Microsoft představil Windows Phone 7 Series z pohledu vývojářů

19. 3. 2010

[Tisková zpráva] Tvůrci aplikací mohou začít připravovat vlastní programy, aplikace a hry s využitím profesionálních i bezplatných nástrojů a technologií, které používají na PC

Praha, 17. března 2010 – Microsoft vývojářům poprvé představil možnosti, které jim poskytuje nová mobilní platforma Windows Phone 7 Series založená mimo jiné i na dynamickém přístupu k aktuálním informacím ze sociálních sítí i pracovních zdrojů. Pro vývoj moderních aplikací a her s podporou trojrozměrné grafiky Microsoft vývojářům nabídne osvědčené technologie jako jsou Silverlight a XNA framework.

„Mobilní telefon se stal základním zdrojem důležitých informací a zábavy pro celou generaci uživatelů a tomu musí odpovídat i nabídka našich technologií a aplikací,“ říká Jiří Karpeta, ředitel divize vývoje, Microsoft Česká republika.. “Ideální způsob, jak zákazníky oslovit, je nabídnout jim v telefonu stejné technologie, na jaké jsou zvyklí z PC. Pro vývojáře to znamená, že mohou použít to, co už znají pro tvorbu zajímavých aplikací nyní i pro mobilní telefony, což výrazným způsobem zvyšuje užitnou hodnotu jejich stávajícího know-how.”

Windows Phone 7 Series spojuje výkonný hardware, neotřelý přístup a šikovný design. Zatímco uživatelé oceňují jednoduchý přístup k informacím a aplikacím, nová platforma vychází vstříc i vývojářům, kterým nabízí dobře ovladatelné vývojové nástroje, vhodný obchodní model a snadnou distribuci aplikací k zákazníkům. A co je podstatné, pro využití těchto příležitostí mohou vývojáři uplatnit to, co už ovládají. Začít mohou v podstatě okamžitě.

Kompletní vývojová platforma pro Windows Phone 7 Series
Spojení zásadních funkcí technologie Silverlight pro vytváření pokročilých internetových aplikací a XNA pro vývoj her dává vývojářům na profesionální i amatérské úrovni možnost tvořit strhující mobilní aplikace a videohry v oblasti s nejsnadnějším přístupem k potenciálním zákazníkům. Jejich zájem mohou vzbudit i využitím následujících možností a technologií:

• akcelerometr – intuitivní nástroj, který reaguje na pohyb telefonu,
  • lokační služby – jednoznačný zdroj informací o poloze uživatele,
  • služby upozornění – nástroj pro aktivní zobrazení informací na displeji telefonu bez ohledu na to, zda je dotyčná aplikace spuštěná či nikoliv,
  • hardwarové zpracování a akcelerace videa s podporou řízení autorských práv (DRM) a technologií IIS Smooth Streaming pro zajištění maximální kvality videa přehrávaného z internetu v závislosti na aktuální rychlosti připojení,
  • multitouch – možnost ovládat aplikace dotyky několika prstů zároveň.

Bezplatné nástroje pro každého
Nástroje pro vývoj aplikací na platformě Windows Phone 7 Series s podporou technologie Silverlight jsou dostupné zdarma v podobě balíčku Windows Phone Developer Tools na webu developer.win­dowsphone.com. Tyto nástroje zahrnují Visual Studio 2010 Express for Windows Phone, rozšíření Windows Phone 7 proVisual Studio 2010 RC 1 a Windows Phone 7 Emulator pro testování aplikací. Microsoft uvedl i nástroj Expression Blend 4 for Windows Phone, profesionální prostředí, které bude dostupné v rámci balíčku Windows Phone Developer Tools v následujících týdnech.

Marketplace pro Windows Phone 7 Series aplikace
Microsoft představil také prostředí Windows Phone Marketplace, které umožní snadný přístup k aplikacím pro uživatele a ještě snadnější možnost distribuce aplikací pro vývojáře. Marketplace nabídne nejen snadné vyhledávání a možnosti propagace konkrétních aplikací, ale také podporu široké nabídky platebních nástrojů od platebních karet přes reklamou sponzorované aplikace až po možnost zaplatit prostřednictvím mobilního operátora. Marketplace dovolí uživatelům vyzkoušet aplikace před jejich koupí a vývojářům umožní propagovat jejich další výtvory v rámci jiné jejich aplikace, kterou si uživatel stáhne. Dostupnost Marketplace pro Windows Phone 7 a formy platebích metod se mohou v jednotlivých zemích lišit.

Podporu platformě Windows Phone 7 Series už vyjádřila celá řada velkých softwarových firem, herních vydavatelů a poskytovatelů obsahu. Patří mezi ně: Associated Press, Citrix, Electronic Arts, Glu Mobile, IMDb, Konami, Microsoft Game Studio, Photobucket, nebo Weatherbug.

Neutuchající inovace se Silverlight a Expression Blend 4 Beta
Microsoft také oznámil dostupnost nové testovací verze platformy Silverlight 4 s označením RC. Silverlight v této verzi nabízí více než 60 nových funkcí a vylepšení včetně možnosti přístupu k webové kameře nebo komunikaci s Sharepoint servery pro přístup ke sdíleným dokumentům. Všechny nové funkce jsou vývojářům snadno dostupné v prostředí aktualizovaného nástroje Expression Blend 4, který je také k dispozici v testovací verzi. Mezi nové funkce Expression Blend 4 Beta patří Path Layout, která tvůrcům aplikací umožňuje navrhovat animovaná uživatelská rozhraní vizuálně, bez nutnosti práce s programovým kódem. Expression Blend 4 Beta podporuje .NET Framework 4 a Visual Studio 2010.

O společnosti Microsoft
Společnost Microsoft (nasdaq „MSFT“) byla založena v roce 1975 a je světovým lídrem v poskytování softwaru, služeb a řešení, které pomáhají lidem a firmám po celém světě plně realizovat jejich potenciál.

Vitalia.cz: Jsou čajové sáčky toxické?

Jsou čajové sáčky toxické?

Vitalia.cz: V SAPĚ našli nelegální porážku kachen

V SAPĚ našli nelegální porážku kachen

Vitalia.cz: Jak vybrat ořechy do cukroví a kde mají levné

Jak vybrat ořechy do cukroví a kde mají levné

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Vitalia.cz: Dáte si jahody s plísní?

Dáte si jahody s plísní?

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

DigiZone.cz: Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Měšec.cz: Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Měšec.cz: Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

Měšec.cz: Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Měšec.cz: Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?