Internet Security Systems - partnerstvi v oblasti vyzkumu zabezpeceni VoIP

[Tisková zpráva] Georgia Tech Information Security Center, BellSouth a Internet Security Systems oznámily partnerství v oblasti výzkumu zabezpečení VoIP

Brusel – 4. října 2006 – Georgia Tech Information Security Center (GTISC) dnes oznámilo nově vznikající partnerství se společnostmi BellSouth (NYSE:BLS) a Internet Security Systems (NASDAQ:ISSX) s cílem důsledně zmapovat možnosti zabezpečení technologie pro přenos hlasu prostřednictvím internetu (VoIP – Voice over Internet Protocol). S přechodem komunikačních služeb do prostředí internetových platforem je důležité, aby zabezpečení a spolehlivost, které uživatelé od stávajících přepínaných sítí očekávají, byly vlastní také těmto novým technologiím. Na setkání věnovaném zabezpečení VoIP, které pořádalo GTISC v dubnu 2005, zahájila GTISC otevřený dialog s předními dodavateli telekomunikačních služeb a zabezpečení, včetně společností ISS a BellSouth. Cílem tohoto dialogu bylo proaktivně vyřešit otázky zabezpečení související s touto nastupující technologií.

„V GTISC si plně uvědomujeme, že zabezpečení není ve spojení s VoIP jen podružná záležitost,“ řekl Mustaque Ahamed, ředitel GTISC. „Spojením s předními dodavateli, jako jsou ISS a BellSouth, bude GTISC schopná koordinovat vývoj nezbytný k lepšímu pochopení hrozeb, které na VoIP číhají, jakož i technik pro zabezpečení zařízení, protokolů a služeb používaných k ochraně VoIP.“ Společnosti Internet Security Systems a BellSouth se podílí na dvouletém výzkumném projektu s rozpočtem 300.000 dolarů. Tyto prostředky umožní zaměstnancům GTISC a jejím absolventům pracovat společně s předními technology společností ISS a BellSouth na vývoji a testování řešení, která by přinesla potřebnou úroveň zabezpečení VoIP. Výše uvedené společnosti získají výměnou přístup k poznatkům plynoucím z tohoto výzkumu.

„Internet Security Systems byla jednou z prvních společností, která začala uvádět ochranu VoIP protokolů ve své produktové nabídce,“ uvedl Christoper Rouland, ředitel vývoje Internet Security Systems. „Těšíme se na spolupráci s experty v GTISC a BellSouth a současně věříme, že dokážeme plně pochopit zranitelnosti technologie VoIP a tyto poznatky následně aplikovat ve svých produktech.“

„Jedním z cílů společnosti BellSouth je neustálé zlepšování zabezpečení všech našich produktů a služeb a já věřím, že spolupráce s GTISC a ISS je způsobem, jak zachovat stejnou míru zabezpečení také s nově nastupujícími technologiemi, jako je právě VoIP,“ řekl John Heveran, viceprezident BellSouth. Spojení internetových technologií s tradičními telekomunikačními službami vytváří nové příležitosti pro vyšší flexibilitu, nižší ceny a lepší služby či aplikace. Aby však bylo možné těchto výhod plně využít, je důležité, aby byla všechna zranitelná místa odhalena zavčas. Cílem výzkumu je provést kompletní analýzu protokolů použitých pro VoIP včetně jejich implementací a prozkoumat detailně oblasti jako je autentizace VoIP, která hraje významnou roli v blokování spamu, dále modelování provozu VoIP a chování VoIP zařízení, zabezpečení mobilních telefonů a zabezpečení aplikací pro VoIP běžících na uživatelských stanicích.