Každá desátá počítačová hrozba se šíří pomocí USB přenosných disků

5. 4. 2008

[Tisková zpráva] Statistický systém ESET ThreatSense.Net® vyhodnotil v březnu 2008 jako nejčastější hrozbu směs infiltrací INF/Autorun (10,3 %). Každá desátá zachycená hrozba tedy měla podobu škodlivého kódu, který využívá soubor autorun.inf s informací, jenž nakazí na počítač po vložení přenosného média, nejčastěji USB disku.

Jakmile je přenosné médium se souborem autorun.inf, například USB klíč nebo CD / DVD disk, vloženo do počítače, dojde k automatickému načtení obsahu nebo spuštění instalačního procesu. Operační systém Windows v případě přítomnosti souboru autorun.inf na přenosném médiu spustí jeho instrukce, čehož útočníci využívají. Nakažený autorun.inf může způsobit nainstalování trojského koně, rootkitu nebo keyloggeru.

„Nárůst počtu tzv. USB hrozeb jsme zaznamenali před více než půl rokem. Počet zachycených infiltrací INF/Autorun tehdy dosahoval zhruba 2 % všech odhalených nákaz. Od začátku tohoto roku však jde o globální top hrozbu“, říká Juraj Malcho, vedoucí virusové laboratoře ESET.

Randy Abrams, šéf technického vzdělávání v ESET San Diego tvrdí, že ponechání procesu Windows AutoRun v aktivní pozici dramaticky snižuje bezpečnost počítače a doporučuje ji vypnout. Dokonce i v případě, že programy jako třeba iTunes žádají její aktivování.

Další hrozby
V březnu 2008 zůstal významnou globální hrozbou adware. Na druhém až čtvrtém místě ESET eviduje Win32/Adware.Se­archAid (4,42 %), Win32/Adware.Vir­tumonde (2,81 %) a Win32/Toolbar­.MyWebSearch (2,07 %). Pátou nejčastější počítačovou hrozbou je trojan, který slouží k vykrádání citlivých údajů a hesel z počítače uživatele – Win32/TrojanDow­nloader.Agent­.KGV.

TOP hrozby v Česku
Lokální statistika ESET ThreatSense.Net® za březen 2008 registruje jako top 3 nejčastější hrozby v Česku adware Win32/Adware.Se­archAid (7,49 %), HTML/Phishing.gen trojan (6,74 %) a INF/Autorun virus (2,95 %). Hrozba HTML/Phishing.gen trojan souvisí s vlnou phishingových útoků s cílem získat přístup k citlivým údajům klientů České spořitelny.

Technologie ThreatSense®
ESET využívá k proaktivní identifikaci doposud neznámého malware v reálném čase špičkovou technologii ThreatSense založenou na rozšířené heuristice. Technologie ThreatSense® je stále o krok napřed díky spojení umělé inteligence s heuristickou analýzou nové generace a vzorky infiltrací. Poskytuje tu nejvyšší možnou ochranu, dokonce i v případě výskytu tzv. bezpečnostních mezer. Některé metody heuristické detekce jsou schopné detekovat základní makro a script viry, ale technologie ThreatSense® umožňuje proaktivní detekci všech typů škodlivého kódu. Analyzuje kód v emulovaném prostředí a identifikuje jeho sofistikované škodlivé chování.

O společnosti ESET
Firma ESET, která byla založena v roce 1992, je světovým producentem bezpečnostního software pro firemní klientelu i koncové uživatele a věnuje se boji proti vznikajícím počítačovým hrozbám. Produkty ESET patří mezi nejpokročilejší bezpečnostní softwarová řešení na světě, což je možné prokázat řadou prestižních ocenění. Společnost ESET byla firmou Deloitte jmenována Technology Fast 500, má rozsáhlou síť partnerů včetně takových společností jako jsou Canon, Dell a Microsoft. ESET má sídlo v Bratislavě na Slovensku, pobočky v Praze, v Bristolu, Buenos Aires, San Diegu a je reprezentována ve více než 100 zemích světa.

Vitalia.cz: Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

DigiZone.cz: NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

Vitalia.cz: Jak koupit Mikuláše a nenaletět

Jak koupit Mikuláše a nenaletět

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

120na80.cz: Bojíte se encefalitidy?

Bojíte se encefalitidy?

Podnikatel.cz: Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem