Mobilkom je prvním MVNE v Česku

28. 6. 2010

[Tisková zpráva] Praha 28. června 2010 – Telekomunikační operátor MobilKom, a.s., začne od 1. července oficiálně nabízet své hlasové a datové služby velkoobchodním způsobem. Umožní tak vznik prvních skutečných virtuálních operátorů v mobilních sítích v České republice.

„Velkoobchodní nabídka společnosti MobilKom je prvním projektem na území Česka, který umožňuje dalším telekomunikačním operátorům oficiálně sdílet infrastrukturu mobilního operátora mobilní služby zákazníkům pod vlastním obchodním jménem,“ říká Tomáš Budník, generální ředitel MobilKomu, a doplňuje: „Naši velkoobchodní zákazníci tak získají možnost nabízet rychlý mobilní internet a bezdrátové pevné linky.“

MobilKom se tímto stává prvním tzv. MNVE (Mobile Virtual Network Enabler) neboli poskytovatelem mobilní sítě v Česku, který umožní jiným společnostem, tzv. MVNO (Mobile Virtual Network Operator) neboli mobilním virtuálním operátorům, využívat přístupové mobilní sítě pro provozování jejich vlastních služeb.

„Během pilotního provozu telekomunikačních služeb i funkčnost MVNE konceptu. Jsme přesvědčeni, že prostor, který se na trhu virtuálním operátorům nabízí a který dosud nebyl využit, má velký potenciál," říká Jan Slabihoud, ředitel pro velkoobchod MobilKomu. „Prvními velkoobchodními zákazníky MobilKomu jsou společnosti Live Telecom (dříve Euphony), WIA a Pe3nyNet, další jsou v jednání,“ doplňuje. „Virtuální operátor může svým zákazníkům nabídnout zcela nový typ služeb nebo rozšířit portfolio těch stávajících kombinací vlastní a pronajímané technologie. Zpřístupněním sítě dalším operátorům podporujeme tyto subjekty v přístupu k jejich zákazníkům a tím i přispíváme k liberalizaci telekomunikačního trhu v České republice," říká Jan Slabihoud, ředitel pro velkoobchod MobilKomu.

„Rozšíření portfolia stávajících produktů určených pro firemní i rezidenční klientelu jsme velmi uvítali. Službu budeme poskytovat samostatně, ale hlavní potenciál vidíme ve formě balíčků s dalšími datovými a hlasovými službami. V rámci zaváděcí akce získá každý nový firemní zákazník CDMA modem zdarma k balíčku pevného připojení a hlasových služeb,“ doplňuje Filip Malina, ředitel společnosti WIA.

Více o MobilKomu
U:fon je český mobilní operátor, který od května 2007 nabízí rychlý a levný mobilní internet, bezdrátovou pevnou linku a digitální vysílačky. V červnu 2008 spustil i mobilní hlasové služby. Společnost MobilKom, která U:fona provozuje, získala licenci na celoplošné vysílání v pásmu 410–430 MHz v roce 2006, což jí umožnilo vybudovat celoplošnou CDMA mobilní síť. U:fon nabízí své hlasové služby prostřednictvím technologie CDMA2000 1×RTT, která je alternativou technologie GSM a datové služby prostřednictvím technologie EVDO revize A, jež je datovou sítí 3. generace srovnatelnou s UMTS/HSDPA.

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

120na80.cz: Bojíte se encefalitidy?

Bojíte se encefalitidy?

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO