InWay zprovoznila metropolitní optickou síť v Praze

23. 5. 2004

InWay zprovoznila metropolitní optickou síť v Praze

Praha, 19. 5. 2004 – Společnost InWay, a.s. oznámila zprovoznění nové metropolitní páteřní optické sítě v Praze. Síť, kterou společnost budovala od jara roku 2001, je tvořena přibližně šedesáti kilometry tras, tedy kolem 5700 km optických vláken. V současné době bude sloužit pro poskytování služeb internetové konektivity na bázi Ethernetu s kapacitou 10 až 1000 Megabitů za sekundu a pro provoz hlasových služeb.

Firmy v Praze tak budou moci využívat skutečně širokopásmové připojení k Internetu a privátním sítím, a to za cenově příznivých podmínek. Kromě značného zrychlení klasických síťových služeb (www, …) to znamená možnost využívat technologie, které byly dosud kvůli malé kapacitě připojení využívány pouze zřídka nebo vůbec (sledování filmů na vyžádání, videopřenosy, videokonference, vzdálený monitoring pracovišť, zálohování dat přes síť apod.). Tyto služby budou podle Petra Krále, ředitele společnosti InWay, postupně uváděny do provozu souběžně s tím, jak po nich poroste poptávka. Síť je koncipována také pro poskytování kvalitních hlasových služeb, ať už technologií přepínání digitálních okruhů (TDM – Time Division Multiplexing) nebo s využitím Internetu (VoIP – Voice Over IP).

V současné době síť obsahuje kolem jednoho sta přípojných bodů, další stále přibývají. Díky zvolené architektuře sítě (Ethernet) je možné ji velmi flexibilně z libovolného bodu rozšiřovat.

Celková výše investic do vybudování sítě činila zhruba 80 milionů Kč.

Kapacita sítě, technologie

Kapacita sítě je v páteřních spojích n x 1Gbps a společnost InWay plánuje rozšíření kapacity na 10 Gbps. Na rozdíl od mnoha jiných sítí použila InWay služby Ethernetu, které jsou pro koncového zákazníka atraktivní. Kapacity přípojných zákaznických linek jsou 10, 100 nebo 1000 Mbps, což jsou rychlostní parametry, které byly doposud obvyklé pouze v páteřních sítích. Pro tvorbu sítě byly použity komponenty předních dodavatelů síťového hardware. Patří mezi ně Cisco Systems, OFS (dříve Lucent Technologies) a RAD.

Srovnání s klasickými technologiemi

Síť společnosti InWay dovoluje poskytovat standardní datové služby (Internet, IP, VPN – virtuální privátní síť) na bázi vyhrazeného i sdíleného přístupu. Ve srovnání s bezdrátovým přenosem optická síť díky svému charakteru umožňuje přenášet data ve vyšší kvalitě (= nižší chybovost) a s vyšší dostupností (= nižší procento výpadků). Vyznačuje se vysokou rezervou kapacity (až do řádu Gbps), která pro zákazníky znamená vysokou flexibilitu služeb při zachování nízkých cen. Síť také umožňuje snadnou integraci s bezdrátovými technologiemi, jako jsou FWA (pevné připojení rádiovou linkou) nebo WiFi, a je ideálním médiem pro jejich propojování.

Spuštěním optické sítě společnosti InWay se otevírá celý segment nových služeb, které nebylo z technických důvodů možné prostřednictvím klasického připojení (bezdrátové připojení, pronajatá pevná linka) v dostatečné kvalitě provozovat. Jsou to zejména služby náročné na kapacitu připojení, například přenos videa v reálném čase (Video on demand), zálohování dat přes síť (Data backup), služby Ethernetu, umístění serveru zákazníka na páteřní síti (tzv. vzdálený housing) a další.

Nabízené služby jsou flexibilní, co se týká kvality, objemu a perspektivy – univerzální přípojky umožňují podle potřeby měnit parametry služeb, dávají prostor k vývoji a poskytování nových služeb jak společnosti InWay, tak i jejím zákazníkům a partnerům. To vše s plynulou možností ovládat nejen obsah, ale i kvalitativní parametry služby (od sdílené po garantovanou službu s SLA – Service Level Agreement). „Síť byla budována se značným ohledem na životnost a návratnost investic. Společně s použitým ethernetovým rozhraním dává jistotu, že několik dalších let nebude potřeba budovat k našim zákazníkům novou infrastrukturu. Veškeré změny pak budou spočívat pouze ve výběru jednotlivých služeb podle aktuálních potřeb zákazníka,“ dodává Petr Král, ředitel společnosti InWay.

Pro koho je síť určena?

Nová optická síť je určena zejména firmám, které osloví nadstavbové služby (např. výše zmiňované zálohování dat přes síť nebo propojení na úrovni LAN-LAN – vytvoření privátní WAN sítě s rychlostmi obvyklými v LAN sféře), a společnostem nespokojeným s kvalitou a úrovní širokopásmových (Broadband) služeb založených na jiných technologiích. Služby poskytované na optické síti jsou vhodné i pro malé domácí firmy.

O společnosti InWay

InWay, a. s. vstoupila na telekomunikační trh v roce 1997 jako poskytovatel služeb Internetu (ISP) a obsahu Internetu (ICP). V roce 2001 získala licence k zřizování Veřejné pevné telekomunikační sítě a k poskytování Veřejné telefonní služby a stala se tak plnohodnotným alternativním komunikačním operátorem. Nabídka společnosti obsahuje datové služby (trvalé připojení k Internetu po vlastní optické, metalické nebo FWA síti, služby VPN pro vytvoření bezpečné virtuální sítě), hlasové služby, pronájmy přenosových kapacit v metropolitních sítích, služby poskytování obsahu sítě, správu LAN s důrazem na jejich bezpečnost. V roce 2003 InWay podepsala smlouvu se sdružením CZ.NIC a od 1.12. 2003 funguje jako komerční registrátor domény .cz. InWay svým zákazníkům nabízí komplexní řešení, založené na individuálním přístupu.

Společnost má v současné době přibližně 1200 korporátních zákazníků a zaměstnává 75 pracovníků.

Více informací o společnosti InWay, a.s. najdete na http://www.in­way.cz.

V případě zájmu o další informace prosím kontaktujte:

InWay, a.s.
Michaela Formanová
marketingové oddělení
Čínská 888/4, 160 00 Praha 6
Tel.: +420 226 204 334
Fax: +420 226 204 197
e-mail: formanova@inway.cz

Agentura PR POINT
Pavel Hrůza
Pod Vyšehradem 28, 147 00 Praha 4
Tel.: +420 736 751 581
e-mail: pavel.hruza@prpo­int.cz

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Vitalia.cz: Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

Podnikatel.cz: Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

120na80.cz: Bojíte se encefalitidy?

Bojíte se encefalitidy?

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET