AVG LinkScanner řeší kritickou slabinu sociálních sítí

12. 10. 2009

[Tisková zpráva] Facebook, Twitter a další sociální sítě ohrožují zákeřné stránky ukryté za zkrácenými odkazy

Amsterdam, 12. října 2009 – Zkracování internetových odkazů, zejména pro komunikaci na sociálních sítích, umožňuje zamaskovat nebezpečné stránky se škodlivým kódem. Jejich přítomnost dokáže odhalit jako jediný dostupný bezpečnostní nástroj AVG LinkScanner®. Cíl každého linku testuje v reálném čase a nespoléhá na databáze, mnohdy zastaralé ve chvíli publikace. Dnešní hrozby se totiž většinou přesunují z místa na místo v čase kratším než 24 hodin.

Služby, zkracující linky, umožňují vtěsnat odkazy do 140 znaků jedné zprávy na Twitteru či zkrátit těžko zapamatovatelnou adresu. Stávají se tak stále populárnější. Obdobných služeb existuje celá řada a některé jsou přímo součástí klientských Twitterových aplikací nebo jiných sociálních sítí. „Problémem zkrácených URL je, že většinou ani vzdáleně nepřipomínají původní adresu. Uživatel proto nikdy neví, kam jej nasměrují. Lidé se sice chtějí dostat na konkrétní stránku, ale zneužít takový link k odkazu na skrytý škodlivý kód je velmi jednoduché,“ vysvětluje ředitel výzkumu společnosti AVG Technologies Roger Thompson.

„Nakažené“ internetové stránky jsou nejnovějším způsobem přenosu malwaru do počítačů. Cílem útoků je nejčastěji krádež citlivých osobních informací nebo dat, případně zapojení pracovní stanice do sítě ovládané z vnějšího prostředí (botnet). Počítač mohou uživatelé nakazit pouhým kliknutím na odkaz, prohlédnutím obrázku a někdy dokonce stačí pouze přejet myší přes banner. Útočníci hrozby obvykle nechávají na webové stránce méně než jeden den a poté je přesunují jinam. Snaží se tím co nejvíce snížit pravděpodobnost odhalení.

„LinkScanner je jediný bezpečnostní nástroj schopný detekovat ukrytou hrozbu za zkrácenou URL,“ pokračuje Thompson. „Pouze LinkScanner zastaví nebezpečný pokus o otevření webové stránky dříve, než je pozdě.” AVG LinkScanner® je k dispozici zdarma na adrese http://www.lin­kscanner.avg.com.

O společnosti AVG Technologies
www.avg.cz
AVG Technologies je přední mezinárodní poskytovatel bezpečnostních řešení. Produkty se značkou AVG chrání před stále rostoucím objemem různých typů škodlivého kódu 80 milionů počítačů v domácnostech i firmách celkem ve 167 zemích světa. Společnost se sídlem v nizozemském Amsterdamu má téměř dvě desetiletí zkušeností s bojem proti kybernetickému zločinu a také jednu z nejmodernějších laboratoří pro detekci internetových hrozeb. AVG Technologies nabízí i volně dostupnou verzi, kterou lze bezplatně stáhnout z internetu, a dovoluje tak začínajícím uživatelům získat základní antivirovou ochranu. Zvýšit úroveň bezpečnosti ve verzi pro jednoho či více uživatelů lze pak snadno a bez velkých nákladů. Společnost disponuje celosvětovou sítí téměř 6000 prodejců, partnerů a distribučních týmů včetně Amazon.net, CNET, Cisto, Ingram Micro, Play.com, Wal-Mart a Yahoo!

Podnikatel.cz: Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

Vitalia.cz: Jak koupit Mikuláše a nenaletět

Jak koupit Mikuláše a nenaletět

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Změny v daních z příjmů u zaměstnávání