Hospodářské výsledky telekomunikační skupiny GTS CE za rok 2009: nejvyšší provozní zisk v historii

9. 3. 2010

[Tisková zpráva] Praha, 8. března 2010 – Skupina GTS Central Europe (GTS CE), vedoucí telekomunikační operátor v regionu, oznámila své hospodářské výsledky za rok 2009 končící 31. prosince. Podařilo se dosáhnout nejvyššího provozního zisku před zdaněním, splátkou úroků, odpisy a amortizací (EBITDA) a nejvyššího peněžního toku od založení skupiny před šestnácti lety. GTS CE pokračuje v růstu tržeb v oblasti datových produktů, kde dosahuje vysoké marže, na úkor klasických hlasových služeb. Dnes rovněž byly zveřejněny výsledky českého celonárodního operátora GTS Novera, který je součástí skupiny GTS CE.

Hlavní body:

• Provozní zisk před zdaněním, splátkou úroků, odpisy a amortizací (EBITDA) ve výši 86 milionu EUR, 11% růst ve srovnání s předcházejí­cím rokem
  • Provozní marže (EBITDA marže) 22 %, v předcházejícím období ve výši 18 %
  • Peněžní tok (cash flow; EBITDA bez investičních nákladů CAPEX) ve výši 39,6 milionu EUR, 40% nárůst oproti předcházejícímu roku
  • Tržby 384,5 milionu EUR, 12% pokles oproti předcházející­mu roku

Skupina GTS CE pokračuje přes zhoršující se ekonomické prostředí v dosahování silného finančního a provozního výkonu. Od roku 2005, kdy skupina začala mít pozitivní hodnotu svého peněžního toku, provozní zisk před zdaněním, splátkou úroků, odpisy a amortizací (EBITDA) i peněžní tok rostou každoročně v průměru o 17 %, respektive 50 %. Zvýšená ziskovost je odrazem jednak přechodu produktů k datovým a managed řešením, kde je dosahováno vyšší marže, ale také pokračujícím důrazem na kontrolu nákladů a zlepšování výkonnosti.

„Výsledky za rok 2009 jsem velmi potěšen. Dokončili jsme naši provozní restrukturalizaci, založili sedm zákaznicky orientovaných obchodních jednotek. Dvě nově zřízené – mezinárodní služby a velkoobchodní hlasové služby – těží z výhod naší unikátní sítě, protože dokážou pokrýt datové a hlasové požadavky našich regionálních zákazníků, a pět národních jednotek se zaměřuje na korporátní zákazníky v jednotlivých zemích naší působnosti. Důsledkem této nové struktury, kombinované se zřízením regionálního provozního centra a mezinárodního centra řízení sítě, je zlepšení služeb pro zákazníky a zvýšená efektivita napříč celou skupinou,“ komentoval výsledky Adam Sawicki, generální ředitel skupiny GTS CE.

„Přestože celkové tržby vzhledem k přechodu od klasických hlasových služeb a slabším lokálním měnám oproti roku 2008 poklesly, pokračovali jsme v růstu zisku v naší klíčové oblasti datových a managed produktů. Přes slabé makroekonomické prostředí se nám podařilo vyhrát klíčové zakázky včetně našeho historicky největšího obchodu s celkovými tržbami 8,5 milionu EUR. Se zlepšujícím se makroekonomickým prostředím a zefektivněným obchodním modelem je naše skupina dobře připravena na další budoucí růst ziskovosti,“ doplnil Gerald Grace, finanční ředitel skupiny GTS CE.

Hospodářské výsledky GTS Novera
Český celonárodní telekomunikační operátor GTS Novera, který je významnou součástí skupiny GTS CE, dnes rovněž zveřejnil své neauditované hospodářské výsledky za loňský rok. Ty byly stejně jako v případě celé skupiny GTS CE ovlivněny zejména postupným přechodem zákazníků od klasických hlasových služeb k datovým a managed řešením, kde je dosahováno vyšší marže. Z tohoto důvodu došlo ve srovnání s předcházejícím rokem k poklesu tržeb o 7 % na 5,385 miliardy Kč v roce 2009. Avšak klíčový ukazatel – provozní zisk před zdaněním, splátkou úroků, odpisy a amortizací (EBITDA) naopak ve srovnání s rokem 2008 vzrostl o 16 % na téměř 914 milionů Kč.

O skupině GTS CE:
Nadnárodní skupina GTS Central European Holding B.V. (GTS CE) je předním poskytovatelem integrovaných telekomunikačních řešení v zemích střední a východní Evropy ležících mezi Frankfurtem a Istanbulem. Díky své vlastní páteřní infrastruktuře poskytuje GTS CE služby hlasové, datové, IP, MPLS a širokopásmové komunikace zejména firemním zákazníkům, ale také dalším telekomunikačním operátorům, operátorům mobilních služeb a poskytovatelům obsahu. Primárními státy působnosti skupiny GTS CE jsou Česká republika, Polsko, Maďarsko, Slovensko a Rumunsko se síťovými propojeními a lokálními partnerstvími v sousedních zemích, jako je Ukrajina, pobaltské státy, Bulharsko, Rusko, Chorvatsko, Slovinsko, Srbsko, Moldávie a Turecko. Celosvětový telekomunikační časopis Capacity vyhlásil skupinu GTS CE nejlepším velkoobchodním operátorem ve střední a východní Evropě za rok 2005, 2007 a 2009. Skupina GTS CE má více než 1300 zaměstnanců. Za rok 2008 dosáhla obratu 436 milionu EUR a provozního zisku před zdaněním, splátkou úroků, odpisy a amortizací (EBITDA) 77 milionů EUR. Pro více informací navštivte prosím www.gtsce.com.

Jedna síť – jedna oblast – jedna nabídka
GTS Central Europe zanechala bezkonkurenční otisk ve střední a východní Evropě, kde nabízí svým zákazníkům a partnerům stejně bezkonkurenční dosah a dostupnost, čehož dosáhla díky rozsáhlému mezinárodnímu portfoliu. Protože jedna značka je zastoupena v celém regionu, budete využívat jednoduchost, šetřit nálady a získáte efektivitu, která není pokaždé samozřejmá, pokud používáte více dodavatelů pro vaše řešení. Pokud je střední a východní Evropa jeden z vašich regionů, měli byste používat jen jednu síť. GTS CE: Vaše jednotné řešení.

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Podnikatel.cz: Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

120na80.cz: Bojíte se encefalitidy?

Bojíte se encefalitidy?