ABC Českého Hospodářství: Na internetovém tržišti usnadňuje obchod růst nabídek na míru

[Tisková zpráva] PRAHA, 27. listopadu 2007 – Nejstarší tuzemské internetové tržiště ABC Českého Hospodářství zaregistrovalo nový trend B2B obchodování. Zejména u výběrových řízení v oblasti služeb se osvědčil fenomén nabídek na míru. Zadavatel zakázky na tržišti určí požadavky a firmy mají možnost připravit komplexní nabídku, což velmi usnadňuje obchod. Zájem o nabídky na míru meziročně stoupl o 18 procent. Tržiště umožňuje zákazníkům rychlou reakci v situacích, kdy jde o čas – třeba když obchodní společnost hledá nového dodavatele produktu, na kterém závisí celá výroba.

„Jde o případy, kdy současný dodavatel není schopen zvýšit pravidelnou dodávku, nebo ukončil svoji činnost. Ke stejným situacím dochází, když se mění sortiment výroby a je potřeba najít nové dodavatele,“ vyjmenoval spolumajitel nejstaršího tuzemského internetového B2B tržiště ABC Českého Hospodářství Predrag Dukič. „Pak existují případy, kdy je poptávka konkrétnější a časově velmi omezená. Jde o akutní, krátkodobé řešení, které vzniklo nečekaně, a není tedy třeba měnit stálého dodavatele. Například chybějí náhradní díly. Zde rozhoduje hlavně rychlost dodání a cenové podmínky.“

Na B2B tržišti ABC Českého Hospodářství je poptávka po jednoduchých výrobcích i po zboží vyžadujícím sofistikovanou výrobu. Záleží na aktuálních potřebách zadavatele. Poptávka po konkrétních produktech převažuje u výrobců, kteří hledají různé materiály či součástky, jež potřebují ke své výrobě. Takovýchto poptávek je na tržišti zhruba 77 procent. Obchodní společnosti zase poptávají zboží a služby s vysokou přidanou hodnotou. Takových je na tržišti zhruba 23 procent.

„Vše záleží na typu předmětu poptávky – u materiálu či výrobků jsou dané přesné parametry. Zato u služeb se nejdříve specifikují požadavky zadavatele a následně se pak vypracovávají podmínky spolupráce,“ vysvětlil spolumajitel nejstaršího tuzemského internetového B2B tržiště ABC Českého Hospodářství Predrag Dukič.