Průzkum společnosti Avaya ukazuje nový digitální předěl: mobilní zaměstnanci posilují své postavení

10. 6. 2008

[Tisková zpráva] Celoevropský průzkum ukazuje trendy i pro Českou Republiku. 93 % zaměstnanců požaduje flexibilní pracovní podmínky – ale jen 17 % firem to umožňuje všem zaměstnancům. 31 % je připraveno odejít, pokud nedostanou možnost flexibilní práce.

Praha 9. června 2008 – Méně než pětina firem (17%) umožňuje všem svým zaměstnancům pracovat pružně každý den, i když 94% evropských pracovních sil takovou možnost očekává. Tento fakt představuje rostoucí riziko v celé Evropě, protože téměř třetina zaměstnanců (31%) říká, že by změnilo zaměstnání kvůli možnosti pružné práce.

Tyto závěry ukázal nový nezávislý průzkum zadaný společností Avaya. Průzkum s názvem Flexibilní práce v Evropě a v Rusku bere v úvahu názory více než 3 000 zaměstnanců napříč Evropou. Podle těchto údajů společnosti Avaya riskují firmy nejen ztrátu významné konkurenční výhody, ale zároveň i spokojené a produktivní zaměstnance.

Podle průzkumu by více než tři čtvrtiny (78 %) evropských zaměstnanců uvažovalo o změně zaměstnavatele výměnou za pružné pracovní praktiky a technologie a 94% dotázaných odpovědělo, že tuto možnost požadují po svém zaměstnavateli.

Nejedná se jen o rodiče s dětmi, které požadují pružnou pracovní dobu. 78 procent dotazovaných uvedlo, že by byli připraveni pokračovat u svého zaměstnavatele po odchodu do důchodu, pokud by měli možnost pružné pracovní doby. To by mohlo případně vytvořit rozsáhlou a velmi vzdělanou pracovní sílu, který by pomohla efektivně zvládnout problematiku kvalifikační mezery mezi generacemi i stárnutí pracovních sil.

„Digitální předěl vznikal mezi těmi, kteří měli přístup k technologiích, a těmi, kteří ho neměli,“ řekl Josef Havaš, ředitel Avaya v České republice. „Tato zpráva ukazuje novou digitální propast: mezi firmami, které maximálně využívají produktivitu a efektivitu a přitom si udržují nejlepší zaměstnance a firmami, které vystavují své podnikání riziku, protože nemají technologie, jež by podporovaly, co zaměstnanci požadují.“

Mezi další výstupy průzkumu patří:

• 30% vyšších manažerů si myslí, že pružné pracovní podmínky a technologie zvyšují konkurenceschopnost a úspěšnost v globálním měřítku;
  • malé a střední podniky nabídnou pružné pracovní podmínky s výrazně menší pravděpodobností (57 %) než velké podniky (74 %);
  • téměř polovina (44 %) zaměstnanců si myslí, že společnost, která nepoužívá pružné pracovní podmínky, zůstává u zastaralých pracovních způsobů;
  • více než jedna třetina (35%) z těch, kteří pracují ve firmách, jež neumožňují pružnou práci, věří, že jejich zaměstnavatel disponuje technologiemi, aby to umožnil, ale rozhodl se je nevyužít.

„Jednoduché a škálovatelné řešení unifikovaných komunikací může pomoci firmám rychle a s efektivními náklady naplnit očekávání zaměstnanců a současně zvýšit celkovou produktivitu firmy. Vítězem jsou všichni a když to začnou použít i české firmy, tak je to vítězství i pro naši ekonomiku,” uzavírá Josef Havaš.

Pro účely tohoto průzkumu byla pružná práce definována jako situace, v níž zaměstnanci nemusí pracovat určený počet hodin nebo na svých pracovištích, ale místo toho si mohou sami rozvrhnout svoji pracovní dobu a určit místo výkonu své práce.

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

Podnikatel.cz: Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

120na80.cz: 5 poporodních problémů a jejich řešení

5 poporodních problémů a jejich řešení

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie