Náklady za tvorbu médií pro Wikipedii můžete získat zpět

18. 5. 2011

[Tisková zpráva] Wikimedia Česká republika spouští grantový program, který těm, kdo začnou ve velkém shánět obrázky, zvukové nahrávky a další média pro Wikipedii, může uhradit náklady. Prostředky na něj věnovala nadace Wikimedia Foundation.

I když je od 19. dubna na specializovaném úložišti médií pro Wikipedii a její sesterské projekty Wikimedia Commons nahráno již víc než deset milionů souborů, celá řada jich tam stále chybí a příslušné články na Wikipedii tak jsou bez ilustrujících obrázků anebo bez audionahrávek. Získávání dosud nedostupných médií nebo jejich nové pořizování je jednou z důležitých aktivit, na kterou se zaměřuje i sdruženíWikimedia Česká republika. Zkušenosti z dosavadních jednotlivých projektů menšího rozsahu vedly ke spuštění grantového programu Mediagrant, který financuje nadaceWikimedia Foundation.

Program umožní proplácení nákladů na pořizování fotografií, ilustrací, audionahrávek, videozáznamů a podobně, které by jinak na Wikipedii scházely. Úhrada nákladů není honorářem za práci, té se musí nadále všichni věnovat dobrovolně a bez finanční odměny. Z programu Mediagrant je možné hradit typicky náklady na jízdné a dopravu, vstupné do objektů, nezbytnou korespondenci a podobně. Ani vlastní finanční pomoc není zadarmo. Ten, kdo bude chtít požádat o uhrazení nákladů, musí počítat s tím, že i na jeho dobrovolnickou aktivitu budou kladeny vyšší nároky proto, aby pořízené soubory byly skutečně využité v projektech Wikimedia a dobře plnily dokumentační úlohu.

Předobrazem programu byla akce Foto českých obcí, kterou provozovala Wikimedia Česká republika nejprve za finanční podporyWikimedia Foundation a poté společnosti Dukan Praha. Fotografové, kteří mohli požádat o vrácení nákladů na dopravu, pořídili v průběhu více než jednoho roku na 6,5 tisíce fotografií z obcí na území celé České republiky. Protože se objevily další náměty na podobné akce, nadace Wikimedia Foundation požádala o to, aby byly všechny shrnuté do jednoho obsáhlého grantového programu. Na vytvoření metodiky celého systému se podíleli zejména někteří členové sdružení Wikimedia Česká republika, nadace je s nimi konzultovala.

Jak to funguje

Každá dokumentační aktivita začíná obvykle nápadem. Když wikipedista vymyslí, jaká zanedbaná oblast by byla ještě třeba pro Wikipedii zdokumentovat, ohlásí toto téma, načrtne popis toho, jaké náklady bude třeba proplácet, a když nebudou proti tématu ani podmínkám námitky ze strany koordinační komise, může se rozjet za fotografováním a nahráváním. Zároveň je vhodné, aby na tuto činnost nalákal i další lidi.Všichni pak mohou podle autorem navržených podmínek vyúčtovat vynaložené prostředky a dostat je zpět. Suma vyhrazená pro jednotlivé aktivity není předem nijak omezena a bude záležet na skutečných nákladech a potřebách. Nadace Wikimedia Foundation předběžně přislíbila, že bude do systému prostředky průběžně doplňovat.

Díky pomoci Wikimedia Foundation disponuje sdružení Wikimedia Česká republika i vlastním profesionálním fotoaparátem, který je po předchozí dohodě možné k pořizování fotografií pro Mediagrant zapůjčit. Je potřeba, aby soubory byly dostatečně popsané a řádně nahrané naWikimedia Commons.Všechny samozřejmě musejí mít v pořádku autorská práva a jejich autoři musejí souhlasit s uvolněním pod svobodnou licencí Creative Commons.

Informace o programu Mediagrant jsou k dispozici na stránce http://meta.wi­kimedia.org/wi­ki/Mediagrant.

Zájemci mohou vedle vymýšlení nových obsáhlých témat požádat také o jednorázovou finanční pomoc, ať už na úhradu nákladů na pořízení médií, které nespadají pod žádné téma, na náklady vzdělávací akce (v minulosti Wikimedia Česká republika uspořádala fotografické workshopy ke zdokonalování fotografů Wikipedie) nebo na doplnění potřebného vybavení.

Nadace Wikimedia Foundation podpořila podobným obsáhlým grantovým programem Presentation & Outreach také propagační aktivity sdružení Wikimedia Česká republika. Jestliže se oba grantové projekty v České republice osvědčí, chce jejich model nadace Wikimedia Foundation uplatnit i pro pomoc jiným regionálním sdružením (pobočkám) Wikimedia, aby celkově zjednodušila administrativu grantového financování jejich aktivit.

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

120na80.cz: Bojíte se encefalitidy?

Bojíte se encefalitidy?

Lupa.cz: Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí

Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu