IBM posiluje svůj náskok v podílu na celosvětových tržbách z prodeje serverů

[Tisková zpráva] ARMONK, New York – 21. srpna 2008: Agentura Gartner oznámila, že si společnost IBM (NYSE: IBM) ve druhém čtvrtletí 2008 udržela své prvenství v celosvětových tržbách z prodeje serverů a posílila svůj náskok před konkurencí. Podle údajů agentury Gartner získala IBM 31,2procentní podíl na tržbách z prodeje serverů po celém světě [1].

Za druhé čtvrtletí 2008 vykázala agentura Gartner následující:

• IBM si získala vedení na serverovém trhu díky serverům Power System a Mainframe Systems (System z).
  • Power Systems dosáhly 35,7procentního podílu na tržbách v kategorii unixových serverů.
  • Všechny značky IBM v kategorii serverů nad 250 000 dolarů získaly dohromady 59,7procentní podíl na tržbách; servery System z získaly v této kategorii 33,6procentní podíl.
  • V kategorii serverů nad 10 000 dolarů IBM jasně vládne se 45,4procentním podílem na tržbách.

Společnost IBM vykázala vedoucí pozici na amerických kontinentech, v regionu EMEA i v Asii a Tichomoří (včetně Japonska). Podle agentury Gartner v těchto geografických oblastech získala podíly 30,4 procenta, 31,7 procenta a 32,1 procenta.

[1] Zdroj: Gartner, Inc., „Servers Quarterly Statistics Worldwide: Database,“ od Erroll Rasit a kol., 21. srpna 2008