Kaspersky Lab: Na internetu jsou nejohroženější skupinou mladí do 20 let a lidé nad 50 let

[Tisková zpráva] Praha 11. listopadu 2009 – Z dosavadních poznatků společnosti Kaspersky Lab, jednoho z největších poskytovatelů bezpečnostních řešení v oblasti IT, vyplývá, že mezi nejohroženější uživatele na internetu patří jeho nejmladší a nejstarší uživatelé: první proto, že experimentují a stahují nelegální obsah, druzí proto, že se technologií obávají. Prohlásil to dnes na své přednášce Magnus Kalkuhl, senior analytik z Global Research and Analysis Team společnosti Kaspersky Lab, který zavítal do Prahy. Magnus Kalkuhl se ve své přednášce věnoval aktuálním hrozbám na internetu a zaměřil se na chování jednotlivých kategorií uživatelů a nejčastější rizika, jimž jsou vystaveni.

Z údajů společnosti Kaspersky Lab vyplývá, že uživatelé mezi 14–19 lety rádi zkouší nové programy a technologie a počítačích rádi experimentují. Přitahují je také sociální sítě jako Twitter, Facebook, MySpace a často stahují nelegální obsah. Uživatelé nad 50 let jsou naopak opatrní, protože se bojí, že by mohli něco „rozbít“. Jsou někdy k používání počítačů donuceni, protože to vyžaduje udržení jejich pracovního místa. Jsou také častými uživateteli online bankovnictví, které s sebou nese při nízké úrovni zabezpečení riziko finančních ztrát. Na základě statistik lze odhadnout, že jen 60 procent uživatelů počítačů má čas na vzdělávání a 40 procent z nich stále experimentuje a zkouší nové věci*. Celkově nejméně polovina všech uživatelů patří do vysoce rizikových skupin.

„Uživatelé podceňují organizovanost počítačových zločinců, kteří jsou dnes zaměřeni na vydělávání peněz. Neorientují se v nových metodách a jejich počítače jsou infikovány, aniž by o tom věděli. Tím se dostávají do ohrožení jejich bankovní účty, kreditní karty a také jejich identita – e-mail, ICQ, Facebook. Ohrožena bývají také jejich pracovní či soukromá data. To vytváří nebezpečnou situaci, kdy zařízení infikovaných uživatelů mohou být pak zneužita například k DDos útokům, útokům na další počítače v síti, rozesílání spamu a podobně,“ uvedl Magnus Kalkuhl.

Jako nejdůležitější se v tomto ohledu jeví prevence a vzdělávání rizikových skupin. Ty často vůbec nečtou počítačové časopisy, takže tato odpovědnost přechází na herní magazíny, časopisy a denní tisk. Současně by podle Magnus Kalkuhla měla být počítačová bezpečnost zavedena do školní výuky. Speciální kategorii, která je nejzranitelnější, tvoří děti. Ty by neměly být online bez dohledu svých rodičů, protože kromě běžných rizik jim hrozí sexuální zneužití. Přesto podle Magnuse Kalkuhla není vzdělávání univerzálním lékem: nepomáhá proti aktuálním útokům, které zneužívají nově objevených bezpečnostních chyb a někdy stačí jeden nepoučený člen k infikování počítače, který používá celá rodina.

Společnost Kaspersky Lab se v při vzdělávání uživatelů snaží o přístup pochopitelný i pro laiky – tzn. o komunikaci srozumitelným jazykem. Nástroje Kaspersky Lab jsou nastaveny tak, že zbytečně uživatele neobtěžují různými hlášeními, ale chrání jeho data „potichu“. Mezi významné prvky bezpečnosti patří také například technologie sandbox v nových produktech Kaspersky Internet Security 2010 a Kaspersky Anti-Virus 2010, která umožňuje bez problemů vyzkoušet nový software, neboť poskytuje vyhrazené zabezpečené prostředí pro běh aplikací.

* (Zpráva Der Internetnutzer 2009, společná studie ARD/ZDF)

Kaspersky Lab
Kaspersky Lab je dodavatelem nejaktuálnější ochrany proti bezpečnostním IT hrozbám zahrnujícím viry, spyware, hackerské útoky, phishing a spam. Produkty Kaspersky Lab se mezi firmami z oboru bezpečnosti vyznačují vynikajícími výsledky při detekci hrozeb a nejrychlejší reakcí na ně. Využívají je jak domácí uživatelé, tak malé a střední podniky i velké korporace a rovněž se uplatňují v mobilním prostředí. Technologie Kaspersky® je rovněž součástí produktů a služeb předních světových poskytovatelů řešení pro IT bezpečnost. Více informací najdete na www.kaspersky.cz . Nejnovější informace o antivirech, antispywaru, antispamu a dalších aspektech IT bezpečnosti naleznete na www.viruslist.com .

Skupina PCS
Společnosti sjednocené pod názvem PCS se zabývají širokým spektrem činností – od komplexních služeb v oblasti zabezpečovacích a komunikačních systémů, detekce nebezpečných předmětů, přes dodávky analytických přístrojů a měřících ústředen, až po řešení bezpečnosti dat. Společnost PCS spol. s r.o. je výhradním distributorem Kaspersky Lab v ČR a SR. Významnou součást tvoří vývoj vlastního ekonomického software a nemocničních informačních systémů.

Skupina PCS působí na českém a slovenském trhu již od roku 1990, zaměstnává přes 100 pracovníků a její roční obrat přesahuje 250 milionů Kč (2007). Vzájemná synergie jednotlivých činností je zárukou rozvoje a stability i do dalších let. Společnosti sídlí ve vlastních objektech v Praze, Blansku a Bratislavě. Více informací najdete na www.pcs.cz a www.pcs.sk .

Vitalia.cz: Potvrzeno: Pobyt v lese je skvělý na imunitu

Potvrzeno: Pobyt v lese je skvělý na imunitu

DigiZone.cz: Zdeněk Gerlický: nový ředitel nangu.tv

Zdeněk Gerlický: nový ředitel nangu.tv

Root.cz: Firefox hodí za rok přes palubu stará rozšíření

Firefox hodí za rok přes palubu stará rozšíření

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů pro podnikatele

Změny v daních z příjmů pro podnikatele

Podnikatel.cz: Zařízení pro EET zbytečně, vrátí vám peníze

Zařízení pro EET zbytečně, vrátí vám peníze

Root.cz: 250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

120na80.cz: 5 nejčastějších mýtů o kondomech

5 nejčastějších mýtů o kondomech

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Lupa.cz: Teletext je „internetem hipsterů“

Teletext je „internetem hipsterů“

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Root.cz: Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Podnikatel.cz: Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Vitalia.cz: Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu