Microsoft vyvrací obvinění Evropské komise

17. 2. 2006

[Tisková zpráva] Praha, 15. února 2006: Společnost předkládá jasné důkazy o splnění podmínek na uvolnění technické dokumentace, které stanovila Evropské komise. Odpověď společnosti zároveň dokládá, že EK v průběhu svého šetření přehlížela důkazy a znemožnila odpovídající obhajobu.

Microsoft v plné míře vyhověl požadavkům Evropské komise na uvolnění technické dokumentace, které Evropské orgány vznesly na základě rozhodnutí Komise z roku 2004. Podle dnes zveřejněné formální odpovědi přehlížela Evropská komise ve své snaze napadat snahu společnosti Microsoft vyhovět jejím požadavkům důležité důkazy.

„Stovky zaměstnanců a dodavatelů společnosti Microsoft věnovaly více než 30 000 hodin práce na vytvoření více než 12 000 stran detailní technické dokumentace, kterou je možné získat v rámci licenční smlouvy. Dále Microsoft nabízí zájemcům o tyto licence 500 hodin technické podpory a zpřístupnil jim také zdrojové kódy vztahující se ke všem relevantním technologiím nabízeným v rámci této licenční smlouvy,” stojí v dokumentu zveřejněném ve středu 15. února 2006.

Společnost Microsoft předala se svou odpovědí také dvě studie vytvořené nezávislými odborníky, vysokoškolskými profesory v oblasti softwarového inženýrství.

„Došli jsme k závěru, že předložené informace vztahující se k interoperabilitě s produkty společnosti Microsoft odpovídají uznávaným standardům, zejména v komplexní oblasti serverových systémů. Jsme přesvědčeni, že Microsoft poskytl při popisu protokolů, závislostí a odpovídajících znalostí kompletní a přesné informace v maximální možné míře dané povahou tohoto úkolu,“ stojí ve zprávě o 49 stranách, na které se podílelo 5 profesorů počítačové vědy z Německa a Velké Británie.

Formální odpověď společnosti Microsoft upozorňuje také na početné případy, kdy Komise ignorovala klíčové informace a odepřela společnosti Microsoft odpovídající prostor na obhajobu.

„Komise vyčkávala dlouhé měsíce předtím, než Microsoft upozornila, že pokládá za nezbytné provedení změn v odevzdané technické dokumentaci, a poskytla společnosti pouze několik týdnů na provedení rozsáhlých úprav,” pokračuje text formální odpovědi.

Odpověď společnosti Microsoft jasně ukazuje, že pracovníci Evropské komise ani neprostudovali vyčerpávající dokumentaci, kterou Microsoft dodal ještě před vypršením stanoveného termínu.

„Než Komise 21. prosince vydala své Prohlášení, neobtěžovali se její členové a přidělení experti přečíst si nejnovější verzi dokumentů, které Microsoft předložil 15. prosince 2005,” stojí v reakci společnosti Microsoft.

Obdobně upozorňuje společnost Microsoft také na skutečnost, že Komise opakovaně odmítala jasně definovat své požadavky, a to přes opakované žádosti a urgence ze strany Microsoftu.

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Lupa.cz: Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí

Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí

120na80.cz: 5 poporodních problémů a jejich řešení

5 poporodních problémů a jejich řešení

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

120na80.cz: Bojíte se encefalitidy?

Bojíte se encefalitidy?

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu