„Mars tenkrát a teď“ v přímém přenosu v Google Earth

13. 3. 2009

[Tisková zpráva] V Google Earth můžete nyní vidět jak staré mapy, tak přenos přímo z tamních kamer NASA

Google dnes uvádí další novinky v Google Earth speciálně v části o Marsu. Mars byl v Google Earth představen už začátkem února, ale ode dneška v něm najdete hned několik vrstev, díky kterým získáte představu, kolik toho o rudé planetě víme a jak se astronomie vyvíjela. Stačí si v horní liště Google Earth vybrat „Mars“ a můžete se proletět nad Marsem ve 3D, zkoumat terén, různé informační vrstvy, fotografie.

V nové verzi Google Earth najdete tři novinky:

• Můžete se vydat zpět v čase a ve vrstvě „Historické mapy“ si prohlédnout rudou planetu očima průkopníků vědy o Marsu: astronomů Giovanni Schiaparelliho, Percivala Lowella a dalších.
  • Pak se přesuňte do současnosti s novou vrstvou „Live from Mars“, kde najdete kontinuální přenos přímo z Marsu, z vozítka Mars Odyssey, které aktuálně zkoumá planetu. Ve vrstvě „Live from Mars“ jsou zařazeny snímky americké NASA, konkrétně kamery THEMIS, s ní můžete létat s kameramikos­mických lodí Mars Odyssey a Mars Reconnaissance Orbiter, podívat se, kde létaly naposledy a jakou trasu mají na programu teď.
  • To ale není všechno: nabízí se vám objevování historie zkoumání Marsu a také dvě prohlídky Marsu připravené moderátory Irou Flatowem z pořadu Science Friday z Public Radio a Bill Nyem s přezdívkou Science Guy.

Zároveň jsme upravili několik populárních novinek představených při původním spuštění na začátku února: máme k dispozici nové snímky NASA a ESA a vylepšili jsme vyhledávání, aby se vám po Marsu cestovalo lépe. Ze zajímavostí v Google Mars ještě připomínáme články z knihy „A Traveler's Guide to Mars" Williama Hartmanna o největším kaňonu sluneční soustavy Valles Marineris, nejvyšší známé hoře Olympus Mons a proslulé tváři na Marsu a dalších známých místech. Můžete sledovat stopy vozítek na Marsu a těšit se z panoramatických fotek Marsu ve vysokém rozlišení.

Mars můžete objevovat v Google Earth tak, že si stáhnete nejnovější verzi Google Earth (Google Earth 5.0) na earth.google.cz nebo na earth.google.com/mars . Po Marsu se můžete v Google Earth pohybovat stejně jako po planetě Zemi – přibližovat se, oddalovat, měnit úhel pohledu kamery nebo otočit planetou jediným klikem myši.

Více informací včetně fotografií a videa najdete na stránkách pro média.

O Google Earth
Google Earth spojuje satelitní snímky a mapy s jedinečnou technologií vyvíjenou společností Google, a tak zpřístupňuje uživatelům po celém světě značný objem geografických informací. Aplikaci Google Earth si od uvedení produktu v červnu 2005 stáhlo přes 500 milionů unikátních uživatelů. Google Earth lze bezplatně stáhnout na adrese http://earth.go­ogle.com/.

O společnosti Google Inc.
Inovativní vyhledávací technologie společnosti Google umožňují každodenní přístup k informacím milionům lidí po celém světě. Google založili v roce 1998 Larry Page a Sergey Brin, dva studenti univerzity ve Stanfordu, a dnes má přední postavení na všech hlavních globálních trzích. Model cílené reklamy, který Google nabízí svým zákazníkům, poskytuje firmám všech velikostí měřitelné výsledky a zároveň rozšiřuje možnosti internetu pro samotné uživatele. Centrála společnosti Google se nachází v americkém Silicon Valley, jednotlivé pobočky pak na různých místech Ameriky, Evropy a Asie. Více informací najdete vždy na www.google.com.

Google Česká republika
Česká pobočka Googlu byla založena v říjnu 2006, nyní dosáhla třetinového podílu na českém trhu vyhledávání, trojnásobek původního stavu. (Navrcholu.cz, 30,16%, červen 2008) Google od otevření pobočky uvedl na trh více než 20 služeb v češtině, a to včetně produktů jako Mapy Google, online kancelář Dokumenty Google či Kalendář Google a Překladač Google. Společnost Google Česká republika uzavřela desítky lokálních partnerství s klíčovými hráči na trhu v různých oblastech (média, korporátní sektor, neziskový sektor atd.). GSA (Google Search Appliance, vyhledávací stroj pro velké firmy) například využívá brněnský Ústavní soud, Gmail pro svůj Klikni e-mail využívá zpravodajský server iDnes.cz, vyhledávání Google používá řada menších serverů a také sociální síť Libimseti.cz a zpravodajské portály Ceskenoviny.cz, Financninoviny.cz a Sportovninoviny.cz.

Technická podpora pro české uživatele
Pro více informací o produktech Google mohou čeští uživatelé kontaktovat komunitu laiků, vývojářů a IT pracovníků na portálu GUG.cz. Jde o externí projekt, který kromě technické podpory ve spolupráci s inženýry z Googlu, nabízí i širokou škálu novinek, diskusních fór a odborných přednášek.

Lupa.cz: Kdo vyhraje Kříšťálovou Lupu? Hlasování začalo!

Kdo vyhraje Kříšťálovou Lupu? Hlasování začalo!

Vitalia.cz: Tesco nabízí desítky tun jídla zdarma

Tesco nabízí desítky tun jídla zdarma

DigiZone.cz: LG OLED65E6: první pohled

LG OLED65E6: první pohled

Vitalia.cz: dTest odhalil ten nejlepší kečup

dTest odhalil ten nejlepší kečup

Podnikatel.cz: Letáky? Lidi zuří, ale ony stále fungují

Letáky? Lidi zuří, ale ony stále fungují

Podnikatel.cz: Poslanci chtějí sebrat majetek Bakalovi

Poslanci chtějí sebrat majetek Bakalovi

Vitalia.cz: Antibakteriální mýdla nepomáhají, spíš škodí

Antibakteriální mýdla nepomáhají, spíš škodí

DigiZone.cz: O2 TV doplnilo kanály HBO v HD

O2 TV doplnilo kanály HBO v HD

Podnikatel.cz: Babišovy firmy a registr smluv. Co odhalil?

Babišovy firmy a registr smluv. Co odhalil?

Podnikatel.cz: Byla finanční manažerka, teď cvičí jógu

Byla finanční manažerka, teď cvičí jógu

Vitalia.cz: Tahák, jak vyzrát nad zápachem z úst

Tahák, jak vyzrát nad zápachem z úst