Mladoboleslavská Klaudiánova nemocnice zavede mobilní klinické asistenty

5. 6. 2007

[Tisková zpráva] MLADÁ BOLESLAV, 3. června 2006 – Speciální přenosné počítače pro zdravotnický personál zavede mladoboleslavská Klaudiánova nemocnice. „Je to vlastně plnohodnotný počítač vyvinutý společností Intel, který je ale speciálně navržen pro použití ve zdravotnictví,“ řekl ředitel nemocnice JUDr. Ladislav Řípa.

Tablet s dotykovou obrazovkou a ergonomickým uchem pro přenášení a jednoduchou manipulaci při práci u pacientova lůžka váží 1,4 kilogramu. Zařízení je omyvatelné desinfekčním roztokem, má integrovanou čtečku čárových kódů, čipových karet a fotoaparát. Zajímavá je super lehká „hot swap“ baterie, kterou je možné vyměňovat za provozu, aniž by přitom hrozila ztráta důležitých dat nebo zdržení kvůli vypnutí a zapnutí. Do nemocniční počítačové sítě se tablet připojí bezdrátově prostřednictvím WIFI sítě, eventuálně je možné sdílet data s digitálními diagnostickými přístroji přes komunikační rozhraní „bluetooth“.

Mobilní klinický asistent – neboli MCA (Mobile Clinical Assistant) – Klaudiánova nemocnice testuje ve spolupráci s firmou Intel jako první (a zatím jediná) nemocnice ve střední a východní Evropě. Prvním pacientům začne sloužit v posledním čtvrtletí tohoto roku. Do té doby se musí přístroj přizpůsobit českým podmínkám. Na MCA poběží běžný nemocniční informační systém, takže lékaři a sestry budou moci údaje a informace, které až dosud psali u pacientova lůžka na papír a poté přepisovali do stolních počítačů v kanceláři, zadat do systému hned při kontaktu s pacientem. „Ušetřený čas tak mohou věnovat pacientům a předání přesnějších informací o jeho zdravotním stavu. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že to má dobrý vliv na spokojenost pacientů s kvalitou péče a informovaností o ní,“ řekl ředitel nemocnice Ladislav Řípa.

Příklady z nemocnic, kde již k digitální integraci došlo, jsou jednoznačné. Úspora minimálně jedné čtvrtiny pracovní doby, kterou lékař či zdravotní sestra mohou namísto papírování věnovat pacientovi. Snížení až úplné odstranění duplicit jak v indikovaných vyšetřeních tak v podávaných lécích. Zrychlení procesu příjmu pacienta a navýšení průchozí kapacity zdravotnického zařízení, které vede k vyšším příjmům zařízení, zvýšenému komfortu pacienta. Redukují se či dokonce úplně odstraňují čekací doby, jednotlivé kroky při příjmu pacienta na sebe plynule navazují. Ošetřující personál má v každém okamžiku přesný přehled o volné lůžkové, personální i přístrojové kapacitě zařízení. To vše vede pochopitelně k vyšší spokojenosti pacienta s poskytovanými službami.

Klaudiánova nemocnice zavede mobilní klinické asistenty na všechna oddělení jako součást projektu digitální integrace nemocnice. V rámci tohoto projektu nemocnice elektronicky sleduje a eviduje zdravotnický materiál a léky – včetně jejich podávání. V krátké budoucnosti digitálně povede i kompletní lékařskou a ošetřovatelskou dokumentaci. „Součástí projektu digitální integrace nemocnice je okamžitý přístup ke všem důležitým zdravotnickým a ekonomickým informací. Teď chceme, aby tyto informace měli zdravotníci pomocí MCA k dispozici u pacientova lůžka. Tedy ve správný čas a na správném místě,“ uzavřel Ladislav Řípa.

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

120na80.cz: Bojíte se encefalitidy?

Bojíte se encefalitidy?

Vitalia.cz: Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není