HP oznamuje hospodářské výsledky za první čtvrtletí 2010

[Tisková zpráva] Čisté tržby za první čtvrtletí fiskálního roku 2010 vzrostly proti předcházejícímu roku o 8 % a 2,4 miliardy dolarů na 31,2 miliardy dolarů. GAAP provozní zisk za první čtvrtletí vzrostl o 20 % na 3 miliardy dolarů, zisk na akcii 0,96 dolaru představuje 28% nárůst proti 0,75 dolaru o rok dříve. Non-GAAP provozní zisk za první čtvrtletí vzrostl o 13 % na 3,5 miliardy dolarů, non-GAAP zisk na akcii vzrostl z loňské úrovně 0,93 dolaru o 18 % na 1,10 dolaru. Dvouciferně meziročně rostly oblasti tiskáren, standardizovaných serverů a PC. Cash flow z aktivit ve výši 2,4 miliardy dolarů představuje 114% nárůst oproti 1,3 miliardy v předcházejícím roce.HP zvyšuje svůj výhled pro celý fiskální rok 2010.

Praha, 18. února 2010 – Společnost HP oznámila hospodářské výsledky za první fiskální čtvrtletí, které skončilo 31. ledna 2009. V tomto období dosáhla čistých tržeb ve výši 31,2 miliardy dolarů, což představuje 8% nárůst oproti stejnému období v loňském roce a 5% nárůst po zohlednění účinků změn měnových kurzů.

Rozředěný výnos na akcii podle principů GAAP dosáhl za první čtvrtletí 2010 výše 0,96 dolaru, což znamená nárůst proti 0,75 dolaru v předchozím roce. Non-GAAP výnos na akcii činí 1,10 dolaru, což značí nárůst proti 0,93 dolaru ve stejném období předcházejícího roku. Non-GAAP finanční informace nezahrnují náklady po zdanění ve výši zhruba 0,14 dolaru na akcii a 0,18 dolaru na akcii za první čtvrtletí fiskálního roku 2010 a 2009, které souvisí zejména s odpisy nakoupených nehmotných aktiv, náklady na restrukturalizaci a náklady spojenými s akvizicemi.

„HP má vynikající předpoklady, aby výkonností předstihlo trh,“ řekl Mark Hurd, předseda představenstva a generální ředitel společnosti HP. „Síla našeho portfolia, optimalizovaná nákladová struktura a zrychlující dynamika trhu nám dávají jistotu, že můžeme zvýšit náš výhled pro celý letošní rok.“

Informace o využívání non-GAAP finančních informací společností HP najdete níže v části „Použití non-GAAP finančních informací.“ Není-li uvedeno jinak, všechny údaje o tempu růstu v následujícím textu odrážejí meziroční porovnání.

V Severní a Jižní Americe vzrostly v prvním čtvrtletí tržby o 9 % na 13,6 miliardy dolarů. V Evropě, na Blízkém východě a v Africe vzrostly tržby o 1 %, v oblasti Asie a Tichomoří pak o 26 %; v jednotlivých regionech tedy společnost HP utržila 12,1 miliardy a 5,4 miliardy dolarů. Po zohlednění účinků změn měnových kurzů vzrostly tržby v Americe o 7 %, v Evropě, na Blízkém východě a v Africe poklesly o 1 % a v Asii a Tichomoří vzrostly o 19 %. Tržby v zemích BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína) vzrostly proti stejnému období předchozího roku o 41 % a tvořily 10 % celkových příjmů společnosti HP. Tržby mimo Spojené státy tvořily v prvním čtvrtletí 65 % celkových příjmů společnosti.

„Solidní výkonnost celé firmy a disciplinované plnění našich iniciativ v oblasti snižování nákladů přispěly k silnému růstu cash flow a zisku na akcii,“ řekl Cathie Lesjak, výkonná viceprezidentka a finanční ředitelka společnosti HP. „Budeme i nadále investovat do dalšího růstu, abychom mohli využít naši širokou působnost a globální pozici v tržním prostředí s příznivější poptávkou.“

Enterprise Storage and Servers
Divize Enterprise Storage and Servers (ESS) vykázala celkové tržby ve výši 4,4 miliardy dolarů, což představuje 11% nárůst. Tržby ze standardních serverů vzrostly o 27 %, zatímco tržby z úložných produktů poklesly o 3 % a tržby z produktové řady střední kategorie EVA poklesly o 5 %. Tržby z portfolia Business Critical Systems poklesly o 22 %, zatímco tržby z ESS blade serverů vzrostly o 24 %. Provozní zisk divize činí 552 miliony dolarů, neboli 12,6 % tržeb, což značí nárůst proti 406 milionům neboli 10,3 % tržeb ve stejném období loňského roku.

Imaging and Printing Group
Tržby skupiny Imaging and Printing Group (IPG) vzrostly meziročně o 4 % na 6,2 miliardy dolarů. Tržby z prodeje spotřebního materiálu vzrostly o 1 % (při přepočtení na konstantní měnu o 4 %), tržby z prodeje užitkového a osobního hardwaru se zvýšily o 4 % a 21 %. Počet dodaných tiskáren vzrostl meziročně o 16 %, počet kusů užitkového tiskového hardwaru narostl o 11 % a počet kusů osobního tiskového hardwaru se zvýšil o 18 %. Provozní zisk divize dosáhl výše 1,1 miliardy dolarů, neboli 17 % tržeb, ve stejném období loňského roku činil rovněž 1,1 miliardy dolarů, ale 18,5 % tržeb.

Personal Systems Group
Divize Personal Systems Group (PSG) vykázala 26% nárůst počtu dodaných zařízení a po celém světě si udržela vedoucí pozici na trhu PC. Tržby divize PSG se zvýšily o 20 % na 10,6 miliardy dolarů. Tržby z prodeje notebooků v tomto čtvrtletí vzrostly o 25 %, tržby z prodeje stolních počítačů vzrostly o 16 %. Tržby z prodeje užitkových klientů se zvýšily o 16 %, tržby z prodeje osobních klientů vzrostly o 26 %. Provozní zisk divize činil 530 milionů dolarů, neboli 5 % tržeb, což představuje meziroční nárůst oproti 436 milionům neboli 5 % tržeb v loňském roce.

Služby
Tržby divize Services klesly o 1 % na 8,7 miliardy dolarů. Tržby z outsourcingu infrastrukturních technologií naopak vzrostly o 2 % na 3,9 miliardy dolarů. Tržby z technologických služeb se snížily o 2 % na 2,4 miliardy dolarů. Aplikační služby vykázaly tržby ve výši 1,5 miliardy dolarů a outsourcing podnikových procesů vykázal tržby 734 miliony dolarů; jednalo se o 8% a 3% pokles. Provozní zisk divize dosáhl výše 1,4 miliardy dolarů, neboli 15,8 % tržeb, což znamená nárůst oproti 1,1 miliardy neboli 12,9 % tržeb ve stejném období loňského roku.

HP Software
Tržby divize HP Software se udržely na 878 milionech dolarů. Tržby ze softwarového portfolia Business Technology Optimization poklesly o 1 %, tržby z ostatních softwarových produktů naopak o 1 % vzrostly. Provozní zisk divize činil 167 milionů dolarů, neboli 19 % tržeb, což představuje nárůst proti 140 milionům neboli 15,9 % tržeb vloni.

Finanční služby HP
Tržby divize HP Financial Services (HPFS) vzrostly o 13 % na 719 milionů dolarů. Objem financování se zvýšil o 30 % a čistá aktiva v portfoliu vzrostla o 23 %. Provozní marže činí 9,3 % tržeb, což znamená nárůst proti 6,4 % ve stejném období loňského roku.

Správa aktiv
Společnost HP vygenerovala v prvním čtvrtletí cash flow z aktivit ve výši 2,4 miliardy dolarů. První čtvrtletí fiskálního roku 2010 ukončila se skladovými zásobami v hodnotě 6,6 miliardy dolarů, což znamená pokles o šest dní. Pohledávky ve výši 14,5 miliardy dolarů poklesly o čtyři dny. Stav závazků na konci čtvrtletí činil 13,6 miliardy dolarů, což představuje nárůst o tři dny. Výplata dividend ve výši 0,08 dolaru na akcii v prvním čtvrtletí si vyžádala hotovost ve výši 189 milionů dolarů. Dalších 2,7 miliardy dolarů v hotovosti použila společnost HP v posledním čtvrtletí fiskálního roku 2009 k odkupu přibližně 54 milionů kmenových akcií z otevřeného trhu. Na konci prvního čtvrtletí fiskálního roku 2010 měla společnost HP k dispozici 13,7 miliardy dolarů v hrubé hotovosti.

Výhled
Pro druhé čtvrtletí fiskálního roku 2010 očekává HP tržby ve výši zhruba 29,4 až 29,7 miliardy dolarů, GAAP rozředěný výnos na akcii v rozmezí 0,89 až 0,91 dolaru a non-GAAP rozředěný výnos na akcii v rozmezí 1,03 až 1,05 dolaru. Z odhadů non-GAAP rozředěného výnosu na akcii za druhé čtvrtletí fiskálního roku 2010 jsou již odečteny náklady po zdanění ve výši zhruba 0,14 dolaru na akcii, jež souvisejí zejména s odpisy nakoupených nehmotných aktiv, s náklady na restrukturalizaci a s akvizicemi. Společnost HP dále odhaduje, že tržby za celý fiskální rok 2010 se budou pohybovat mezi 121,5 a 122,5 miliardami dolarů, což by znamenalo nárůst oproti předchozí zveřejněné prognóze 118 až 119 miliard dolarů. GAAP rozředěný výnos na akcii za celý fiskální rok 2010 by se měl pohybovat v rozmezí 3,79 až 3,86 dolaru, což by znamenalo nárůst oproti předchozímu odhadu 3,65 až 3,75 dolaru. Non-GAAP rozředěný výnos na akcii se má pohybovat v rozmezí 4,37 až 4,44 dolaru, což představuje nárůst oproti předchozímu odhadu 4,25 až 4,35 dolaru. Z odhadů non-GAAP rozředěného výnosu na akcii za celý fiskální rok 2010 jsou již odečteny náklady po zdanění ve výši zhruba 0,58 dolaru na akcii, které souvisejí převážně s odpisy nakoupených nehmotných aktiv, s náklady na restrukturalizaci a s akvizicemi.

Tyto odhady pro druhé fiskální čtvrtletí a celý fiskální rok 2010 neodrážejí potenciální dopad akvizice společnosti 3Com Corporation, kterou HP ohlásila 11. listopadu 2009.

Další informace o čtvrtletních výsledcích společnosti HP včetně podrobné finanční analýzy a prezentace s přehledem finančních výsledků najdete na webu společnosti HP pro vztahy s investory www.hp.com/in­vestor/home.

Záznam konferenčního hovoru společnosti HP k výsledkům za první čtvrtletí fiskálního roku 2010 je k dispozici jako zvukový webcast na adrese www.hp.com/in­vestor/q12010web­cast.

O společnosti HP
HP neustále vytváří nové příležitosti pro uplatnění technologií, které významně ovlivňují jednotlivce, firmy i celou společnost. Jako největší technologická firma světa nabízí HP špičkové produkty zahrnující tisková řešení, osobní výpočetní techniku, software, služby a IT infrastrukturu. Další informace o společnosti HP (NYSE: HPQ) jsou k dispozici na webu www.hp.com.

Měšec.cz: Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

DigiZone.cz: Placené VoD a obsah zdarma

Placené VoD a obsah zdarma

Podnikatel.cz: Změny v cestovních náhradách 2017

Změny v cestovních náhradách 2017

Podnikatel.cz: Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

DigiZone.cz: Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Podnikatel.cz: Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vitalia.cz: Pamlsková vyhláška bude platit jen na základkách

Pamlsková vyhláška bude platit jen na základkách

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

DigiZone.cz: NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

Měšec.cz: Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Jak levně odeslat balík přímo z domu?