Maďarské firmy již druhý rok v čele žebříčku Fast 50,

MAĎARSKÉ FIRMY JIŽ DRUHÝ ROK V ČELE ŽEBŘÍČKU FAST 50, KTERÝM SPOLEČNOST DELOITTE & TOUCHE HODNOTÍ NEJRYCHLEJI ROSTOUCÍ TECHNOLOGICKÉ FIRMY

Praha, 7. listopadu 2001 – Společnost Deloitte & Touche Central Europe dnes vyhlásila výsledky průzkumu nejrychleji se rozvíjejících technologických firem ve střední Evropě. Žebříček padesáti nejúspěšnějších středoevropských společností z oblasti technologií, „Fast 50“, vychází z výsledků druhého ročníku průzkumu realizovaného Deloitte & Touche a zaměřeného na technologický průmysl. Tento průzkum je součástí programu mezinárodní auditorské a poradenské firmy Deloitte Touche Tohmatsu, v jehož rámci se DTT snaží vyhledávat dynamicky se rozvíjející společnosti působící na trhu s technologiemi. Vyhlašované pořadí bylo sestaveno na základě průměrného růstu tržeb za poslední tři roky.

Hirek Media and Internet Technology, maďarská společnost navrhující řešení z oblasti médií, komunikací a elektronického obchodu, obsadila první místo díky růstu tržeb za období let 1998–2000 ve výši 1853%. Sense/Net, opět maďarská firma, tentokrát nabízející klientům z podnikové sféry internetová řešení, se s růstem 1223% dostala na druhé místo. Mezi další společnosti ze samého vrcholu žebříčku patří na 3. místě Internet Info, provozovatel internetových serverů v České republice (1137%), na 4. příčce firma i-Cell (Maďarsko) nabízející logistické systémy pro dispečinková pracoviště přepravních firem (1126%), a 5. místo zaujala opět česká firma – ET NETERA, která svým zákazníkům pomáhá při využívání informačních technologií (857%). Celkově se v padesátce nejúspěšnějších umístilo 15 firem z České republiky.

Myšlenka sestavovat přehledy společnosti Deloitte & Touche Fast 50 se zrodila v roce 1995 v kalifornském Silicon Valley. Od té doby se k ní se svými programy připojila další pracoviště firmy Deloitte & Touche po celém světě, včetně Austrálie, Kanady, Velké Británie, Irska či Nizozemí. Aby se firmy mohly ucházet o zařazení do žebříčku, musejí splňovat následující podmínky:
 – podnikatelské zaměření na vývoj či výrobu moderních technologií;
 – nejméně tříleté působení v dané oblasti;
 – soutěže se nemohou účastnit firmy s většinovým podílem mateřské společnosti se sídlem mimo střední Evropu.

Po ověření těchto podmínek byl přehled padesátky firem ze střední Evropy sestaven na základě podrobného průzkumu, do něhož bylo zařazeno více než 200 společností z původních více než 10.000 polských, maďarských, českých, slovenských, pobaltských, lotyšských, litevských a estonských firem přihlášených do širšího výběru. Technologické společnosti z žebříčku Fast 50 přestavují středoevropskou špičku v oblasti inovací a rozvoje.

Základní zjištění průzkumu přibližují povahu podnikatelského prostředí ve střední Evropě v technologickém sektoru:
 – většina z nejrychleji se rozvíjejících středoevropských společností pracuje s omezenými hmotnými prostředky, což naznačuje, že znalosti a dovednosti jsou pro ně důležitější;
 – mnohé z technologických společností vlastní aktiva v hodnotě nižší než 1 mil. USD;
 – dvě třetiny firem budou v nejbližších třech letech hledat finance u externích zdrojů;  většina společností potřebuje k financování svého růstu 1 mil. až 5 milionů USD;
 – největší pozornost věnují technologické firmy prodeji, propagaci a vývoji produktů;
 – pro mnohé z nejrychleji se rozvíjejících společností je problémem přístup k pracovní síle a ke kapitálu.

Podle Johna Wilsona, koordinátora programu Fast 50 za Deloitte & Touche Central Europe, „se letošní vítězové programu Fast 50 drželi svých základních koncepcí a podnikatelských modelů a neměnili své záměry podle momentálních módních tendencí. Jimi plánované ekonomické výsledky proto nebyly nereálné a tyto firmy se navíc vyhnuly problémům, s jakými se potýkají jejich západní kolegové, kteří investují do svých podniků téměř všechny své prostředky bez patřičného promýšlení,“ dodal John Wilson.

Údaje o průzkumu týkajícím se technologického odvětví a úplný žebříček společnosti Deloitte & Touche Fast 50 je možno najít na adrese http://www.de­loittece.com/fas­t50

Firma Deloitte & Touche Central Europe patří v regionu k jedné z předních auditorských a poradenských firem. Více než 2.000 odborníků společnosti z 27 poboček v 17 zemích pomáhá celé řadě velkých národních středoevropských společností stejně jako nadnárodním podnikům, veřejným institucím a úspěšně se rozvíjejícím společnostem. Další podrobnosti o činnosti DTCE najdete na internetové adrese www.deloitteCE­.com.

Deloitte & Touche Central Europe je integrální součástí firmy Deloitte Touche Tohmatsu, která patří do tzv. Velké pětky a poskytuje prostřednictvím 92.000 zaměstnanců odborné služby ve více než 130 zemích. Bližší údaje jsou uvedeny na adrese www.deloitte.com.

Za 11 let úspěšné činnosti pobočky Deloitte & Touche v České republice se z malé auditorské sekce stala prestižní firma s více než 550 zaměstnanci, která poskytuje komplexní profesionální servis v oblasti podnikového poradenství, auditu a účetnictví, daňového a právního poradenství, elektronického obchodu a finančních poradenských služeb včetně forenzních.

Dalibor Hlaváč
Senior Associate, odd. finančních poradenských služeb (FAS) Deloitte & Touche ČR
02 2489 5235
DHlavac@deloit­teCE.com