Zvýšení rychlosti širokopásmových připojení a mistrovství světa ve fotbale jsou příležitostí pro počítačovou kriminalitu

[Tisková zpráva] Jižní Afrika se může stát lukrativním terčem internetové kriminality

Praha, 30. prosince 2009  – Jižní Afrika je v centru velké bouře vyvolané hostováním významné světové sportovní akce a zavedením nových širokopásmových internetových spojů. Globální jednička v zabezpečení IT, společnost Symantec, říká, že pokud dojde k některé ze dvou uvedených událostí, v Internetu výrazně vzroste nebezpečná činnost. Jižní Afrika je v nezáviděníhodné pozici dané tím, že v roce 2010 tam nastanou obě události. Bude se tam konat mistrovství světa ve fotbale a zároveň se dvojnásobně zvýší dostupnost širokopásmového připojení.

„V předchozích letech zaznamenala společnost Symantec náhlé zvýšení úrovně nebezpečné činnosti v zemích, které zavedly rychlejší, levnější a dostupnější širokopásmové připojení,“ řekl Gordon Love, regionální ředitel pro Afriku ve společnosti Symantec. „Z našeho výzkumu také vyplývá, že akce, jako jsou Olympijské hry a mistrovství světa ve fotbale, jsou iniciátorem podvodů online, falešných webů, phishingových útoků, útoků nevyžádané pošty a zvýšené aktivity hackerů.“

Jižní Afrika prochází v rámci příprav na mistrovství světa ve fotbale v roce 2010 rozsáhlými inovacemi širokopásmové infrastruktury, včetně napojení na dva nové podmořské optické kabely.

V roce 2008 se Egypt znenadání ocitl na první pozici v oblasti Evropy, Středního východu a Afriky (EMEA) v úrovni nebezpečné činnosti na jednoho uživatele širokopásmového připojení poté, co se připojení k Internetu stalo prioritou egyptské vlády a podstatně se zvýšil počet uživatelů širokopásmového připojení. V roce 2007 se přitom země v žebříčku úrovně nebezpečné činnosti vůbec neobjevovala.

Rusko bylo v roce 2008 v oblasti EMEA zemí s největším počtem řídicích serverů robotických sítí šířících nevyžádanou poštu. Tvořily 20 % celkového počtu a zemi patřilo třetí místo na světě. Jedním faktorů přispívajících ke zvýšení aktivity nevyžádané pošty byly podle zprávy Symantec Internet Security Threat Report (ISTR) zlepšené možnosti připojení.

V Jižní Africe již dochází k nárůstu nevyžádané pošty a jiných činností spadajících do oblasti počítačové kriminality, jako je hacknutí vládních webových stránek, a britský Scotland Yard nedávno odhalil 100 kriminálních podvodů souvisejících s mistrovstvím světa. Tým Global Security Response společnosti Symantec v současné době instaluje v Jižní Africe další síťové senzory, které umožní rozsáhlejší sledování hrozeb v Internetu. Společnost Symantec spustí v lednu 2010 webový server, který bude poskytovat informace o aktivitě hrozeb v Internetu souvisejících s mistrovstvím světa. Zdrojem informací bude firemní globální zpravodajská síť Global Intelligence Network, která sleduje provoz v Internetu pomocí 240 000 senzorů ve čtyřech milionech počítačů rozmístěných ve 200 zemích.

O společnosti Symantec
Společnost Symantec zaujímá světové prvenství v poskytování softwaru, zařízení a služeb, díky nimž mohou podniky i jednotliví zákazníci důvěřovat připojení ke světové síti. Společnost svým zákazníkům poskytuje software a služby zaměřené na předcházení bezpečnostních rizik a rizik týkajících se dostupnosti, dodržování norem a výkonu, a pomáhá jim tak chránit jejich infrastrukturu a informační zdroje a procesy. Společnost Symantec má ředitelství ve městě Cupertino v Kalifornii a pobočky ve více než 40 zemích. Další informace jsou k dispozici na adrese www.symantec.com.

DigiZone.cz: Česká televize mění schéma ČT :D

Česká televize mění schéma ČT :D

Vitalia.cz: Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

DigiZone.cz: Kanál TA3 HD zahájil vysílání

Kanál TA3 HD zahájil vysílání

Vitalia.cz: Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Vitalia.cz: Jsou čajové sáčky toxické?

Jsou čajové sáčky toxické?

Podnikatel.cz: Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

Měšec.cz: Sleva na dítě a manželku pro OSVČ je zpět. Ale..

Sleva na dítě a manželku pro OSVČ je zpět. Ale..

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Podnikatel.cz: Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Vitalia.cz: To nejhorší při horečce u dětí: Febrilní křeče

To nejhorší při horečce u dětí: Febrilní křeče

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Podnikatel.cz: Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny