Nejdiskutovanějším členem vlády v internetových diskusích a zároveň nejkritičtěji hodnoceným je Petr Nečas, naopak nejpříznivěji lidé komentují kroky ministra Bárty

23. 12. 2010

[Tisková zpráva] Vyplývá to z vyhodnocení obsahu internetových diskusí z období od jmenování vlády 13. července 2010 do konce listopadu, které exkluzivně pro týdeník EKONOM realizovala společnost eMerite. Ta je v ČR jediným partnerem předních světových poskytovatelů softwarových nástrojů určených k monitoringu sociálních médií.

Předmětem analýzy bylo zhruba 50 tisíc diskusních příspěvků s klíčovými slovy, tzn. se jmény ministrů, plus další tisíce příspěvků, v nichž na sebe diskutující vzájemně reagovali, aniž klíčová slova použili.

Nejrozsáhlejší debaty o ministrech probíhaly na serverech zprávy.iDNES.cz, Novinky.cz, ParlamentníLis­ty.cz, Aktuálně.cz, iHNed.cz, ČeskéNoviny.cz, ČT24.cz a Týden.cz. Na sociálních sítích (Facebook, Twitter, Lidé.cz) uživatelé většinou jen umisťovali odkazy na články zpravodajských serverů, ale diskuse o politice se tam rozvíjely jen minimálně.

Největší podíl z celku příspěvků s na­lezenými klíčovými slovy obsahoval jméno Petra Nečase, na druhém místě následoval Radek John, na třetím Vít Bárta, dále Miroslav Kalousek, Josef Dobeš, Karel Schwarzenberg, Alexandr Vondra, Jiří Pospíšil, Jaromír Drábek, Martin Kocourek, Leoš Heger, Pavel Drobil, Jiří Besser, Ivan Fuksa a na posledním místě Kamil Jankovský.

Vyčíslení podílů  diskusí o jed­notlivých členech vlády, probíraná témata, určení jejich sentimentu (zda lidé hodnotili jednotlivé ministry a jejich postoj k diskutovaným tématům pozitivně nebo negativně) a další podrobnosti z výzkumu eMerite přinese dvojčíslo týdeníku EKONOM (51. – 52.), které vyjde ve čtvrtek 23. prosince. Doplňující data z klasických internetových médií poskytla k výzkumu společnost Anopress IT.

Ve většině  diskusí se odehrával střet mezi odpůrci a příznivci daného ministra a jeho strany. Zvláště negativní hodnocení Petra Nečase často přerůstala v kritiku celé ODS, podobně lidé v souvislosti s ministry kritizovali Věci veřejné a TOP 09, naopak zastánci vládní koalice nešetřili ve svých komentářích postoje ČSSD a KSČM.

Autor výzkumu, společnost eMerite s.r.o., člen skupiny FG Forrest, poskytuje e-marketingové analýzy a poradenství založené na internetových měřicích technologiích. Aktuálně nejžádanější službou společnosti je monitoring sociálních sítí, komunitních webů, blogů a komentářů pod redakčními články na libovolných serverech, resp. podrobné vyhodnocování obsahu a dopadu internetových diskusí – eMerite VOBID. K jejím uživatelům patří mj. Vodafone, Komerční banka, Danone, Vitana, Provident Financial nebo klienti společnosti Anopress IT. Podrobnosti viz http://www.eme­rite.cz/cs/mo­nitoring-socialnich-siti.html.

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

120na80.cz: Bojíte se encefalitidy?

Bojíte se encefalitidy?

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Podnikatel.cz: Pozor, pojišťovny mění čísla účtů