HP jako první IT firma zveřejňuje údaje o emisích svého dodavatelského řetězce

30. 1. 2009

[Tisková zpráva] Praha, 30. ledna 2009 – V rámci svého úsilí podporovat transparentnost v ekologických standardech zveřejnila společnost HP údaje o emisích svých největších dodavatelů, kteří reprezentují přes 80 % nákladů společnosti na materiály, výrobu a montáž výrobků v celosvětovém měřítku.

HP zveřejněním těchto dat jako první z velkých technologických společností naplňuje konkrétní cíl publikovaný ve zprávě HP 2007 Global Citizenship Report (GCR).

„Dlouhodobým prosazováním transparentnosti dodavatelského řetězce pomáhá HP dosahovat pozitivních provozních změn v ekologických postupech a povzbuzuje další společnosti k zodpovědnému řízení dodavatelského řetězce,“ řekl Tony Prophet, senior viceprezident pro celosvětové provozy dodavatelského řetězce, Personal Systems Group, HP. „Technologické inovace budou nadále pomáhat IT průmyslu snižovat dopady na životní prostředí a pozitivně ovlivní širší globální ekonomiku.“

Celkový objem emisí ekvivalentních oxidu uhličitého (CO2e), souvisejících s více než 80 % přímých výrobních nákladů HP za rok 2007, je zhruba 3,5 miliónu metrických tun.(1) HP jako největší IT společnost na světě provozuje také největší dodavatelský řetězec v technologickém odvětví. Tato data využije k uplatňování hledisek energetické účinnosti při řízení svých dodavatelů první linie. Navíc bude HP tyto výkazy uplatňovat i ve zbytku svého dodavatelského řetězce, aby zjistilo možnosti dalšího snižování emisí v jeho nižších stupních.

HP vykazuje své vlastní emise od roku 2003, v roce 2007 začalo zveřejňovat své emise spojené s přepravou výrobků a nyní rozšířilo zveřejňování emisí i o svůj dodavatelský řetězec. Navíc největší dodavatelé společnosti musí dodržovat pravidla Electronic Industry Code of Conduct (EICC) a splňovat přísná očekávání HP v oblasti společenské a ekologické zodpovědnosti po celém světě.

„Zveřejněním souhrnných údajů o emisích dodavatelského řetězce demonstruje HP své odhodlání být lídrem v oblasti ochrany životního prostředí,“ řekl Jason Clay, senior viceprezident organizace World Wildlife Fund ve Spojených státech. „HP jde příkladem ostatním společnostem a využívá svého vlivu k řešení změn klimatu mimo vlastní produkty a provozy.“

Budoucí standardy dodavatelského řetězce
Zveřejnění údajů o emisích CO2e v dodavatelském řetězci je prvním krokem dlouhodobého programu HP. Společnost pracuje na lepší standardizaci nástrojů a metodik, jež by usnadnila konzistentní a spolehlivé vykazování mezi dodavateli a umožnila implementovat v dodavatelském řetězci HP robustní proces. Další kroky, na jejichž implementaci HP pracuje:

• HP spolupracuje s EICC na vytvoření výpočetního nástroje, který zaručí konzistenci emisních výkazů různých dodavatelů.
  • Jako účastník iniciativy Supply Chain Leadership Collaboration organizace Carbon Disclosure Project uskutečnilo HP pilotní průzkum zveřejňování uhlíkových emisí mezi svými dodavateli.
  • HP se bude podílet na projektu Greenhouse Gas (GHG) Protocol Supply Chain Initiative, jehož cílem je vývoj metodiky pro kvantifikaci a vykazování emisí skleníkových plynů v průběhu životního cyklu produktů a dodavatelského řetězce.

Prosazování zodpovědného chování dodavatelského řetězce
HP má dlouholetou historii prosazování sociálních a ekologických hledisek ve fungování dodavatelského řetězce:

• V roce 2002 společnost HP ustanovila zásady společenské a ekologické zodpovědnosti svého dodavatelského řetězce a rozšířila platnost pravidel HP Supplier Code of Conduct i pro základnu svých dodavatelů.
  • Společnost HP se výrazně podílela na vývoji průmyslových pravidel EICC, která byla uvedena v roce 2004.
  • HP uskutečnilo více než 500 auditů u svých dodavatelů první a druhé linie po celém světě.
  • V dubnu 2008 se HP stalo první velkou technologickou společností, která zveřejnila seznam svých největších dodavatelů a zvedla tak laťku transparentnosti dodavatelských řetězců v průmyslu.
  • V srpnu 2008 se HP stalo první společností, která se kvalifikovala pro získání loga SmartWay úřadu U.S. Environmental Protection Agency (EPA). Toto logo na obalech produktů certifikuje, že její síť povrchových přepravců snižuje emise související s dopravou.
  • HP školí tisíce manažerů a pracovníků svých dodavatelů ročně ve věcech ochrany životního prostředí, zdraví, bezpečnosti a pracovních postupů. Další informace o přístupu společnosti HP k sociální a ekologické zodpovědnosti v dodavatelském řetězci jsou k dispozici na webové stránce www.hp.com/hpin­fo/globalciti­zenship/gcrepor­t/supplychain­.html.

HP a životní prostředí
HP je už desítky let v oblasti životního prostředí lídrem, který se řídí komplexní strategií ochrany životního prostředí. HP ovlivňuje fungování průmyslu prostřednictvím svého dlouholetého odhodlání zajišťovat zodpovědnost dodavatelského řetězce, udržovat energeticky účinný provoz, snižovat dopady na klima a nabízet možnosti dalšího využití a recyklace výrobků. Prostřednictvím programu HP Eco Solutions také HP svým zákazníkům usnadňuje identifikaci produktů a služeb navržených s ohledem na životní prostředí. Další informace jsou k dispozici na webu www.hp.com/en­vironment.

O společnosti HP
HP, největší technologická společnost světa, zjednodušuje používání technologií jednotlivcům i firmám prostřednictvím portfolia tiskových řešení, osobní výpočetní techniky, softwaru, služeb a IT infrastruktury. Další informace o společnosti HP (NYSE: HPQ) jsou k dispozici na webu www.hp.com. Poznámka pro redaktory: Další zprávy společnosti HP včetně odkazů na informační kanály RSS najdete na adrese www.hp.com/hpin­fo/newsroom/.

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Vitalia.cz: Potvrzeno: Pobyt v lese je skvělý na imunitu

Potvrzeno: Pobyt v lese je skvělý na imunitu

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

Podnikatel.cz: Berňák kvůli EET prodlužuje otevírací dobu

Berňák kvůli EET prodlužuje otevírací dobu

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

Podnikatel.cz: S.r.o. využívá cizí auto. Jak je to s daněmi?

S.r.o. využívá cizí auto. Jak je to s daněmi?

Měšec.cz: Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Měšec.cz: Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

Měšec.cz: Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Vitalia.cz: Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka