Studie společnosti McAfee ukazuje, že Internet se topí v záplavě pirátského obsahu

10. 11. 2009

[Tisková zpráva] Ze „Zprávy o hrozbách“ (Threats Report) vyplývá, že ve 3. čtvrtletí dosáhly rekordní úrovně spam, malware a útoky z webu

Praha, 10. listopadu 2009 – Společnost McAfee, Inc. (NYSE: MFE) vydala svoji pravidelnou Zprávu o hrozbách (Threats Report). Z údajů za 3. čtvrtletí letošního roku vyplývá, že v posledních 3 měsících vzrostl počet serverů, které nabízejí nelegální sdílení souborů chráněných autorskými právy. Analýza také ukazuje, že rekordní úrovně dosáhlo množství spamu, malwaru a útoků z webu. Zločinci také ohrožují servery prostřednictvím útoků na odmítnutí služby (DDoS, Distributed Denial of Service).

Proces s tvůrci Pirate Bay piráty neodradil
Společnost McAfee zaznamenala ve 3. čtvrtletí 300% nárůst serverů nabízejících sdílení souborů. Ačkoliv švédské úřady stíhají provozovatele známého torrentového serveru Pirate Bay, množství webů nabízejících odkazy na obsah chráněný autorskými právy stále roste. Analýza ukazuje, že tento vývoj je úzce spojen s událostmi ve filmovém průmyslu, například s vyhlašováním filmových Oskarů.

Roste také aktivita autorů malwaru, kteří využívají zájmu uživatelů o chráněný obsah a pokoušejí se jim namísto toho podstrčit ke stažení malware. Společnost McAfee předpokládá, že množství těchto podvodných serverů ještě dále vzroste během podzimu a v průběhu Vánoc, kdy se mnoho uživatelů snažit stahovat nově uvedené filmy. Řada těchto podvodných webů je zacílena na uživatele The Pirate Bay, kteří nyní hledají nová místa, odkud by mohli stahovat materiál chráněný autorskými právy.

Výzkumníci společnost McAfee také zaznamenali, že už při pouhém 24hodinovém odpojení serverů Pirate Bay vznikla ihned celá řada dalších „náhradních“ torrentových serverů.

Spam, malware a útoky z webu
Studie společnosti McAfee rovněž ukazuje, že množství spamu a malwaru bylo po celé sledované období velmi vysoké. Množství hrozeb překonalo i dosud rekordní 2. čtvrtletí. Vzrostlo také množství podvodných webů, které se pokoušejí nalákat návštěvníky například zprávami o úmrtí celebrit nebo o přírodních katastrofách. V některých případech dochází i k automatickému přesměrování z legitimních, avšak kompromitovaných serverů. Podvodníci stále účinněji používají techniky SEO (Search Engine Optimization, optimalizace pro vyhledávače) a daří se jim na své weby přilákat uživatele z vyhledávačů. Útoky z webu představují v tuto chvíli významný vektor pro šíření malwaru a staly se jedním z nejnebezpeč­nějších nástrojů počítačových zločinců. 55 % všech těchto webů je hostováno v USA. Množství spamu vzrostlo oproti předešlému čtvrtletí o 10 % (meziročně dokonce o 24 %) a jeho výše je nyní rekordní. Spam dnes představuje 92 % veškerých e-mailů.

Útoky DDoS na prodej
Laboratoře společnosti McAfee zaznamenaly v posledním čtvrtletí mnoho nových útoků na odepření služby. V několika případech byly spojeny i s požadavkem na výkupné. Čtyři australské společnosti nabízející on-line sázení na sportovní výsledky utrpěly ztráty v řádu milionů dolarů, když byly jejich weby vyřazeny z provozu během důležitých sportovních událostí.

Zločinci se také stále více snaží nabízet DDoS útoky jako službu, tedy je za úplatu provádět pro další podvodníky. K těmto útokům jsou využívány botnety obsahující často tisíce kompromitovaných počítačů (tzv. zombií). Botnety dokáží útokem vyřadit z provozu i ty nejlépe chráněné servery. Zločinci potenciálním zájemcům dokonce předvádějí i několikaminutový útok jako „demoverzi“, která má demonstrovat možnosti botnetu. Studie Threats Report obsahuje také několik screenshotů s těmito nabídkami.

Další informace
Celá studie Threats Report je k dispozici na webu společnosti McAfee na adrese http://www.mca­fee.com/us/lo­cal_content/re­ports/7315rpt_t­hreat_1009.pdf.

O společnosti McAfee
Společnost McAfee, Inc. se sídlem v Santa Clara, Kalifornie, je největší specializovanou společností na technologickou bezpečnost. McAfee se neústupně angažuje a řeší největších světové bezpečnostní výzvy. Společnost dodává zákazníkům proaktivní osvědčená řešení a služby, které chrání systémy a sítě po celém světě, poskytuje uživatelům možnost se bezpečně připojovat na Internet, bezpečně prohlížet web či nakupovat na webu. Společnost McAfee, která je podporována vítězným výzkumným týmem, vytváří inovační produkty, které umožňují domácím uživatelům, firmám, veřejnému sektoru a poskytovatelům služeb, být ve shodě s regulacemi, chránit data, předcházet poruchám, identifikovat zranitelnosti a průběžně sledovat a zdokonalovat jejich bezpečnost. http://www.mca­fee.com

Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony