Kaspersky Lab patentoval progresivní metodu identifikace nevyžádané pošty

[Tisková zpráva] Moskva/Praha – 16. prosince 2010 – PCS, divize DataGuard, distributor produktů Kaspersky Lab pro ČR a SR oznamuje, že Kaspersky Lab obdržel v USA patent na novátorské technologie, které klasifikují elektronické textové zprávy za účelem identifikace nevyžádané pošty.

Nevyžádaná pošta způsobuje jak firmám, tak soukromým uživatelům značné škody. Nežádoucí e-maily často obsahují podvodné nabídky, škodlivé přílohy nebo odkazy na škodlivé webové stránky.

Jedna z nejpopulárnějších a nejefektivnějších metod boje proti nežádoucím e-mailům se zakládá  na klasifikaci zpráv podle toho, zda obsahují klíčová  slova a fráze, jež jsou pro nevyžádanou poštu typické.  Tento přístup lze využít k rychlé konfiguraci systému na blokování nových typů nevyžádané pošty. Zajišťuje také vysokou úspěšnost odhalování při minimálním počtu chybných vyhodnocení.

Nová technologie patentovaná Kas­persky Lab se vychází z výše uváděného systému, který využívá na zjišťování nevyžádané pošty klíčová slova a fráze. Tato nová technologie byla zaregistrována Úřadem Spojených Států pro patenty a ochranné známky 16. listopadu 2010 pod číslem patentu 7 836 061.

Patentovaná metoda klasifikuje zprávy na základě hierar­chického seznamu kategorií, který je označován jako heslář. Každá kategorie je definována množinou klíčových termínů a určitým počtem šablon. Příchozí zpráva je kategorizována pomocí výpočtu její relativity vůči všem kategoriím klíčových slov uvedených v dané zprávě a poté je porovnáván stupeň podobnosti s každou ze šablon. Pokud zpráva obsahuje určitý počet klíčových slov, nebo je dostatečně podobná některé ze šablon, je zařazena do jedné z kategorií, včetně nevyžádané pošty.

Kategorie zpráv lze vytvořit ručně pomocí klí­čových termínů a šablon. Každou kategorii lze rozdělit na podkategorie, aby se docílilo přesnější klasifikace. Aby se dále zlepšilo
a zjednodušilo zařazování do kategorií, zprávy lze předběžně zpracovat např. automatickým zjištěním jazyka, odebráním často používaných slov – např. členů
a předložek – a odfiltrováním šumu.

„Nevyžádaná  pošta je jedna z nejotravnějších a nejprotivnějších IT hrozeb; jakékoliv zhoršení kvality filtrace je každému okamžitě  zřejmé. Proto je pro nás podstatné dodržet vysokou kvalitu ochrany našich produktů chránících proti nevyžádané poště
a neustále vyvíjet nové technologie,“
řekl Andrey Nikishin, ředitel výzkumu Cloud
& Content Technologies. „Jsme velmi rádi, že další důležitý úspěch společnosti na poli ochrany proti nevyžádané poště obdržel odpovídající uznání ve formě patentu.“

Patentové úřady ve Spojených Státech, Rusku, Číně a v Evropě v sou­časné  době zkoumají více než sedmdesát žá­dostí  o patentovou ochranu podaných Kaspersky Lab, které pokrývají  jedinečné a novátorské technologie na poli informační bezpečnosti.

O společnosti Kaspersky Lab

Společnost Kaspersky Lab je největší antivirová společnost v Evropě a patří mezi světové společnosti s nejrychlejší reakcí na šířící se IT hrozby, jako jsou viry, spam, spyware, útoky hackerů, phishing a spam. Je řazena ke čtyřem špičkovým celosvětovým dodavatelům bezpečnostních řešení pro koncové uživatele. Produkty Kaspersky Lab poskytují vynikající úspěšnost zjištění a jednu z nejrychlejších odezev na vypuknutí epidemie v rámci celého odvětví pro domácí uživatele, malé a střední podniky, velké společnosti i mobilní průmysl. Technologie Kaspersky®  je celosvětově používána i v celé řadě produktů a služeb provozovatelů řešení IT bezpečnosti. Více informací najdete na www.kaspersky.com nebo www.kaspersky.cz