Společnost McAfee chrání uživatele i firmy v rámci operace Aurora

20. 1. 2010

[Tisková zpráva] Útok vedený proti Googlu ohrožuje i další firmy

Společnost McAfee (NYSE: MFE) informuje o podrobnostech útoku, jehož cílem se stal v nedávných dnech Google i řada dalších převážně amerických firem. Útok byl veden z Číny a následně přerostl do významné politické a diplomatické kauzy.

Jak jako jedna z prvních zjistila právě společnost McAfee, útok byl veden pomocí zneužití chyby zero day (tj. zranitelnosti, proti níž není zatím k dispozici oprava) v prohlížeči Microsoft Internet Explorer. Společnost McAfee upozorňuje na to, že protože útočný kód byl nyní zveřejněn na Internetu, uživatelé Windows a Internet Exploreru jsou ve zvýšené míře ohroženi dalšími útoky.

Dave Marcus, ředitel výzkumu ve společnosti McAfee, uvádí, že útok je účinný zejména proti Internet Exploreru 6 na Windows XP, ale lze ho upravit i pro napadení novějších verzí prohlížeče/ope­račního systému. K úspěchu stačí útočníkovi pouze nalákat budoucí oběť na podvodnou webovou stránku a již jen její zobrazení může vést ke vzdálenému spuštění kódu a infekci počítače.

Bylo zjištěno, že obětí tohoto typu útoku se kromě Googlu stalo i více než 30 dalších firem a jejich počet neustále roste. Společnost McAfee proto spouští „operaci Aurora“, která by měla firmám a organizacím pomoci zjistit, zda se také nestaly terčem podobného napadení. V rámci operace Aurora se nabízejí i tipy, jak dosud neopravený problém vyřešit; společnost McAfee umožňuje také zdarma vyzkoušet pokročilou obrannou technologii. Uživatelé produktů společnosti McAfee jsou nyní již chráněni pomocí aktualizovaných souborů definic, které jsou k dispozici v rámci služeb na bázi cloud computingu.

„Jedná se o zlomový okamžik v dějinách počítačové kriminality,“ uvedl George Kurtz, Chief Technology Officer společnosti McAfee. „Dosud jsme nikdy nebyli svědky, že by se terčem tak masivního, cíleného a koordinovaného útoku stala komerční firma. Natolik sofistikované akce v minulosti cíleny jen například proti armádním sítím.“

Další podrobnosti o útoku na Google i o projektu Aurora najdete na blogu George Kurtze na http://siblog­.mcafee.com/au­thor/georgekur­tz/ a přímo na webu projektu http://www.mca­fee.com/us/thre­at_center/ope­ration_aurora­.html.

O společnosti McAfee
Společnost McAfee, Inc. se sídlem v Santa Clara, Kalifornie, je největší specializovanou společností na technologickou bezpečnost. McAfee se neústupně angažuje a řeší největších světové bezpečnostní výzvy. Společnost dodává zákazníkům proaktivní osvědčená řešení a služby, které chrání systémy a sítě po celém světě, poskytuje uživatelům možnost se bezpečně připojovat na Internet, bezpečně prohlížet web či nakupovat na webu. Společnost McAfee, která je podporována vítězným výzkumným týmem, vytváří inovační produkty, které umožňují domácím uživatelům, firmám, veřejnému sektoru a poskytovatelům služeb, být ve shodě s regulacemi, chránit data, předcházet poruchám, identifikovat zranitelnosti a průběžně sledovat a zdokonalovat jejich bezpečnost. http://www.mca­fee.com

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Vitalia.cz: Potvrzeno: Pobyt v lese je skvělý na imunitu

Potvrzeno: Pobyt v lese je skvělý na imunitu

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Podnikatel.cz: Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Na 3. prosince se chystá protest proti EET

DigiZone.cz: Další dva kanály nabídnou HbbTV

Další dva kanály nabídnou HbbTV

Měšec.cz: Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Lupa.cz: Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí

Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí

Podnikatel.cz: Berňák kvůli EET prodlužuje otevírací dobu

Berňák kvůli EET prodlužuje otevírací dobu

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Měšec.cz: Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Jak levně odeslat balík přímo z domu?