Hutchison 3G Rakousko dostaví svou W-CDMA síť s technologií Siemens

[Tisková zpráva] Rakouský mobilní operátor Hutchison 3G (3) se sídlem ve Vídni spoléhá při dostavbě své existující W-CDMA sítě na nejmodernější technologii společnosti Siemens. Operátor v současnosti pokrývá přibližně 98 % rakouské populace a W-CDMA služby nabízí téměř polovině země. Do konce roku 2007 by mělo výhody technologie vysokorychlostního přístupu k datům (HSDPA), zejména vysokou kapacitu a přenosovou rychlost, využívat až 95 % Rakouska. Dohoda mezi společnostmi Siemens a „3“ je založena na smlouvě na klíč, která obsahuje dodávku W-CDMA technologie a i zajištění Manager Services. Hodnota zakázky se pohybuje v desítkách milionů.

Hutchison 3G rozšiřuje svou W-CDMA síť v Rakousku a zároveň integruje nejrychlejší přenosovou technologii do bezdrátových sítí. HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) je technologie, která přenos dat ve W-CDMA sítích urychluje 8 až 16krát. Přenosové rychlosti se pohybují mezi 2,4 a 7,2 Mbit/s s tím, že teoreticky nejvyšší možnou rychlostí je 14,4 Mbit/s. Sítě, které jsou touto technologií vybaveny, nabízejí výrazné výhody svým uživatelům, kteří se na internet mohou připojit ze svých mobilních telefonů či jiných mobilních terminálů a na cestě tak využít širokopásmové multimediální služby, jako je například mobilní televize. Díky HSDPA je tak dlouhé čekání minulostí.

„V současnosti neexistuje nic rychlejšího ani lepšího: HSDPA je akcelerátorem W-CDMA sítí a je klíčovou technologií pro zajištění bezproblémového fungování nejnovějších širokopásmových aplikací. Významnou vlastností našeho řešení je fakt, že pro jeho implementaci do sítě stačí jen upgrade softwaru,“ řekl Christoph Caselitz, prezident oblasti Mobilních sítí společnosti Siemens.

Součástí dohody je i balíček Managed Services. Siemens naplánuje, nastaví a bude částečně provozovat síť svého zákazníka. Služba provozu sítě obsahuje správu sítě, její monitoring a údržbu. Daniel Rui-Felicio, vedoucí oblasti Carrier Services společnosti Siemens, v tom vidí celosvětový trend: „Více a více operátorů nám svěřuje provoz svých sítí. Mají pro to dva hlavní důvody: mohou se více soustředit na své klíčové aktivity a přesně vědí, jaké náklady mohou dlouhodobě očekávat.“

Hutchison 3G je prvním operátorem, který v Rakousku podepsal smlouvu o Managed Services se společností Siemens. Také konkurenti budou mít do sítě přístup. „Na rozdíl od některých konkurentů chceme jako čistě 3G společnost poskytovat pravou W-CDMA síť s plným pokrytím. Jsme přesvědčeni, že otevřená W-CDMA platforma pro venkovské oblasti bude v budoucnosti velkou výhodou a přínosem pro rakouskou ekonomiku,“ sdělil Berthold Thoma, výkonný prezident společnosti 3.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).