Intel představil technologii Thunderbolt™: nejrychlejší připojení osobního počítače

[Tisková zpráva] Rychlé datové přenosy v kombinaci s konektivitou pro HD displeje umožní nové využití periferií.

• Technologie Thunderbolt je zcela novou technologií pro připojení  PC. Umožňuje rychlost připojení 10 Gbps.
  • Technologie Thunderbolt podporuje přenos dat i video signálu v jednom kabelu. Propojení počítače s příslušenstvím je díky tomu jednodušší a flexibilnější.
  • První firmou, která bude technologii Thunderbolt nabízet, je Apple* v nové generaci notebooků MacBook Pro*.

SANTA CLARA, Kalifornie, 24. února 2011 – Společnost Intel dnes oznámila dostupnost technologie Thunderbolt, což je nová technologie vysokorychlostního propojení PC s dalšími zařízeními. V jednom kabelu slučuje datové přenosy a data pro HD displeje. Technologie Thunderbolt dosahuje rychlosti 10 Gbps, celovečerní film v rozlišení HD tak dokáže přenést za pouhých 30 sekund. Technologie vyvinutá společností Intel na trh přichází v rámci spolupráce se společností Apple a jako první se objeví právě v nové řadě přenosných počítačů MacBook Pro.

Méně  čekání, větší efektivita

Technologie Thunderbolt (kódově označo­vaná Light Peak) stojí za požadavkem rychlejších datových přenosů, jednoduššího propojení mezi zařízeními a podpory nových způsobů, jak stavět a využívat osobní počítače. Technologie kombinuje v jednom kabelu vysokorychlostní datové přenosy a zobrazení v HD. Pro práci používá dvě komunikační metody neboli protokoly — PCI Express pro datové přenosy a DisplayPort pro zobrazovací zařízení. PCI Express disponuje flexibilitou pro připojení k téměř jakémukoli druhu periferií. DisplayPort dokáže zajistit přenos obrazu i s větším rozlišením než 1080 bodů a zároveň simultánně podporovat až osm audio kanálů simultánně. Technologie Thunderbolt je kompatibilní se stávajícími displeji a adaptéry DisplayPort. Všechna zařízení postavená na technologii Thunderbolt mají stejný konektor, takže uživatel může jednoduše propojovat zařízení jedno po druhém.

Technologie Thunderbolt byla navržena pro multimediální obsah v HD kvalitě. Například tvůrci videa mohou popustit uzdu své kreativitě a používat kombinace zařízení pro nahrávání a míchání videa při nízké latenci a vysoce precizní synchronizaci v reálném čase. Při rychlosti 10 Gbps jsou navíc větší mediální soubory přenášeny rychleji, snižuje se doba čekání a na samotnou editaci zbývá více času. Stejně tak lze rychleji zálohovat a obnovovat data. Mobilní uživatelé počítačů si na ultratenkém notebooku vystačí s jediným konektorem, s jehož pomocí mohou přenášet data a zároveň připojovat notebook k externímu displeji. Technologie Thunderbolt je kompatibilní s jinými technologiemi propojení, které společnost Intel i nadále podporuje.

„Práce s HD médii je jednou z nejnáročnějších prací, jakou uživatelé na svých počítačích provádějí,“ prohlásil Mooly Eden, generální manažer divize PC Client Group. „Thunderbolt je inovativní technologií, která umožňuje profesionálům i amatérům pracovat rychleji a snadněji se stále rostoucími objemy mediálního obsahu, od hudby až k filmům v rozlišení HD. Chopili jsme se vize jednoduchého, rychlého přenosu obsahu mezi osobním počítačem a dalšími zařízeními a tuto vizi proměnili ve skutečnost.“

„Jsme velice rádi, že jsme mohli s Intelem spolupracovat na převratné technologii Thunderbolt a že ji budeme moci nabídnout uživatelům počítačů Mac,“ prohlásil Bob Mansfield, viceprezident společnosti Apple a vedoucí divize Mac Hardware Engineering. „Thunderbolt nabízí ultrarychlé datové přenosy, podporu HD displejů a kompatibilitu se stávajícími technologiemi propojení. To z něj dělá převratnou událost pro celý počítačový průmysl. Jsme přesvědčeni, že u vývojářů bude mít obrovský úspěch.“

Technologie Thunderbolt stojí na řadiči společnosti Intel a používá malý konektor, jenž je vhodný pro mobilní zařízení. Několik firem již oznámilo, že ve svých chystaných produktech budou technologii Thunderbolt podporovat. Jsou to společnosti Aja*, Apogee*, Avid*, Blackmagic*, LaCie*, Promise* a Western Digital*. Intel spolupracuje na vývoji produktů využívajících tuto technologii i s dalšími výrobci počítačů, displejů, úložných zařízení, audio/video zařízení, kamer a dokovacích stanic.

O společnosti Intel

Intel je světovým lídrem v oblasti inovace počítačových technologií. Společnost navrhuje a vyrábí klíčové technologie, které slouží jako základ pro počítačová zařízení na celém světě. Další informace o společnosti Intel získáte na stránkách www.intel.com/pres­sroom a blogs.intel.com.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).