JaXmobilem – první projekt mobilní etikety v ČR

[Tisková zpráva] Praha 21. března 2006 – Každý pátý Čech telefonuje za volantem bez handsfree, 43 % českých škol má stanovená pravidla mobilní etikety, 94 % lidí vadí zvonění při obchodním jednání – to jsou jen některé výsledky exkluzivního výzkumu T-Mobile o dodržování mobilní etikety v ČR, který zpracovala agentura IBRS. Zjištění dále ukázala, že 99 % Čechů si v divadlech a kinech ztlumí nebo zcela vypne telefon, že psaní SMS či hovor nás v určitých situacích ruší stejně jako zvonění a že Češi jsou tolerantnější vůči prohřeškům proti mobilní etiketě u svých přátel než u partnerů a vlastní rodiny. Tyto a řadu zajímavých údajů naleznete na portálu www.jaxmobilem.cz.

„Mobilní telefony nám dávají jedinečnou možnost být neustále v kontaktu s rodinou, přáteli i spolupracovníky, ale při jejich používání je nutné myslet na své okolí,“ říká Jiří Hájek, ředitel komunikace společnosti T-Mobile Czech Republic, a dodává: „Mobilní etiketa je v globálním měřítku aktuálním tématem. T-Mobile si uvědomuje svou odpovědnost, a proto spouští první projekt tohoto druhu u nás. Nejenže chce ukázat na situace, ve kterých bychom se měli chovat zdvořile vůči okolí, ale i naučit, jak používat mobil, aniž bychom tím ostatní rušili,“ dodává Hájek.

Projekt jaXmobilem, na němž s T-Mobile spolupracoval populární kreslíř Štěpán Mareš, zábavnou formou ukazuje, jak bychom se měli správně a ohleduplně chovat při používání mobilu. Hlavními postavami celé kampaně jsou členové rodiny iXových. Ústředním bodem projektu je portál www.jaxmobilem.cz, kde se mohou návštěvníci seznámit s mobilním desaterem, vyzkoušet si test, jak jsou na tom s mobilní etiketou nebo se zúčastnit soutěže o zajímavé ceny.

JaXmobilem je součástí programu společenské odpovědnosti T-Mobile, který dále zahrnuje například Fond T-Mobile zaměřující se na podporu místních iniciativ v regionech, kde firma působí. T-Mobile navíc každoročně pořádá charitativní aukci mezi zaměstnanci, organizuje zaměstnanecký dobrovolnický program, podporuje třídění odpadu ve firmě a vloni jako první mobilní operátor na trhu nabízí ve všech prodejnách T-Mobile zpětný odběr starých telefonů a jejich bezplatnou ekologickou likvidaci.