McAfee: Jaký dopad mají bezpečnostní hrozby na výrobce mobilních zařízení?

[Tisková zpráva] Průzkum provedený v mezinárodním měřítku mezi předními výrobci mobilních telefonů ukazuje skutečnou cenu útoků a hrozbu pro budoucí inovace služeb

Praha – Společnost McAfee, Inc. (NYSE:MFE) zveřejnila výsledky průzkumu, které ukazují, že výrobci mobilních zařízení se nejen stále více setkávají s problémy zabezpečení, ale také musí věnovat stále více času i finančních prostředků na obnovu svých služeb po bezpečnostních incidentech. Společnost McAfee ve třetím vydání své výroční studie o prostředí mobilních technologií McAfee Mobile Security Report ukazuje zkušenosti výrobců s bezpečnostními otázkami, jejich současné priority i přístup, který hodlají ve vztahu k zabezpečení uplatňovat v budoucnu. Výsledek: Zabezpečení je prokazatelně překážkou pro inovaci služeb a vývoj nových obchodních modelů.

Klíčová zjištění studie McAfee Mobile Security Report:

• Polovina z celosvětových výrobců mobilních zařízení uvedla, že museli řešit infekce malwaru napadajícího jejich zařízení, útoky spamem i hlasovými službami, problémy s aplikacemi třetích stran nebo incidenty způsobující potíže s kapacitou sítí
  • Téměř polovina (48 %) výrobců souhlasí s tvrzením, že náklady na aktualizace a opravy zasažených zařízení mají významný dopad na jejich podnikání
  • Obavy ze zabezpečení funkcí mobilních zařízení jsou vysoké. 81% výrobců se obává zabezpečení mobilních plateb, 69 % není přesvědčeno o bezpečnosti instalovaných aplikací a 66 % má obavu z připojení zařízení přes WiFi nebo rozhraní Bluetooth
  • Tři čtvrtiny (75 %) dotázaných souhlasí, že náklady na zabezpečení by měli nést operátoři a výrobci a pouze 12 % si myslí, že by se na tomto procesu měli podílet samotní uživatelé. 69 % výrobců se domnívá, že nejefektivnější cestou je integrovat zabezpečení přímo do zařízení.

Nárůst incidentů
I přes snahu výrobců rizika zabezpečení mobilních technologií omezit se ukazuje, že tyto problémy rostou, stávají se stále různorodější a sofistikovanější. Množství incidentů se zvyšuje ve všech kategoriích, ať už jde o zneužití, která omezují funkčnost zařízení, soukromí uživatelů nebo dokonce vlastní kapacitu sítí a služeb. Oproti loňskému roku se množství incidentů více než zdvojnásobilo. 17 % výrobců uvedlo, že v loňském roce tyto incidenty postihly více než 1 milion jejich zařízení. Narostlo také množství problémů s aplikacemi třetích stran.

Hrozba pro budoucnost
Komplexní bezpečnostní hrozby působí výrobcům mobilních zařízení nejen okamžité náklady, ale v dlouhodobějším časovém horizontu také ohrožují jejich pověst. 48 % výrobců pokládá opravy a aktualizace firmwaru za nákladné, 36 % se obává dopadu těchto incidentů na důvěryhodnost své značky a 32 % uvádí, že bezpečnostní problémy způsobily významnou ztrátu jejich důvěryhodnosti nebo spokojenosti uživatelů. Bezpečnostní rizika ohrožují vývoj nových služeb a funkcí, které by měly generovat budoucí příjmy.

Další informace
Společnost McAfee systematicky monitoruje oblast mobilní bezpečnosti od roku 2001 a nabízí špičkové produkty pro zabezpečení mobilních zařízení i sítí. Řešení McAfee Integrated Content Security bylo nasazeno na více než 100 milionech přístrojích nejen proto, aby odvrátilo stávající rizika, ale také aby poskytlo zabezpečení potřebné pro nabídku nových služeb. Podrobnější informace jsou k dispozici přímo ve studii McAfee Mobile Security Report 2009 na webu http://msr.mca­fee.com (formát PDF). Tento průzkum provedla na objednávku společnosti McAfee firma Informa Telecoms and Media mezi 30 výrobci mobilních zařízení.

O společnosti McAfee
Společnost McAfee, Inc. se sídlem v Santa Clara, Kalifornie, je největší specializovanou společností na technologickou bezpečnost. McAfee se neústupně angažuje a řeší největších světové bezpečnostní výzvy. Společnost dodává zákazníkům proaktivní osvědčená řešení a služby, které chrání systémy a sítě po celém světě, poskytuje uživatelům možnost se bezpečně připojovat na Internet, bezpečně prohlížet web či nakupovat na webu. Společnost McAfee, která je podporována vítězným výzkumným týmem, vytváří inovační produkty, které umožňují domácím uživatelům, firmám, veřejnému sektoru a poskytovatelům služeb, být ve shodě s regulacemi, chránit data, předcházet poruchám, identifikovat zranitelnosti a průběžně sledovat a zdokonalovat jejich bezpečnost. http://www.mca­fee.com , http://www.mca­fee.com .