GTS Novera bude provozovat metropolitní síť ve Valašském Meziříčí

[Tisková zpráva] Praha, 28. února 2007 – Celonárodní telekomunikační operátor GTS Novera a společnost Josef Bartoň – Rex v pátek podepsaly s městem Valašské Meziříčí smlouvu o provozování metropolitní datové sítě. Sdružení těchto firem zvítězilo ve výběrovém řízení města. Metropolitní síť bude sloužit jak k propojení objektů místní správy a institucí, tak komerčním subjektům.

Občanům města pak nabídne zejména vysokorychlostní internet. Součástí sítě bude i dvacet veřejně přístupných internetových informačních kiosků. GTS Novera tak pokračuje v úspěšné spolupráci s místními samosprávami. Obdobné metropolitní sítě tento operátor zprovoznil či buduje také v dalších městech – například v Plzni, Bílině či nedávno ve Vsetíně a Uherském Brodu.

Metropolitní síť ve Valašském Meziříčí bude pokrývat území města Valašské Meziříčí a jeho přilehlé části. Do 170 míst bude zavedena optická infrastruktura, na zbývajícím území se použije bezdrátová technologie. Síť tvoří 23 km optických kabelů. Náklady na její vybudování jsou téměř 15 milionů korun, z toho téměř 13 milionů pokryjí dotace z evropských fondů. Sdružení firem GTS Novera a Josef Bartoň – Rex má síť pronajatou na pět let na základě vyhraného výběrového řízení města.

„Dokončení metropolitní sítě ve Valašském Meziříčí je plánováno na konec dubna, pak bude předána do provozu. Samosprávě, institucím, komerčním subjektům i občanům města nabídneme kvalitní telekomunikační služby včetně vysokorychlostního internetu,“ řekl Tomáš Budník, ředitel komerční divize společnosti GTS Novera. „S metropolitními sítěmi máme bohaté zkušenosti. Nedávno jsme vybudovali a uvedli do provozu podobnou datovou síť ve Vsetíně,“ dodává.

„V rámci naší metropolitní sítě budou mít občané a organizace, kteří budou napojeni optickým kabelem, možnost se připojit k vysokorychlos­tnímu internetu za dobrou cenu. Dále bude ve městě rozmístěno dvacet informačních kiosků ve veřejných budovách. Velkou část města by také měla pokrýt bezdrátová WiFi síť,“ řekl Vlastislav Navrátil, radní města Valašské Meziříčí.

Tento projekt je další úspěšnou spoluprací společnosti GTS Novera s místní samosprávou. Obdobné sítě tento operátor provozuje také v dalších městech republiky – např. v Bílině, Plzni či Vsetíně. Společným jmenovatelem těchto úspěšných projektů je vzájemné datové a hlasové propojení jednotlivých městských institucí, citelná úspora na výdajích města za telekomunikační služby a zlepšení dostupnosti internetového připojení pro veřejnosti.

Posledním podobným projektem je výstavba metropolitní sítě ve Vsetíně, kterou GTS Novera dokončila v listopadu loňského roku a od ledna ji spustila v plném provozu. Město Vsetín tím získalo moderní metropolitní síť, díky které se zlepšil přístup jednotlivých městských subjektů do centrálního informačního systému města. Součástí řešení je i zpřístupnění vysokorychlostního internetu občanům a instalace internetových informačních kiosků ve veřejných budovách a školách.

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Měšec.cz: Stavební spoření: alternativa i pro seniory

Stavební spoření: alternativa i pro seniory

Vitalia.cz: Vychytané vály a válečky na vánoční cukroví

Vychytané vály a válečky na vánoční cukroví

Root.cz: Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

120na80.cz: 5 nejčastějších mýtů o kondomech

5 nejčastějších mýtů o kondomech

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Měšec.cz: Sleva na dítě a manželku pro OSVČ je zpět. Ale..

Sleva na dítě a manželku pro OSVČ je zpět. Ale..

DigiZone.cz: Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

DigiZone.cz: Co chtějí operátoři při přechodu na DVB-T2?

Co chtějí operátoři při přechodu na DVB-T2?

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

Vitalia.cz: Jsou čajové sáčky toxické?

Jsou čajové sáčky toxické?

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Vitalia.cz: To nejhorší při horečce u dětí: Febrilní křeče

To nejhorší při horečce u dětí: Febrilní křeče