Motorola vylepšuje komunikaci a systém rekonvalescence v Nemocnici Milosrdných bratří

11. 9. 2007

[Tisková zpráva] Zaměstnanci nemocnice mohou pořizovat a ukládat informace o zdravotním stavu pacientů přímo u jejich lůžka

Praha 11. září 2007 – Společnost Motorola, Enterprise Mobility Business (dříve Symbol Technologies), vedoucí poskytovatel služeb a řešení v oblasti podnikové mobility, vybavila bezdrátovou sítí WLAN sedm nemocnic a dvě zdravotnická střediska, která spadají pod správu řádu Milosrdných bratří (Barmherzigen Brüder) v Rakousku. Díky nové síti bude možné bezpečným způsobem získávat a spravovat data jednotlivých pacientů. Projekt implementovaný s podporou společnosti Datentechnik GmbH, člena partnerského programu PartnerSelect, zahrnuje veškerou datovou komunikaci vedení nemocnic i jejich zaměstnanců. Do budoucna hodlá Nemocnice Milosrdných bratří využít technologii RFID a nabízet bezplatný přístup k internetu.

Řád Milosrdných bratří začal elektronická zařízení u nemocničních lůžek sloužících pro sběr dat o zdravotním stavu pacientů používat již před pěti lety. Předtím se veškeré záznamy pořizovaly ručně. Členové Řádu si však všimli, že při přepisování ručně psaných údajů do počítače se v průměru 5 % údajů ztrácelo, a takový výsledek považovali za nepřijatelný, neboť právě vynechaná podrobnost se může při péči o pacienta ukázat jako zásadní. Okamžitým úkolem tedy bylo nahradit stávající papírový systém za přesnou a jednoduchou metodu pořizování elektronických záznamů o ošetřování pacientů přímo u jejich lůžek. Zdravotnický personál by tak měl v závislosti na přidělené úrovni oprávnění částečný nebo úplný on-line přístup k poslední diagnóze a informaci o zdravotním stavu pacienta. Zároveň by došlo ke zvýšení ochrany důvěrných údajů pacienta, neboť riziko neoprávněného přístupu k papírovým záznamům je vyšší. Vyloučilo by se také riziko vynechání důležitých informací při zadávání dat.

Řešení použité řádem Milosrdných bratří vychází z balíčku pro podnikovou bezdrátovou síť (WLAN) a software Motorola PATIDOK, vyvinutým speciálně pro nemocnici. Řešení splňuje zákonné požadavky dané rakouskou legislativou týkající se uchovávání historie zdravotního stavu pacienta po dobu 30 let.

Ředitel Adolf Inzinger, náměstek pro centrální správu v Řádu Milosrdných bratří, odpovědný za oblast IT a kontroly, k tomu vysvětluje: „Řešení společnosti Motorola bylo vybráno, aby nahradilo systém sběru dat u lůžek pacientů implementovaný v roce 2003, neboť se ukázalo, že přenosová rychlost 11 MB stávající sítě WLAN na rostoucí objem datových přenosů v nemocnici již nestačí. V rámci pilotního provozu ve Štýrském Hradci a ve Vídni byl proto nasazen bezdrátový přepínač Motorola WS5100 a přístupové porty AP300 (s podporou protokolů 802.11 a/b/g). Systém bezdrátové sítě WLAN postavený na přepínačích Motorola jsme si vybrali díky možnosti centralizované správy, rozšiřitelnosti řešení a vysokému výkonu. Všichni uživatelé používající notebooky, včetně doktorů a zdravotních sester, dostali uživatelské ID a heslo, aby se mohli k aplikacím bezpečně přihlásit prostřednictvím terminálového serveru Citrix. K ověřování identity všech uživatelů se používá služba Radius, přičemž datové přenosy na síti WLAN jsou zabezpečeny a šifrovány pomocí WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2), respektive AES (Advanced Encryption Standard).“

Po úspěšné instalaci pilotních systémů se připojily i zbývající nemocnice a střediska. Při určování počtu přístupových bodů a jejich rozmístění byla provedena měření pomocí rádiových vln. Následně byl nainstalován bezdrátový přepínač Motorola WS5100. V každé z nemocnic byl také instalován záložní přepínač WS5100, který začne pracovat v případě selhání hlavního počítače. Nemůže tak dojít k výpadku bezdrátových služeb. Pro různé skupiny uživatelů byly nastaveny virtuální bezdrátové sítě (Virtual WLAN) a provedla se implementace interních systémů pro správu. Celkově bylo instalováno více než 200 přístupových portů Motorola AP300 a 12 bezdrátových přepínačů WS5100.

Zavedením tohoto řešení v nemocnici Eggenberg ve Štýrském Hradci je instalace dokončena, a tak mohou zaměstnanci všech nemocnic Milosrdných bratří pořizovat a ukládat informace o zdravotním stavu přímo u lůžka pacientů.

„Při rozhodování jsme brali v úvahu jak skvělé reference, které jsme obdrželi na toto řešení společností Motorola a Datentechnik, tak úspěšnou instalaci v pilotním provozu. Již máme konkrétní plány na nasazení dalších aplikací, abychom využili příležitostí, které WLAN nabízí,“ uvedl Inzinger.

Ke vzorovému projektu se vyjadřuje i Wolfgang Jonasson, manažer společnosti Motorola, Enterprise Mobility Business v Rakousku a obchodní ředitel pro střední Evropu: „Základem prvotřídní zdravotní péče je bezpečný a bezproblémový systém elektronické dokumentace zdravotní karty. Díky naší špičkové technologii WLAN můžeme zaznamenávat každý krok lékařské péče u lůžka pacienta a zpřístupňovat tato data oprávněné nemocnici za dodržení veškerých požadavků kladených na zabezpečení dat.“

DigiZone.cz: NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

Vitalia.cz: Jak koupit Mikuláše a nenaletět

Jak koupit Mikuláše a nenaletět

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Podnikatel.cz: Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Podnikatel.cz: Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

120na80.cz: 5 poporodních problémů a jejich řešení

5 poporodních problémů a jejich řešení