Internet pro všechny představuje svůj nový speedmeter. Změřte si rychlost připojení u nás

[Tisková zpráva] SUŠICE, ČESKÉ BUDĚJOVICE (12.11.2007) – Po několikaměsíčním úsilí dnes sdružení Internet pro všechny spouští na svých stránkách www.internetprovsechny.cz svůj zcela nový měřák rychlosti připojení k Internetu. Speedmeter – Internet pro všechny přináší uživatelům klasické služby jako měření rychlosti downloadu, uploadu a odezvy (ping). Navíc návštěvníkům nabízí náhled do historie výsledků měření ze své vlastní IP adresy i výsledky měření ostatních uživatelů.

Nový speedmeter je přístupný na adrese http://www.spe­edmeter.inter­netprovsechny­.cz/. Při programování aplikace jsme se snažili maximálně zohlednit připomínky uživatelů k ostatním konkurenčním službám. Speedmeter kromě základních funkcí jako měření downloadu, uploadu a pingu umožňuje uživatelům zjistit i kolik teoreticky mohou přenést dat za jednu hodinu, den, týden nebo měsíc.

Miloslav Sova, předseda sdružení k tomu říká: „Snažili jsme se aby byl náš speedmeter pro běžné uživatele internetu maximálně přehledný. Dalším důležitým faktorem byla i možnost naměřené výsledky dále statisticky zpracovávat. Speedmeter proto dokáže data třídit podle jednotlivých poskytovatelů nebo podle dosahovaných rychlostí. Část statistických dat máme v úmyslu zpřístupnit on-line pro všechny uživatele speedmetru“

„Nebylo v silách našeho sdružení z vlastních prostředků zabezpečit velmi kvalitní server a dostatečně rychlou linku pro provoz aplikace,“ uvádí programátor a místopředseda IPV Pavel Sviták a dodává: „Také proto jsme oslovili jednoho z největších prodejců konektivity v ČR firmu Sloane Park, která dodala kvalitní hardware i dostatečnou konektivitu potřebnou pro co nejpřesnější výsledky provedených měření“. Ve zkušebním provozu uživatelé vybraných bezdrátových sítí provedli již víc než 8000 měření a napomohli odstranit drobné nedostatky na které se při tvorbě aplikace zapomnělo.

Při testování celé aplikace jsme narazili na stejné problémy s kterými se potýkají i konkurenční testy rychlosti připojení. Hlavní programátor speedmetru Tomáš Gluchman na toto téma říká: „Pro test odezvy (pingu) jsme nakonec museli využít hned dvě různé metody najednou, aby bylo možné docílit co nejpřesnějších výsledků i pro stovky uživatelů schovaných za jednou IP adresou“.

Pro správnou identifikaci jednotlivých poskytovatelů internetu však potřebujeme znát přesné rozsahy IP adres. Automatická detekce prostřednictvím DNS záznamu, kterou speedmeter využívá není vždy přesná. Prosíme tedy všechny poskytovatele Internetu, kteří nabízejí své služby na území České republiky, aby nám na adresu speedmeter@in­ternetprovsechny­.cz zaslali rozsahy svých IP adres.

Miloslav Sova na závěr připomíná: „Aby byl náš speedmeter úspěšný je potřeba, aby ho uživatelé využívali. Jedině dostatečný počet měření nám umožní naměřené údaje dále statisticky zpracovávat. Na základě zkušeností v testovacím provozu však pevně věřím, že si speedmeter najde své uživatele stejně jako si je našla databáze sítí, kterou denně navštěvují stovky uživatelů.“