Intel: Trh se stolními počítači se pomalu mění

5. 6. 2009

[Tisková zpráva] TCHAJ-PEJ, Tchaj-wan, 4. června 2009 – Stávajícímu trhu stolních počítačů jednoznačně dominují špičkové herní systémy, kompaktní zařízení a nettopy. Rob Crook, viceprezident a generální ředitel divize Business Client Group společnosti Intel, na letošním veletrhu Computex popsal novinky od Intelu. Ty jsou základem pro inovace a vytvářejí nové příležitosti k růstu.

Soumrak šedivých krabic
Celosvětový trh se stolními počítači se odklání od současného tržního modelu a přechází k dělení do čtyř segmentů. První z nich se zaměřuje na firemní zákazníky, u nichž je hlavním cílem zvýšit produktivitu, zlepšit správu počítačů a bezpečnost. Další kategorie se orientuje na nettopy, které nabízejí pohodlný přístup k internetu. Pro lifestyle a prostorově nenáročná zařízení (small form factor) jsou hlavními kritérii stylovost, orientace na multimédia a energetická efektivita. Poslední segment je určen počítačovým „nadšencům“. Pro ty je rozhodující vysoký výkon, který využijí při hraní počítačových her nebo tvorbě videa. Kvůli časté obměně komponent se využívá větších počítačových skříní.

Intel ohlašuje dva procesory Intel® Core™ i7
Intel ohlásil dva procesory Intel Core i7. První nese označení Intel Core i7–975 a běží na frekvenci 3,33 GHz. Pro druhou novinku s názvem Intel Core i7–950 byla zvolena frekvence 3,06 GHz. Procesor Intel Core i7 je považován za nejpokročilejší a nejvýkonnější procesor na světě.

Nehalem pro široké spektrum zákazníků
Nová platforma se skládá z procesoru Lynnfield a čipové sady Intel® P55 Express. Její výroba je plánována na druhou polovinu letošního roku. Lynnfield je novým čtyřjádrovým procesorem s technologií Intel® Turbo Boost. Disponuje inteligentní architekturou, která zrychluje běh současně spuštěných aplikací a zlepšuje běh počítačových her. Čipová sada P55 bude první čipovou sadou řady 5 s podporou čipu Lynnfield a bude integrována v jediném čipu. Očekává se více než 40% zlepšení výkonu v SPECint* rate_base 20061.

Trendy v čipových sadách
Richard Malinowski, viceprezident divize Intel Mobility Group a generální ředitel divize Client Components Group, hovořil o evoluci platforem. Zástupci čipových sad Intel řady 5 (Intel® 5 Series Chipset family) jsou prvním jednočipovým řešením od společnosti Intel. Čipové sady Intel prošly markantním vývojem: dříve sloužily k prostému propojování komponent, zato dnes nabízejí řadu nových funkcí. Přechodem od tříčipových ke dvoučipovým řešením se zmenší rozměry systémů a sníží spotřeba elektrické energie.

Budoucnost patří malým zařízením
Společnost Intel předpokládá nástup energeticky efektivních desktopů s vysokým výkonem. IDC odhaduje, že v roce 2009 bude 35 % všech stolních počítačů prostorově nenáročných. Čtvrtina ze základních desek, které Intel dodává, je dnes typu mini-ITX. To jen podtrhuje trend miniaturizace stolních počítačů.

Procesor s integrovanou grafikou v roce 2010
Procesor s kódovým názvem Clarkdale je založen na mikroarchitektuře Nehalem a obsahuje integrované grafické jádro. Jeho výroba je plánována na čtvrté čtvrtletí roku 2009. Clarkdale se bude vyrábět 32nm Hi-K procesní technologií druhé generace.

Nettopy a platforma Pine Trail
Nettopy jsou systémy malých rozměrů s procesory Atom. Stejně jako netbooky jsou postaveny na procesoru Intel Atom a jsou primárně určeny k brouzdání na internetu. Pine Trail-D je nové dvoučipové řešení založené na Atomu, které půjde do výroby ve čtvrtém čtvrtletí roku 2009 a bude srdcem budoucích nettopů.

O společnosti Intel
Společnost Intel je světovým lídrem v oblasti výroby a vývoje polovodičů, technologií, produktů a iniciativ s cílem soustavně zlepšovat pracovní prostředí a životy lidí. Další informace o společnosti Intel jsou dostupné na www.intel.com/pres­sroom a http://blogs.in­tel.com.

Vitalia.cz: Jak vybrat ořechy do cukroví a kde mají levné

Jak vybrat ořechy do cukroví a kde mají levné

Podnikatel.cz: Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Podnikatel.cz: Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vitalia.cz: Jsou čajové sáčky toxické?

Jsou čajové sáčky toxické?

Vitalia.cz: Dáte si jahody s plísní?

Dáte si jahody s plísní?

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Podnikatel.cz: Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Vitalia.cz: Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Vitalia.cz: V SAPĚ našli nelegální porážku kachen

V SAPĚ našli nelegální porážku kachen