INSPO 2005 představí Internet jako nenahraditelný nástroj pro lidi se zdravotním postižením

INSPO 2005 představí Internet jako nenahraditelný nástroj pro lidi se zdravotním postižením

Praha, 8. března 2005 – Předvedení systému I4Control pro ovládání počítače pomocí pohybu a mrknutí očí bude patřit k nejzajímavějším tématům konference INSPO 2005 – Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami, která se uskuteční v sobotu 12. března v Kongresovém centru Praha jako jedna z hlavních akcí Března – měsíce internetu. Spoluautorka řešení Marcela Fejtová z Gerstnerovy laboratoře ČVUT nabídne účastníkům, aby se stali testéry prvních deseti prototypů, které se právě vyrábějí.

Možnosti využití hlasových technologií na pomoc lidem s postižením představí profesor Jan Nouza z Laboratoře počítačového zpracování řeči Technické univerzity v Liberci. Dále budou oceněni vítězové literární soutěže Internet a můj handicap, kterou vyhlásili pořadatelé konference – občanská sdružení BMI, AISO a Křižovatka. Jejím cílem bylo přinést autentické svědectví o tom, co znamená internet pro lidi se zdravotním postižením, jak ovlivňuje či může ovlivnit jejich život. To se podařilo nad očekávání.

Do soutěže došlo 32 prací a ať pocházely příspěvky od autorů, kteří neslyší, nevidí, jsou nepohybliví, narodili se s Downovým syndromem, žijí s roztroušenou sklerózou či se potýkají s jiným handicapem, ve všech případech je pro ně internet nenahraditelným prostředníkem mezi osudem a životem za hranicemi jejich handicapu. Umožňuje jim být v kontaktu s děním okolo, komunikovat s kýmkoliv, uplatnit vlastní schopnosti, podstatně rozšiřuje jejich možnosti žít hodnotný život.

V odpolední části se jednání konference tradičně rozdělí na dvě sekce. První, zaměřená na tvorbu webů, se tentokrát soustředí na SEO – vytváření stránek v souladu s vyhledávači. Ve druhé se účastníci seznámí s různými příklady využití informačních technologií k lepšímu uplatnění lidí se zdravotním postižením na trhu práce.

Hlavním partnerem konference INSPO je společnost ABEL Computer, partnerem NAVATYP, dále konferenci podpoří Guarant International, Kongresové centrum Praha a Zátiší Catering Group. Mediálním partnerem zajišťujícím program sekce tvorby bezbariérového webu je Interval.cz. Účastníci si budou moci zakoupit s výraznou slevou odborné publikace z produkce vydavatelství ZONER Press.

Konference INSPO je jednou ze sedmi konferencí, které se uskuteční jako součást Března – měsíce Internetu. Organizátorem jeho 8. ročníku je BMI sdružení, záštitu poskytlo Ministerstvo informatiky ČR, hlavními partnery jsou Asociace pro elektronickou komerci, ČSOB a DIGI TRADE, mediálními partnery Atlas.cz, Český rozhlas, Právo, Protext – PR servis ČTK, Springer Media CZ, Vogel Burda Communications a odbornými partnery FOR Internet a EPMA.

O sdružení BMI
BMI sdružení je neziskové sdružení fyzických i právnických osob, jehož posláním je podpora rozvoje internetu jako globálního komunikačního prostředku, charakteristického pro informační společnost. Za svůj projekt Měsíc Internetu BMI sdružení dostalo cenu Best in ESIS (European Survey of Information Society) a cenu finalisty soutěže Stockholm Challenge Award, které se zúčastnilo 612 projektů z 80 zemí.