Společnosti EMC, Dimension Data a Cisco spouštějí informační mikroportál cloud.cz

[Tisková zpráva] PRAHA – 8. dubna 2010 – Společnost EMC Czech Republic ve spolupráci se společnostmi Dimension Data a Cisco Systems spustila český internetový mikroportál www.cloud.cz. Společnosti s tímto projektem přicházejí proto, aby rozšířily informační zdroje o problematice cloud computingu, virtuálních datových center, poskytování IT formou služby a aby vytvořily otevřený prostor pro původní české odborné příspěvky. Server Cloud.cz je určen zejména technologickým odborníkům a zájemcům o aktuální téma, které hýbe současným IT světem.

„Cloud computing představuje společně s virtualizací jednu z největších konceptuálních změn v informačních technologiích za posledních 30 let. Technologie pokročily natolik, že umožňují jednoduché sdílení zdrojů mezi jednotlivými systémy a jejich spojování do transparentních a centrálně ovladatelných celků a umožňuje poskytovat IT jako službu, říká Luděk Šafář, Manager Tech Consultant společnosti EMC, „Naší společnou snahou bylo vytvořit portál, jehož prostřednictvím nabídneme aktuální odborné informace o dostupných technologiích, produktových novinkách a také trendech, které jsou tematicky s problematikou cloudu spojeny. Portál nabízí know-how, ohlasy nezávislých odborných kruhů a prostor, kde mohou IT profesionálové vyjadřovat své názory toto téma, které hýbe současným IT světem“, dodává.

Cloud computing lze charakterizovat jako infrastrukturu, která poskytuje univerzální výpočetní a úložný prostor pro data a aplikace dostupné prostřednictvím síťových prostředků odkudkoliv. Dnes se již tato problematika dělí dle způsobu použití a dle umístění technologie a její kontroly na veřejný, soukromý, hybridní a komunitní cloud computing.

Cloud computing je schopen poskytovat IT služby na různých úrovních. Setkat se tak lze s poskytováním infrastruktury jako služby (IaaS – Infrastructure as a Service), při které je typicky zajišťována virtualizace serverů, nebo s nabízením platformy jako služby (PaaS – Platform as a Service), kdy poskytovatel nabízí kompletní platformu pro provozování služby.

Velmi často zmiňované je poskytovaní softwaru jako služby (SaaS – Software as a Service), kdy je aplikace pouze pronajímána a provozována prostřednictvím webového prohlížeče. Pro většinu moderně uvažujících organizací je zejména SaaS principem, který s rostoucí dynamikou zavádějí jako součást poskytování vnitropodnikových IT služeb.

Mikroportál Cloud.cz se bude věnovat problematice především z odborného hlediska, bude přinášet zajímavé technické informace od partnerů portálu a pro dotváření celkového přehledu zde budou publikovány i zprávy významných analytických společností.

O společnosti EMC
Společnost EMC Czech Republic je tuzemskou pobočkou americké společnosti EMC Corporation, vedoucí světové firmy v oblasti produktů, služeb a řešení pro ukládání a správu informací. V České republice je EMC zastoupena od roku 1999 a mezi její klienty patří mimo jiné přední české telekomunikační společnosti a finanční instituce. Informace o produktech a službách společnosti EMC naleznete na adrese www.emc.com.

O společnosti Dimension Data
Dimension Data (LSE:DDT) je specializovaným mezinárodním poskytovatelem IT služeb a řešení. Klientům pomáhá plánovat, budovat, podporovat a řídit jejich IT infrastrukturu. Dimension Data poskytuje své odborné zkušenosti v oblastech budování sítí, bezpečnosti, ukládání dat a technologií pro kontaktní centra. Díky unikátním schopnostem v oblasti konzultací, integrace a řízení služeb vytváří společnost jedinečná klientská řešení. www.dimension­data.com/cz

O společnosti Cisco Systems
Společnost Cisco Systems je přední světová společnost v oblasti síťových technologií, které transformují možnosti připojení, komunikace a spolupráce lidí. Další informace o společnosti Cisco naleznete na webu na adrese www.cisco.cz. Novinky, informace a tiskové zprávy naleznete na webu v sekci Tiskové centrum.