Skupina GTS Central Europe uzavřela první pololetí 2010 dobrými hospodářskými výsledky

[Tisková zpráva] Praha, 18. srpna 2010 – GTS Central Europe (GTS), vedoucí telekomunikační operátor v regionu střední a východní Evropy, oznámil své silné hospodářské výsledky za první pololetí roku 2010. Tržby zůstaly v meziročním srovnání v přibližně stejné výši 189,8 milionu EUR, provozní zisk před zdaněním, splátkou úroků, odpisy a amortizací (EBITDA) pak meziročně vzrostl o 7,5 % na 44,4 milionu EUR. Zlepšení provozního zisku EBITDA je přímým důsledkem změn v produktovém portfoliu a pokračující optimalizace nákladů.

Hlavní body (v meziročním srovnání):

• Tržby 189,8 milionu EUR
  • Růst provozního zisku před zdaněním, splátkou úroků, odpisy a amortizací (EBITDA) o 7,5 % na 44,4 milionu EUR
  • Zvýšení provozní marže (EBITDA marže) na 23 %
  • Peněžní tok (cash flow; EBITDA bez investičních nákladů CAPEX) ve výši 26,4 milionu EUR, 9% nárůst

„Výsledky za první pololetí roku 2010 jsou v souladu s naším očekáváním, protože se nám podařilo udržet tržby a zvýšit jak provozní zisk EBITDA, tak peněžní tok. Věřím, že naše nově nastavená struktura, kde je pět národních a dvě mezinárodní (mezinárodní služby a velkoobchodní hlasové služby) obchodní jednotky, nabízí zlepšený servis zákazníkům a provozní efektivitu. Navíc velké množství našich nových smluv se zákazníky ukazuje, že náš konzultantský přístup k obchodu a službám se začíná vyplácet – více služeb, více umístění, dlouhodobější smlouvy, vyšší tržby na zákazníka a více spokojených klientů,“ komentoval výsledky Adam Sawicki, generální ředitel skupiny GTS.

Přestože tržby zůstaly v prvním pololetí roku 2010 na shodné úrovni jako ve stejném období loni, zvýšení provozního zisku EBITDA je důsledkem rostoucích marží a vyšší efektivity. Polská obchodní jednotka pokračovala v silném nárůstu s 13% meziročním zvýšením tržeb. V červnu byla uzavřena akvizice rumunského operátora Datek, dokončení akvizice maďarského poskytovatele datových center Interware se předpokládá v září tohoto roku. Tyto akvizice budou zahrnuty do konsolidovaných výsledků za druhé pololetí.

„Zatímco konsolidované tržby zůstaly meziročně stabilní, pokračovali jsme v růstu v oblasti datových služeb a datových center, která nahrazuje pokles klasických hlasových služeb. Pokračujeme v růstu provozního zisku EBITDA a peněžního toku při zachování disciplíny v oblasti investičních nákladů CAPEX. Akvizice společností Datek a Interware jsou v souladu s naším strategickým zaměřením a získáváme jimi další tržby a zákazníky v oblasti datových služeb a datových center,“ doplnil Gerald Grace, finanční ředitel skupiny GTS.

V průběhu druhého pololetí roku 2010 dojde k plné integraci zakoupených společností Datek a Interware do obchodní struktury skupiny GTS. Skupina bude pokračovat v investicích do rozšíření nabídky produktů v oblasti ethernetu, IP VPN i služeb datových center. GTS se bude také dále aktivně podílet na další konsolidaci telekomunikačního trhu ve střední a východní Evropě v oblastech, kde akvizice nabídnou jedinečné výhody pro zákazníky i akcionáře.

O skupině GTS:
Skupina GTS Central Europe (GTS) je předním poskytovatelem integrovaných telekomunikačních řešení v zemích střední a východní Evropy. GTS má rozsáhlou optickou síť pokrývající region střední a východní Evropy, která zasahuje do sousedních zemí jako je Rakousko, balkánské státy, země Pobaltí, Rusko, Turecko nebo Ukrajina. V zemích střední a východní Evropy – České republice, Polsku, Maďarsku, Slovensku a Rumunsku – má skupina GTS rozsáhlou podzemní síť poskytující služby hlasové, datové, IP, MPLS a širokopásmové komunikace firemním zákazníkům, ale také dalším telekomunikačním operátorům, operátorům mobilních služeb a poskytovatelům obsahu. Celosvětový telekomunikační časopis Capacity vyhlásil skupinu GTS nejlepším velkoobchodním operátorem ve střední a východní Evropě za rok 2005, 2007 a 2009. Za rok 2009 dosáhla skupina GTS obratu 384,5 milionu EUR a provozního zisku před zdaněním, splátkou úroků, odpisy a amortizací (EBITDA) 86 milionů EUR.

Vlastníkem skupiny GTS je konsorcium finančních investorů vedené fondy Columbia Capital, M/C Venture Partners a Innova Capital. Columbia Capital a M/C Venture Partners jsou severoamerické finanční skupiny zaměřené na investice do telekomunikačního a IT sektoru. Innova Capital je jedním z vedoucích private equity fondů zaměřených na region střední Evropy. Mezi další členy konsorcia patří Bessemer Venture Partners, HarbourVest Partners a Oak Investment Partners.

Pro více informací navštivte prosím www.gtsce.com.