Největší vliv na výběr platební metody mají samotné e-shopy

[Tisková zpráva] Chování nakupujících na internetu a výběr platebních metod významným způsobem ovlivňuje hlavně nabídka plateb ze strany e-shopů. Vyplývá to z dlouhodobých sledování platební brány PayU.

„Na příkladu nákupní galerie Aukro.cz lze vypozorovat, že pokud prodejce umožní pouze platbu předem, zákazníci nemají problém se přizpůsobit a opravdu platí ještě před převzetím zboží“ říká Gabriel Kalapoš, manažer platební brány PayU a dodává: „Aukro je na poli e-commerce v oblasti plateb fenoménem – zatímco e-shopy udávají, že nejpoužívanějším způsobem nakupujících je platba dobírkou, na Aukro.cz 84 % platí předem a navíc tuto platbu uvádí jako svou nejoblíbenější více než polovina nakupujících.“

Jeho slova o vlivu e-shopů na výběr platebního kanálu podporuje také Tomáš Hodboď z nezávislého srovnávače cen Heureka.cz, který porovnává nabídku více než 11 000 interne­tových obchodů. „Pro zákazníka je určitě v první řadě důležitý samotný produkt, jeho cena a hodnocení internetového prodejce. Když si vybere konkrétní obchod, ve kterém chce nakoupit, přistoupí většinou na způsoby metod placení, které e-shop nabízí,“ říká Hodboď. Dodává však, že svou roli hraje také konkurence. Vzhledem k vysokému počtu e-shopů v České republice se prodejci snaží nabídnout zákazníkům co největší komfort při nakupování, který kromě rozmanitého sortimentu představuje také co největší možný výběr metod platby.

Podle posledních výzkumů inter­netového srovnávače cen Heureka.cz a nákupní galerie Aukro.cz klesá  počet plateb prostřednictvím bankovního převodu, a to přibližně  o 8 %. Naopak v loňském roce vzrostly platby platební kartou (+3%) a rychlými tlačítky bank umístěných na stránkách e-shopů (+3,5%).

O webu Heureka.cz:

Nezávislý nákupní  rádce Heureka.cz patří do rodiny webů společnosti Miton. Web byl spuštěn v říjnu 2007 a jeho návštěvnost se pohybuje kolem 1 550 0001 RU měsíčně. Na jednom místě porovnává zboží z více než 11 000 interne­tových obchodů. Na webu Heureka.cz naleznou nakupující recenze produktů a e-shopů, zkušenosti a hodnocení ostatních uživatelů. Heureka.cz se v roce 2008 umístila na druhém místě soutěže Křišťálová Lupa v prestižní kategorii Projekt roku hodnocené odbornou porotou, každoročně oceňuje důvěryhodné e-shopy v anketě ShopRoku.

O PayU

Platební brána PayU byla na český  trh uvedena v roce 2010.  Systém byl vyvíjen od počátku roku 2009 ve spolupráci s polskou mateřskou společností Allegro, která od roku 2005 úspěšně provozuje obdobný platební systém Platnosci.pl. V České republice využívá platební bránu PayU mimo jiné Aukro.cz, Heureka.cz, Bezrealitky a řada dalších e-commerce platforem. Provozovatelem platební brány PayU je společnost Naspers, významný hráč na poli internetu a placené televize působící mimo jiné v USA, Číně, Indii, Brazílii, Africe, Rusku a v několika evropských zemích včetně České republiky. Společnost Naspers vznikla v Kapském Městě, JAR, v roce 1915.
Vitalia.cz: Potvrzeno: Pobyt v lese je skvělý na imunitu

Potvrzeno: Pobyt v lese je skvělý na imunitu

DigiZone.cz: Zdeněk Gerlický: nový ředitel nangu.tv

Zdeněk Gerlický: nový ředitel nangu.tv

Vitalia.cz: Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů pro podnikatele

Změny v daních z příjmů pro podnikatele

Měšec.cz: Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Podnikatel.cz: Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Podnikatel.cz: Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Podnikatel.cz: Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Podnikatel.cz: Chtějte údaje k dani z nemovitostí do mailu

Chtějte údaje k dani z nemovitostí do mailu

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Vitalia.cz: To nejhorší při horečce u dětí: Febrilní křeče

To nejhorší při horečce u dětí: Febrilní křeče

DigiZone.cz: Vedení ČRo: personální změny od ledna

Vedení ČRo: personální změny od ledna

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Vitalia.cz: Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?