Kasa.cz: Vývoj chování online zákazníků v roce 2007

[Tisková zpráva] Praha, 22. ledna 2007

Tržby internetových obchodů v roce 2007 budou růst o 35 %
Předpokládaný růst internetových prodejů vzroste meziročně o 35 %. V minulém roce byl nárůst online nakupujících meziročně okolo 40 %. Další zvýšení počtu nakupujících bude způsobeno hlavně zvyšující se penetrací vysokorychlostního internetu. Již více než 83 % uživatelů internetu v ČR má zkušenost s online nákupem, proto je pro další rozšiřování velmi důležité zvýšení penetrace přístupu k internetu v ČR.

Podle žebříčku vydaného OECD (listopad 2006), srovnávajícího počet připojených na sto obyvatel, patří Česko v penetraci broadbandu 23. místo. Až za ČR skončilo například Irsko, sousední Polsko či Slovensko. Penetrace vysokorychlostního připojení k internetu u nás dosahuje 9,4 %. Celosvětový průměr je přitom 15,5 % ( v roce 2005 byl 11,7 %).

Prodejnost zboží
Hlavní prodávaný sortiment internetových obchodů je již několik let stále stejný – knihy, časopisy, výpočetní technika, domácí spotřebiče (ledničky, pračky, myčky), spotřební elektronika (digitální fotoaparáty, MP3 přehrávače, domácí kina, televizory, DVD, navigace) a sezónní zboží (sekačky, pneumatiky, bazény). V tomto roce předpokládáme pokračování tohoto trendu, nicméně velký nárůst by mohl nadále zaznamenávat online prodej zájezdů.

Vánoce budou opět rekordní
Vánoce pro internetové obchody začínají již v říjnu a tržby rostou každoročně o 100 % až 150 % oproti stavu v běžném roce. I v roce 2007 předpokládáme v předvánočním období nárůst tržeb až o 50 % ve srovnání s rokem 2006.

Hlavní nákupní hodina na internetu
Nákupní špička na internetu je uprostřed pracovního dne vyjma pauzy na oběd a dopoledne před obědem (okolo 11 hodiny). O víkendu se nakupuje více večer a to zejména v neděli. Souvisí to s faktem, že internet k nakupování či k vybírání zboží využívají lidé v zaměstnání. Tento stav je již několik let stabilní a lehký posun uvidíme zejména z večerních hodin na dopoledne.

Kamenné prodejny spouštějí své internetové obchody
V minulém roce spustily své internetové obchody velké řetězce jako Datart a ElectroWorld. Jistě i v roce 2007 budou investovat do rozvoje svých internetových obchodů velké částky a paradoxně tak pomohou celému trhu. Předpokládáme, že již zavedené velké obchodní domy na českém trhu to neohrozí a budou vykazovat stabilní růst. Příchod nového velkého hráče na český trh nepředpokládáme. V tomto roce může dojít naopak ke konsolidaci velkých internetových obchodníků. Dle průzkumů GfK z polovinu roku 2005 udělalo TOP6 obchodníků 78 % obratu z celkového obratu 35 předních obchodů na internetu, které se průzkumu zúčastnily. Rok 2006 rozdíl mezi velkými a malými i nadále prohloubil.

Nadále poroste prodej na splátky přes internet.
Internetový prodej na splátky již 3 roky stabilně meziročně roste a dosahuje již shodného poměru oproti jiným platbám jako v kamenných obchodech. Z tohoto důvodů očekáváme, že poroste shodně jako internetový trh (okolo 35 %). Přední prodejci nabízí též splátky bez nutnosti navštívit kamennou provozovnu prodejce, tzn. vše je možné uzavřít distančně.

DigiZone.cz: Co chtějí operátoři při přechodu na DVB-T2?

Co chtějí operátoři při přechodu na DVB-T2?

DigiZone.cz: Test Philips 24PFS5231 s Bluetooth repro

Test Philips 24PFS5231 s Bluetooth repro

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Podnikatel.cz: EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Vitalia.cz: Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

DigiZone.cz: NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

Root.cz: Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Vitalia.cz: Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák