Interoute dosáhl vyšších tržeb díky rostoucí poptávce po širokopásmových službách

20. 3. 2009

[Tisková zpráva] Provozovatel největší evropské sítě příští generace vzdoruje ekonomickému zpomalení

18. března 2009 – Interoute, vlastník a provozovatel největší evropské sítě příští generace, oznámil svůj zisk EBITDA (zisk před odečtením úroků, daní, odpisů a amortizace), který činil za rok 2008 25 milónů euro, což je o 31 miliónů euro více ve srovnání s rokem 2007. Interoute tak ukončil rok 2008 se čtvrtletním pozitivním růstem zisku EBITDA již popáté v řadě. Účetní příjmy společnosti za rok 2008 dosáhly 247 miliónů euro oproti 188 miliónům euro za rok 2007. Interoute je v dobré pozici, za 32% nárůst příjmů, kterého vloni dosáhl, vděčí globální poptávce po vysokokapacitním připojení. Interoute nabízí evropským firmám a operátorům portfolio inovativních služeb své panevropské optické sítě od roku 2003. V roce 2008 tvořily tržby z prodeje evropským společnostem více než polovinu všech ročních příjmů Interoute.

Díky tomu, že Interoute není zatížen břemenem zastaralých technologií, vzrostly náklady na provoz sítě za rok 2008 jen o 9%. Tohoto provozního výsledku se společnosti podařilo dosáhnout díky obchodnímu modelu nové generace, který umožňuje společnosti rychle rozšiřovat služby pro zákazníky své optické sítě bez dodatečných nákladů. Tato strategie jí pomohla upevnit si pozici předního poskytovatele síťových služeb příští generace a soustředit se na vývoj portfolia inovativních produktů. To zahrnuje vytvoření největšího privátního IP cloud v Evropě – IP sítě Interoute, v níž mohou společnosti bezpečně ukládat své aplikace a data a potom k nim kdykoli a odkudkoli přistupovat. Dalším produktem je firemní VoIP služba Interoute One a služby distribuce a hostování obsahu přizpůsobené potřebám současných podniků, médií, hudebního a herního průmyslu.

Gareth Williams, generální ředitel společnosti Interoute, k finančním výsledkům uvedl: „Příklon k optickému vláknu v poslední době je silným stimulem růstu našich tržeb. Poptávka po vysokokapacitním připojení a optimalizovaných službách sítě příští generace je hlavně mezi firmami, které si osvojují nové technologie a expandují své globální služby. Škálovatelnost sítě je rozhodující pro firmy, které chtějí poskytovat svůj software jako službu po síti nebo využívat virtualizační technologie. Obrovská kapacita našich datových center nabízí škálovatelnou a pružnou síť, jejíž vyhrazenou kapacitu lze podle potřeby zvyšovat nebo snižovat. Máme takové kapacitní rezervy, že jsme schopni novému zákazníkovi zpřístupnit až 60 Gbps v řádu několika dní.“

Williams dodává: „Zatímco jiní telekomunikační operátoři se potýkají s finančním břemenem upgradu svých zastaralých sítí, my jsme se soustředili na naši NGN síť. V kombinaci s naším obchodním modelem a štíhlou strukturou managementu nám to umožňuje nabízet zákazníkům finančně nejefektivnější kapacitu a služby příští generace. Zajistili jsme si náskok na tomto trhu a do budoucna je důležité pokračovat v poskytování optimálních zákaznických služeb podporovaných naším zákaznickým portálem a také schopnost poskytovat je rychle a efektivně.“

Evropská síť společnosti Interoute propojuje 93 měst ve 24 zemích. V kombinaci s 86 700 m2 místa pro kolokaci v 59 datacentrech má Interoute největší rezervy optických vláken a chrániček v Evropě, což společnosti umožňuje kapitalizovat na stávajících i nových zdrojích příjmů na rozvíjejících se trzích. Například východní a jihovýchodní Evropa zaznamenaly během 12 měsíců do září 2008 39,5% nárůst poptávky po širokopásmových službách, přičemž v zemích jako je třeba Makedonie došlo k nárůstu poptávky1 o 177 %. Interoute v roce 2008 pokračovala v plnění svého závazku pro vybudování a provoz komunikačního mostu mezi evropskou pevninou, Severní Amerikou a Blízkým východem. Položení 300km podmořského optického kabelu v Mazara del Vallo na Sicílii, který propojil Maltu s Itálií a zbytkem Evropy, bylo potvrzením tohoto úsilí.

Lupa.cz: Proč Stream netočí jen Kancelář Blaník?

Proč Stream netočí jen Kancelář Blaník?

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Měšec.cz: Přejete si číslo účtu na přání?

Přejete si číslo účtu na přání?

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

Měšec.cz: Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat