Intel a Nokia vytvořily první společnou laboratoř

25. 8. 2010

[Tisková zpráva] Univerzitní výzkumné centrum se zaměří na vývoj nových uživatelských rozhraní

• Intel, Nokia a Ouluská univerzita oznámily vytvoření společného výzkumného střediska.
  • Jedním z prvních cílů nové laboratoře je nabídnout uživatelům veškerý komfort, který nabízejí současná mobilní zařízení.
  • Laboratoř je posledním přírůstkem do sítě Intel Labs Europe, tedy evropské sítě výzkumných laboratoří Intel.

OULU, Finsko, 24. srpna 2010 – Společnosti Intel, Nokia a univerzita v Oulu dnes oficiálně otevřely vývojové středisko Nokia Joint Innovation Center. Středisko bude zaměstnávat zhruba dvě desítky odborníků ve výzkumu a vývoji. Zároveň je posledním přírůstkem do evropské výzkumné sítě společnosti Intel – Intel Labs Europe.

Zpočátku se středisko bude zabývat výzkumem nových mobilních technologií, které zvýší uživatelský komfort a využijí stále větších možností mobilních zařízení. Výzkumníci ve středisku budou usilovat o vytvoření nových rozhraní, jež by se více podobala interakci ve skutečném světě. Uživateli tak nabídnou přirozenější a intuitivnější ovládání mobilních zařízení – stejně jako moderní hry a filmy začaly využívat realistickou 3-D grafiku.

Nové středisko bude spojeno s otevřenou platformou MeeGo, kterou Nokia nedávno uvedla na trh ve spolupráci se společností Intel. MeeGo nabízí maximální flexibilitu při vývoji nových 3-D rozhraní u mobilních zařízení – ostatně velká část výzkumu, který bude ve středisku probíhat, bude rovněž zaměřena na otevřené zdroje.

„Jsme přesvědčeni, že propojením našich technických znalostí dokážou společnosti Nokia a Intel více, než bychom dosáhli sami,“ říká Justin Rattner, technický ředitel společnosti Intel a ředitel Intel Labs. „Využití zkušeností odborníků z univerzity v Oulu představuje zajímavou příležitost pro spolupráci na novém, inovativním výzkumu.“

Další oblastí výzkumu by mohly být technologie, které umožní zobrazit 3-D hologram volajícího na telefonu. Jde o funkci, kterou jsme dosud vídali jen ve vědecko-fantastických filmech. Takové technologie uživatele více vtáhnou a nabídnou vyšší komfort než současné metody.

„Nové výzkumné středisko staví na silných vazbách mezi společnostmi Intel a Nokia. Zaměřením na technologii 3-D zde demonstrujeme své odhodlání nabízet uživatelům skutečně originální mobilní rozhraní,“ říká viceprezident a technický ředitel společnosti Nokia Rich Green.

Středisko bude sídlit v Centru pro internetový výzkum univerzity v Oulu a bude úzce spolupracovat se střediskem Oulu Urban Living Labs, jež se zabývá výzkumem čidel a inovacemi v technologicko-sociální oblasti. Společné středisko firem Intel a Nokia bylo inspirováno dříve otevřenými centry, na nichž se podílejí technologické firmy společně s univerzitami. Jsou to například Intel Labs Barcelona vzniklé ve spolupráci s Universitat Politècnica de Catalunya, Intel Visual Computing Institute založené v Německu ve spolupráci se Sárskou univerzitou nebo Intel Labs Berkeley založené ve Spojených státech ve spolupráci s Kalifornskou univerzitou v Berkeley.

O Intel Labs Europe
Společnost Intel staví své výzkumné a vývojové aktivity v Evropě na síti laboratoří a výzkumných středisek rozmístěných po celém regionu, jež úzce spolupracují s jednotlivými obchodními jednotkami společnosti. Organizace Intel Labs Europe byla formálně založena v roce 2009 jakožto centrální nástroj pro koordinaci aktivit v této rozmanité a rozsáhlé síti, přičemž jejím úkolem bylo posílit propojení Intelu s evropským výzkumem a vývojem. Dnes Intel Labs Europe sestává z 22 výzkumných středisek, v nichž je zaměstnáno přes 900 výzkumných pracovníků.

O společnosti Intel
Intel je světovým leaderem v oblasti inovace počítačových technologií. Společnost navrhuje a vyrábí klíčové technologie, které slouží jako základ pro počítačová zařízení na celém světě. Další informace o společnosti Intel získáte na stránkách www.intel.com/pres­sroom a blogs.intel.com

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

120na80.cz: 5 poporodních problémů a jejich řešení

5 poporodních problémů a jejich řešení

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

120na80.cz: Bojíte se encefalitidy?

Bojíte se encefalitidy?

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Lupa.cz: Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí

Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí