KASA.cz: Zahoďte mapu a cestujte bez rizika

[Tisková zpráva] Podle nedávno zveřejněného průzkumu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur a internetového prodejce zájezdů Invia.cz se letos propadla poptávka po zájezdech o desetinu, u leteckých dovolených až o čtvrtinu. Potvrzují se tak předpovědi z počátku roku, které v souvislosti s hospodářskou krizí odhadovaly růst zájmu o tuzemské dovolené na úkor zahraničních leteckých zájezdů.

Ke slovu se tak dostává cestování automobilem a s tím související nárůst zájmu o GPS navigace. Dle informací internetového prodejce KASA.cz patří k nejprodávanějším typům navigací jednoduché modely, které svou výbavou útočí na co nejnižší ceny. Tyto modely obsahují obvykle jen základní mapy České republiky, případně průjezdové mapy Evropy. Letošní rok patří k nejpopulárnějším modelům GARMIN nüvi 200 EE, jehož mapový program zahrnuje i databázi ubytovacích a stravovacích zařízení a čerpacích stanic poblíž aktuální pozice. Tento model lze v internetovém obchodu KASA.cz zakoupit za 2599 Kč.

Značnou popularitu získávají i navigace s RDS TMC přijímačem, který dokáže informovat o aktuální dopravní situaci, především pak o uzavírkách, nehodách či kolonách. Díky tomu je možné snadno objet všechny rizikové úseky. „U těchto modelů jsme zaznamenali meziroční nárůst o 45 %,“ uvedla Jitka Součková, marketingová manažerka společnosti KASA.cz. „Největší boom však letos vidíme na trhu turistických navigací. V tomto segmentu bez konkurence kralují modely značky GARMIN s předinstalovanou topomapou České republiky,“ dodala.

Tyto navigace vedle standardních funkcí určení polohy a navržení trasy dokáží změřit například i tlak či výšku, dále vypočítat rychlost sestupu či výstupu a zobrazit také turisticky zajímavá místa. Sofistikovanější modely podporují například i velmi populární geocaching, neboť obsahují Geocaching.com GPX soubory pro stahování geocaching bodů a detailů. Tímto odpadá nutnost ručního zadávání souřadnic nebo jejich tisk. Jednoduše je možné stáhnout soubory GPX do přístroje a okamžitě začít hledat poklady.

Ceny turistických navigací se pohybují v závislosti na funkcionalitě od 2639 Kč (GARMIN eTrex H) až po 12351 Kč (GARMIN Oregon 300 Europe).

Vedle standardních GPS navigací se objevují i GPS moduly pro mobilní telefony nebo GPS hodinky, které si v posledních měsících našly široké řady příznivců především mezi sportovci. GPS hodinky dokáží vedle zobrazení času tréninku, tempa či proběhlé nebo projeté vzdálenosti, vypočítat i nejlepší a průměrné tempo a spotřebované kalorie.

Nejprodávanější značkou GPS navigací na KASA.cz je s podílem 46,4 % GARMIN, který následují značky TOMTOM s 35,6 % a DYNAVIX s 5 %. Ceny navigací si za posledních 12 měsíců drží na rozdíl od jiných produktů z portfolia spotřební elektroniky téměř stabilní cenovou hladinu.

Vitalia.cz: Vychytané vály a válečky na vánoční cukroví

Vychytané vály a válečky na vánoční cukroví

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

DigiZone.cz: Co chtějí operátoři při přechodu na DVB-T2?

Co chtějí operátoři při přechodu na DVB-T2?

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

DigiZone.cz: Vedení ČRo: personální změny od ledna

Vedení ČRo: personální změny od ledna

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Podnikatel.cz: Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

DigiZone.cz: Česká televize mění schéma ČT :D

Česká televize mění schéma ČT :D

Vitalia.cz: Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Vitalia.cz: Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

120na80.cz: 5 nejčastějších mýtů o kondomech

5 nejčastějších mýtů o kondomech

Vitalia.cz: Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?