboru konkurenci,“ řekl Stone. „Navíc věříme, že nyní je ten správný čas pro dynamický růst firmy, jak organicky, tak prostřednictvím akvizicí, se šancí stát se dominantní silou na trhu.“

Gores Group je soukromá investiční společnost se zaměřením na akvizice kontrolních podílů ve firmách, kterým nabízí své řídící zkušenosti a flexibilní kapitálovou bázi. Společnost spojuje znalosti v oblasti řízení a firemního auditu se zkušenostmi v oblasti fúzí a akvizic. Gores Group byla založena v roce 1987 a má kanceláře v Los Angeles, Boulderu a Londýně. Další informace najdete na www.gores.com.

Siemens Enterprise Communications je společný podnik přední privátní investiční firmy Gores Group a koncernu Siemens. Vedle Siemens Enterprise Communications GmbH & Co. KG a jejích poboček po celém světě patří do společného podniku i aktivity Enterasys Networks a SER Solutions, čímž vznikl nový vedoucí hráč v oblasti firemních komunikačních řešení, s nabídkou špičkových produktů a řešení pro sjednocenou komunikaci, kontaktní centra a zabezpečené sítě. Více než 14 000 zaměstnanců po celém světě vytváří komunikační a síťová řešení založená na principech otevřené komunikace pro firmy všech velikostí. Tato řešení přinášejí vyšší produktivitu, rychlost i zabezpečení firemních procesů v jakékoliv síťové či IT infrastruktuře. Ve fiskálním roce 2007 dosáhla společnost Siemens Enterprise Communications obratu ve výši zhruba 3,2 miliardy eur. Více informací o společnosti Siemens Enterprise Communications najdete na www.siemens.cz/en­terprise nebo www.hipath.cz.

Siemens patří mezi největší globální elektrotechnické a elektronické koncerny. Společnost zaměstnává zhruba 400.000 odborníků, kteří vyvíjejí a vyrábějí produkty, navrhují a instalují komplexní řešení na míru dle požadavků zákazníků a nabízejí širokou paletu služeb dle jejich individuálních potřeb. Siemens nabízí svým zákazníkům ve 190 zemích inovativní technologie a komplexní know-how. Společnost byla založena před 160 lety a působí v oblastech informace a komunikace, automatizace a pohony, energetika, doprava, zdravotnictví a osvětlení. Více informací najdete na www.siemens.com a www.siemens.cz.