Intel rozšiřuje své vývojářské iniciativy v Evropě

[Tisková zpráva] Intel otevírá v Rumunsku nové softwarové vývojové centrum. Nové výzkumně-vývojové středisko bude vyvíjet inovace, které umožní dosáhnout nejvyššího uživatelského komfortu na mobilních zařízeních a dalších běžně používaných přístrojích, jako jsou inteligentní televize a informačně-zábavní systémy do automobilů. Společnost Intel ve své transformaci na počítačovou společnost potřebuje ty největší talenty. Jen to jí totiž může pomoci dosáhnout vytyčené vize.

BUKUREŠŤ, Rumunsko, 8. listopadu 2010 – Společnost Intel dnes oznámila otevření rumunského Softwarového vývojového střediska. Toto středisko představuje pro softwarovou a servisní divizi Intel investici ve výši mnoha milionů eur. Softwarové inovace výzkumného a vývojového centra přinesou nové, velice zajímavé uživatelské aplikace. Příklady takových aplikací z poslední doby jsou centrum Intel AppUpSM a vedoucí úloha v projektu MeeGoTM.

Nové softwarové  vývojové středisko v Rumunsku se bude zaměřovat na softwarová řešení, která jsou zapotřebí k dosažení maximálního uživatelského komfortu na řadě inteligentních zařízení používajících Intel architekturu. To jsou zejména inteligentní telefony, ale též další běžně používané věci jako inteligentní TV nebo informačně-zábavní systémy pro osobní automobily. V počáteční fázi bude centrum provádět výzkum a vývoj pro otevřenou platformu MeeGo, jež nabízí skvělou flexibilitu pro inteligentní zařízení a výrobce softwaru.

„Společnost Intel má dlouholetou tradici ve vývoji a výrobě mikroprocesorů. Pokud chceme z Intelu udělat skutečně počítačovou společnost, potřebujeme ty největší talenty v oblasti softwaru. Jen tak se nám podaří naši vizi realizovat,“ prohlásila Renée Jamesová, viceprezidentka a generální manažerka divize Software and Services Group společnosti Intel. „Rumunsko je pro hledání nových talentovaných programátorů ideální: má dlouhou univerzitní tradici a je blízko našim zákazníkům i partnerům.“

Softwarové vý­vojové  středisko v Rumunsku v počáteční fázi zaměstná zhruba dvě desítky odborníků v oblasti výzkumu a vývoje, nicméně  s rozvojem dalších programů by počet pracovníků měl vzrůst trojnásobně až čtyř­násobně. Výzkumní  a vývojoví pracovníci zaměstnaní v novém středisku budou pokračovat v tradici vývoje otevřeného softwaru a své objevy budou zprostředkovávat komunitě působící na platformě open source. To podpoří další zlepšení a povede k brzkému využití nové technologie.

Společnost Intel jakožto globálně půso­bící koncern usiluje o rozvíjení své tradice partnerství se školami a univerzitami. Softwarové vývojové centrum se zaměří na kooperaci s akademickými i vládními organizacemi a bude se snažit navazovat úzkou spolupráci s partnery z oblasti softwarového průmyslu.

O Intel Labs Europe

Rozvojové a výzkumné  aktivity společnosti Intel v Evropě mají podobu sítě výzkumných, vývojových a inovačních laboratoří, které jsou rozesety po celém regionu a doplňovány řadou poboček společnosti Intel. Síť Intel Labs Europe byla formálně založena v roce 2009 jakožto ústředí pro koordinaci aktivit v rámci této rozsáhlé a rozmanité sítě. Jejím cílem je mimo jiné podporovat a zlepšovat propojení mezi společností Intel a výzkumem a vývojem na evropském kontinentu. Dnes sestává Intel Labs Europe z 23 laboratoří a zaměstnává přes 1000 pracovníků.

O společnosti Intel

Intel je světovým lídrem v oblasti inovace počítačových technologií. Společnost navrhuje a vyrábí klíčové technologie, které slouží jako základ pro počítačová zařízení na celém světě. Další informace o společnosti Intel získáte na stránkách www.intel.com/pres­sroom a blogs.intel.com.