Literární soutěž mezinárodního Festivalu spisovatelů Praha a společnosti Google

4. 3. 2010

[Tisková zpráva] Praha, 3. března 2010: Mezinárodní Festival spisovatelů Praha ve spolupráci se společností Google vyhlašuje literární soutěž pro mladé autory o nejlepší dosud nepublikovanou povídku na téma ŽIVOT JE HLEDÁNÍ. Soutěž je zaměřená na středoškoláky, kteří mohou své povídky zasílat do prvního května. Kromě cen pro tři nejlepší autory český Google připravil jako dárek k dvacátému výročí festivalu také speciální překvapení pro prvních dvacet finalistů. Slavnostní vyhlášení vítězů soutěže proběhne v rámci Festivalu spisovatelů Praha, mezi 6. a 10. červnem.

V minulém roce jsme soutěž pojmenovali po Walteru Sernerovi, nonkonformním spoluzakladateli hnutí DADA. Tento německy píšící Čech žil dlouhá léta v Praze, poté cestoval po celé Evropě. V Curychu účinkoval v proslulém Cabaretu Voltaire. Na konci druhé světové války byl zavražděn v litevském koncentračním táboře.

Soutěže se mohou zúčastnit studenti středních škol mladší jedenadvaceti let. Dosud nepublikované autorské povídky na téma ŽIVOT JE HLEDÁNÍ, ne delší než pět normo stran textu, mohou zasílat do 1. května tohoto roku. Veškeré informace o soutěži a důležité termíny jsou k dispozici na stránkách mezinárodního Festivalu spisovatelů Praha www.pwf.cz, které jsou zároveň pramenem kvalitních informací o současné literatuře.

Letošní téma soutěže vychází z toho, že lidé celý život něco hledají – lásku, smysl bytí nebo správnou cestu. Ale nejčastěji lidé hledají informace, které život usnadňují a zpříjemňují. Cílem soutěže je zjistit, jak toto tak trochu i filozofické téma vnímají studenti českých středních škol.

„Český Google je v oblasti školství velmi aktivní a podporuje projekty, ve kterých se studenti i učitelé učí, jak vzdělávat sebe nebo ostatní pomocí internetu. Zároveň se snažíme podporovat i ty aktivity studentů, v rámci nichž oni sami vytvářejí zajímavý obsah pro ostatní,“ říká Taťána le Moigne, ředitelka českého Googlu, a dodává: „Zvolené téma je nejenom staré a pravdivé rčení, ale současně propojuje na straně jedné motiv hledání se světem literatury a na straně druhé online prostředí s ´offline světem´.“

Vítěze soutěže zvolí odborná porota složená z renomovaných českých spisovatelů. První tři nejlepší povídky budou oceněny mobilními telefony od Googlu s operačním systémem Android. Vítěz soutěže bude vyhlášen v rámci červnového Festivalu spisovatelů Praha, vítězná škola obdrží od spřátelených nakladatelství a Festivalu spisovatelů Praha bohatou knižní nadílku. K dvacátému výročí festivalu navíc Google připravil pro prvních dvacet finalistů speciální překvapení, které odhalí v průběhu festivalu.

Zajímavé informace nejenom o soutěži jsou k dispozici na www.googleblog­.cz/zivotjehle­dani.

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Podnikatel.cz: Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Lupa.cz: Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí

Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

120na80.cz: 5 poporodních problémů a jejich řešení

5 poporodních problémů a jejich řešení

Vitalia.cz: Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu