Kancelářský balík OpenOffice.org 3 v novém

[Tisková zpráva] 13. října 2008, Praha - Nová a dlouho očekávaná verze svobodného kancelářského balíku OpenOffice.org 3 byla dnes v 11 hodin (CET) představena široké veřejnosti. Na vývoji se tentokrát vedle samotné komunity podílely společnosti Sun Microsystems, IBM, Novell či Google. Všichni tito významní hráči na poli informačních technologií tak podporují myšlenku svobodného kancelářského balíku a přístupu k informacím.

OpenOffice.org 3 je plnohodnotným konkurentem pro kancelářský balík Microsoft Office. Na rozdíl od něho je ke stažení zcela zdarma pro soukromé i komerční využití a je k dispozici pro téměř stovku světových jazyků i všechny používáné operační systémy.

„Kancelářský balík není software, za který by se mělo platit, je to stejné jako s internetovým prohlížečem,“ říká Filip Molčan, předseda OSS Alliance, která podporuje v České republice open-source software. Podle dostupných statistik si minulou verzi kancelářského balíku jen u nás stáhl každý druhý Čech s přístupem k internetu, zájem o novou verzi se předpokládá ještě masivnější. Celosvětově balík používá přes 100 milionů lidí. „Nová verze přiláká ještě více uživatelů, hlavně ji chceme prosazovat ve státní správě, školách a firmách,“ říká Filip Molčan.

Novinky v OpenOffice.org 3
Podpora pro MacOS X a Windows Vista – OpenOffice.org je v nové verzi dostupný také v nativní verzi pro operační systém MacOS X. Uživatelé maců tak mohou plně využívat všech výhod nativní aplikace. Vylepšena je také podpora pro Windows Vista.

Vylepšené uživatelské rozhraní – Nové ikony i celé startovací centrum, které vám umožní se po spuštění OpenOffice.org okamžitě rozhodnout s jakou komponentou balíku budete pracovat, jsou jen zlomkem novinek v uživatelském rozhraní.

Podpora formátu MS Office 2007 (Open XML) – OpenOffice.org byl vždy skvělým nástrojem pro komunikaci s lidmi využívajícími jiné kancelářské balíky. Mimo podpory binárních formátů .DOC, .XLS či .PPT nyní OpenOffice.org umožňuje otevírat dokumenty vytvořené v MS Office 2007 nebo MS Office 2008 pro Mac.

Funkce Řešitel – OpenOffice.org 3 konečně obsahují v Excelu tolik oblíbenou funkci Řešitele.

Tabulkový procesor s novými funkcemi – Calc získal lepší podporu pro tvorbu grafů a vaše tabulky nyní mohou mít až 1024 sloupců, což výrazně rozšiřuje možnosti při tvorbě větších tabulek. Přidána je také podpora pro sdílení dokumentů mezi několika uživateli.

Novinky v textovém editoru – Writer získal zcela přepracovanou podporu pro komentáře a sledování změn v dokumentu. Při psaní dokumentů můžete zobrazit na jedné obrazovce několik stránek nebo během vteřiny změnit jazyk pro daný odstavec.

Upravujte již vytvořené PDF dokumenty – OpenOffice.org již řadu let plně podporuje formát PDF, do kterého umožňuje snadno ukládat dokumenty. V nové verzi můžete PDF dokumenty do aplikace naimportovat a dále upravovat. Tato funkcionalita je dostupná prostřednictvím rozšíření, které je zdarma ke stažení.

Vylepšená podpora VBA – Znovu byla vylepšena podpora maker v dokumentech MS Office. OpenOffice.org 3 tak nyní nabízí lepší podporu VBA skriptů než MS Office 2008 pro Mac přímo od Microsoftu.

Vytvářejte profesionální reporty – Společnost Sun Microsystems představila pro kancelářský balík rozšíření Sun Report Builder, které vám umožní z libovolných dat vytvářet profesionální reporty.

Publikujte z OpenOffice.org rovnou do Wiki či na váš blog – Chcete vytvářet ohromující stránky v systému MediaWiki a neznáte složitou syntaxi? Vytvářejte dokumenty přímo v OpenOffice.org a uložte je rovnou jako wiki dokumenty.

Podpora rozšíření – Funkcionalitu celého balíku můžete dále zvyšovat pomocí tzv. rozšíření, která jsou většinou zdarma dostupná na webových stránkách projektu. Hranice OpenOffice.org tak nikdy nekončí.

Podpora ODF 1.2 – OpenOffice.org již dlouhou dobu využívá standardizovaného ISO formátu pro ukládání dat. Nyní přichází s plnou podporou formátu ODF 1.2, který přináší například podporu pro vzorce a model celého formátu je v souladu se standardy W3C RDF a OWL. Formát ODF je v současné době využíván řadou států a velké množství výrobců jej integruje do svých řešení.

Dostupnost
Nová verze oblíbeného kancelářského balíku je zdarma ke stažení na internetových stránkách projektu – http://www.ope­noffice.org. Uživatelé mohou nově také zakoupit OpenOffice.org 3 na DVD za 299 Kč, čímž podpoří samotný projekt. Více informací o kancelářském balíku naleznete na internetových stránkách http://www.ope­noffice3.cz. V ČR můžete také navštívit nový portál openoffice.cz nebo 602office.cz.

DigiZone.cz: Sat novinky: Je tu Sky Sport News HD

Sat novinky: Je tu Sky Sport News HD

Root.cz: Firefox hodí za rok přes palubu stará rozšíření

Firefox hodí za rok přes palubu stará rozšíření

Měšec.cz: Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Jak levně odeslat balík přímo z domu?

DigiZone.cz: Zdeněk Gerlický: nový ředitel nangu.tv

Zdeněk Gerlický: nový ředitel nangu.tv

Podnikatel.cz: Zařízení pro EET zbytečně, vrátí vám peníze

Zařízení pro EET zbytečně, vrátí vám peníze

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Podnikatel.cz: Chtějte údaje k dani z nemovitostí do mailu

Chtějte údaje k dani z nemovitostí do mailu

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů pro podnikatele

Změny v daních z příjmů pro podnikatele

Lupa.cz: Teletext je „internetem hipsterů“

Teletext je „internetem hipsterů“

Vitalia.cz: Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Root.cz: 250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí