Intel staví novou továrnu v čínském Dalianu

13. 9. 2007

[Tisková zpráva] Stavba přinese do čínského severovýchodního regionu nová pracovní místa, moderní technologie, ekologické standardy, a urychlí tak rozvoj odvětví informačních technologií. Nový závod má rozvíjet potenciál místních odborníků a podporovat čínské talenty.

DALIAN, Čína, 12. září 2007 – Společnost Intel zahájila práce na stavbě své první asijské továrny na 300mm křemíkové pláty (wafery). Nový závod s označením Fab 68 má podpořit vůdčí pozici společnosti Intel a zároveň rozvíjet potenciál místních odborníků. Nově vzniklá továrna urychlí další růst čínského odvětví informačních technologií a přinese zkušenosti společnosti Intel s výrobou, která je šetrná k životnímu prostředí. Stavební práce k projektu v hodnotě 2,5 miliardy USD právě začínají. Zahájení provozu se plánuje na rok 2010. Závod Fab 68 bude mít tovární plochu o rozloze 163 000 metrů čtverečních a celkem 15 000 metrů čtverečních laboratorních prostor.

„Díky rozsahu a záběru naší výroby může společnost Intel zákazníkům nabídnout špičkové, energeticky efektivní produkty ve velkých objemech,“ uvedl Craig Barrett, předseda správní rady společnosti Intel. „Závod Fab 68 bude vybaven špičkovou infrastrukturou a stane se součástí našich globálních výrobních kapacit. Zároveň nás přiblíží našim zákazníkům a partnerům v Číně.“

„Investice společnosti Intel do závodu Fab 68 přicházejí právě ve chvíli, kdy se dalianský IT průmysl rozhodl vstoupit na globální pole a stát se jedním ze tří největších IT center v Číně,“ uvedl Xia Deren, starosta města Dalian. „Kromě toho, že Fab 68 přináší do Dalianu špičkovou výrobu čipsetů, přítomnost společnosti Intel přitáhne investice z téměř celého informačního a telekomunikačního odvětví (IC), což bude mít pozitivní dopad na ekonomiku a průmysl celého regionu. Předpokládáme, že celá řada dodavatelů bude následovat společnost Intel a postaví si v Dalianu vlastní provozy. Taková koncentrace podpoří oživení průmyslu v celém čínském severovýchodním regionu a pomůže Dalianu stát se jedním z nejvýznamnějších IT center v Číně.“

Továrna bude mít minimální vliv na životní prostředí. „Společnost Intel má za sebou dlouhou řadu ekologických řešení v našich produktech a provozech. Využíváme stejně vysoké koncepční a konstrukční standardy ve Fab 68 stejně jako kdekoli ve světě, “ řekl Kirby Jefferson, generální ředitel závodu Fab 68. „Konstrukční standardy Fab 68 odpovídají vysokým standardům ekologického chování společnosti Intel ve všech oblastech, včetně využití vody, energie a správy chemického odpadu.“

Souběžně se vstupem do regionu Dalian připravuje společnost Intel iniciativy zaměřené na rozvoj místních talentů. „Rozvoj místních talentů je klíčovou součástí naší produkční strategie,“ uvedl Wee Theng Tan, viceprezident Corporate Affairs Group a prezident společnosti Intel China. „Spolupracujeme s dalianskou Technologickou univerzitou a místní správou na založení Institutu polovodičových technologií, kam bychom pro potřeby výuky darovali výrobní linku na 200mm pláty. V budoucnu by z tohoto Institutu vycházeli znalostmi špičkově vybavení studenti se zaměřením na IT průmysl v Číně, ale i jinde na světě.“

Díky stavbě závodu Fab 68 se celkové investice společnosti Intel v Číně dostanou na úroveň téměř 4 miliard dolarů. Společnost již postavila montážní a testovací závod v Šanghaji a Šengdu a provozuje výzkumná a vývojová centra a laboratoře v Pekingu, Šanghaji a dalších čínských městech.

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

120na80.cz: Bojíte se encefalitidy?

Bojíte se encefalitidy?

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

120na80.cz: 5 poporodních problémů a jejich řešení

5 poporodních problémů a jejich řešení

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

Vitalia.cz: Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO