Intel a Nokia spojují softwarové platformy: MeeGo přináší otevřený ekosystém pro rychlý vývoj nových zajímavých aplikací

[Tisková zpráva] Světoví leadeři Intel Corporation a Nokia spojili své platformy Moblin a Maemo, aby vytvořili novou softwarovou platformu založenou na Linuxu. Ta bude podporovat nejrůznější hardwarové architektury napříč širokým segmentem koncových zařízení, včetně kapesních počítačů, netbooků, tabletů, multimediálních telefonů, televizorů s internetovou konektivitou a palubních zábavních systémů v automobilech. MeeGo nabízí vývojové prostředí Qt, staví na schopnostech jádra operačního systému Moblin a na zkušenostech jeho uživatelů.

S využitím Qt mohou vývojáři vytvořit pomocí jednoho kódu aplikaci pro široké spektrum zařízení a platforem a nabízet ji skrze Nokia Ovi Store a Intel AppUpSM Center. Projekt MeeGo bude zaštiťovat Linux Foundation a bude jej řídit v souladu s best practices v oblasti vývoje open source software. První verze MeeGo se očekává v druhém čtvrtletí roku 2010 s tím, že první zařízení na této platformě budou uvedena na trh později v tomto roce. Společnosti Nokia a Intel očekávají, že se MeeGo široce rozšíří mezi globální výrobce zařízení a výrobce polovodičových součástek, operátory, producenty software a vývojáře.

Espoo, Finsko a Santa Clara, Kalifornie, USA – Společnosti Intel Corporation a Nokia spojují své populární softwarové platformy Moblin a Maemo a významně tak posouvají vývoj v oblasti konvergence IT a telekomunikací. Pod názvem MeeGo vznikne jednotná platforma založená na Linuxu, kterou bude možné provozovat na nejrůznějších hardwarových platformách napříč širokým spektrem IT techniky, včetně kapesních počítačů, netbooků, tabletů, multimediálních telefonů, televizorů s internetovou konektivitou a palubních zábavních systémů v automobilech. Otevřená softwarová platforma MeeGo zrychlí tempo inovací, sníží dobu potřebnou k uvádění nových aplikací a bude bohatá na nové služby a aplikace založené na internetu. Zařízení využívající platformu MeeGo od společnosti Nokia a od dalších výrobců budou uvedena na trh během tohoto roku.

Tento krok posiluje vztah mezi společnostmi Nokia a Intel a staví na široké strategické spolupráci obou společností, která byla oznámena v lednu 2009. Intel a Nokia zároveň vyzývají k účasti v projektu MeeGo členy existujících globálních komunit z oblasti telekomunikací a IT spojených se systémy Maemo a Moblin.

„Naše vize pro hladkou komunikaci mezi výpočetními systémy z domácnosti, automobilu, kanceláře nebo vaší kapsy se dnes posouvá díky představení platformy MeeGo o velký kus dopředu,“ řekl prezident a generální ředitel společnosti Intel Paul Otellini. „Toto je zásadní krok v našem vyvíjejícím se vztahu se společností Nokia. Spojení našich dvou důležitých aktiv v jednu open source platformu má kritický význam, neboť otevírá cestu k novým neuvěřitelným možnostem pro široké spektrum zařízení a s podporou napříč různými odvětvími.“

„MeeGo přinese uživatelům na nových zařízeních ještě širší portfolio internetových aplikací a možností komunikace,“ uvedl Olli-Pekka Kallasvuo, generální ředitel společnosti Nokia. „Díky otevřeným inovacím vytvoří MeeGo dosud nevídaný ekosystém spojující hráče z různých oblastí. Bude podporovat nejrůznější business modely napříč hodnotovým řetězcem a bude stavět na zkušenostech a odbornosti společností Nokia, Intel a všech, kteří se k nám připojí. Jednoduše řečeno – MeeGo uvádí zcela novou éru v oblasti mobilních telefonů a počítačů.“

MeeGo spojuje to nejlepší ze systému Maemo s tím nejlepším, co nabízí Moblin. Tím vytváří novou otevřenou platformu pro nejrůznější procesorové architektury. MeeGo staví na schopnostech jádra operačního systému Moblin, na jeho podpoře pro široké spektrum zařízení a zkušenostech jeho uživatelů a zároveň v sobě kombinuje dynamiku systému Maemo v oblasti mobilních technologií i široce rozšířený vývojářský nástroj Qt pro tvorbu aplikací a uživatelského rozhraní.

MeeGo také spojuje silné celosvětově rozšířené open source komunity sdružené okolo systémů Maemo a Moblin. Vývojářům pak MeeGo rozšiřuje spektrum koncových zařízení, které mohou svými aplikacemi oslovit. S využitím vývojářského prostředí Qt mohou vývojáři napsat aplikaci pouze jednou a nasadit ji na systému MeeGo i pro další platformy jako například Symbian.

Kanálem pro nabídku aplikací a obsahu pro všechna zařízení Nokia, včetně MeeGo a Symbian, je Nokia Ovi Store. Podporu pro všechny platformy, které využívají zařízení od společnosti Nokia, vývojářům nabízí Forum Nokia. Intel AppUpSM Center zase bude nástrojem pro distribuci aplikací na zařízení od ostatních výrobců využívajících platformu Intel. Podporu pro vývojáře cílící na zařízení nejrůznějších kategorií zajistí Intel® Atom™ Developer Program.

Softwarová platforma MeeGo běžící na vysoce výkonných zařízeních přinese široké spektrum internetových, počítačových i telekomunikačních aplikací s vizuálně bohatým grafickým stylem, podporou pro multitasking, multimediální schopnosti a ten nejlepší aplikační výkon. S ohledem na to, že MeeGo funguje na nejrůznějších typech zařízení, si budou uživatelé moci ponechat své oblíbené aplikace i při změně koncového zařízení. Aplikace tak nebudou uzamknuty jen pro jedno konkrétní zařízení anebo pro zařízení od jednoho výrobce.

MeeGo pod záštitou Linux Foundation
Softwarovou platformu MeeGo coby open source projekt bude zaštiťovat Linux Foundation, která také podpoří komunitu v účasti v projektu v souladu s best practices z oblasti vývoje open source software. Společnosti Intel a Nokia také srdečně zvou vývojáře sdružené na Maemo.org a Moblin.org, aby se připojili k nové sloučené komunitě na MeeGo.com. Stejně tak obě společnosti podporují širší účast firem z oblasti telekomunikací, IT i dalších souvisejících odvětví. Vývojáři přitom mohou začít psát své aplikace pro MeeGo v Qt již nyní. První verze systému MeeGo bude uvedena v druhém čtvrtletí tohoto roku.

O společnosti Intel
Intel [NASDAQ: INTC], světový leader v oblasti křemíkových inovací, pro dosažení kontinuálního pokroku v tom, jak lidé pracují a žijí, vyvíjí technologie, produkty a iniciativy. Podrobnější informace o společnosti Intel jsou k dispozici na www.intel.com/pres­sroom a http://blogs.in­tel.com.

O společnosti Nokia
Nokia je největší světový výrobce mobilních telefonů podle podílu na trhu a zároveň je lídrem v propojování telekomunikací a internetu. Vyrábíme širokou škálu přístrojů pro všechny významné segmenty. Nabízíme též internetové služby, které lidem umožňují využívat hudbu, mapy, média, posílání zpráv a hraní her. Taktéž dodáváme komplexní systém digitálních map prostřednictvím společnosti NAVTEQ a dále vybavení, řešení a služby pro telekomunikační sítě prostřednictvím společnosti Nokia Siemens Networks.

Podnikatel.cz: Chtějte údaje k dani z nemovitostí do mailu

Chtějte údaje k dani z nemovitostí do mailu

Podnikatel.cz: Změny v cestovních náhradách 2017

Změny v cestovních náhradách 2017

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Vitalia.cz: 9 největších mýtů o mase

9 největších mýtů o mase

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Vitalia.cz: Pamlsková vyhláška bude platit jen na základkách

Pamlsková vyhláška bude platit jen na základkách

Měšec.cz: Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Vitalia.cz: To nejhorší při horečce u dětí: Febrilní křeče

To nejhorší při horečce u dětí: Febrilní křeče

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

Podnikatel.cz: Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

DigiZone.cz: NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

Podnikatel.cz: Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?