Ness a LYNX vítězi první vlny slovenského projektu Elektronických služeb zdravotnictví

14. 4. 2010

[Tisková zpráva] V horizontu dvou let mají vzniknout základní pilíře elektronických služeb slovenského zdravotnictví

Bratislava – 13. dubna 2010 – Ness Technologies, Inc. (NASDAQ: NSTC a TASE: NSTC), globální poskytovatel služeb a řešení v oblasti informačních technologií, a LYNX – společnost s.r.o. Košice, dodavatel bezpečnostních řešení a informačních systémů, oznamují, že expertní konsorcium pod jejich vedením se stalo vítězem veřejných zakázek, které vyhlásilo Ministerstvo zdravotnictví Slovenské republiky (MZ SR), za účelem zabezpečení první vlny Elektronických služeb zdravotnictví, v hodnotě 32,4 milionů EUR bez DPH s dobou realizace 24 měsíců. Projekt je realizován z fondů EU v rámci Operačního programu informatizace společnosti.

NESS Slovensko, a.s., bude v tomto projektu působit v roli systémového integrátora a zastřešovat aplikační část, na kterou je z celého rozpočtu vyčleněno 17,82 milionů EUR bez DPH. Bezpečnost a infrastrukturu v hodnotě 14,58 milionů EUR bez DPH vybuduje společnost LYNX, s.r.o. s partnery.

Vítězné expertní konsorcium je tvořeno společnostmi, které mají bohaté zkušenosti se zaváděním informačních zdravotnických systémů v mnoha zemích světa. Projekt zohledňuje priority procesů poskytování zdravotní péče, jak je stanovilo MZ SR. Realizovat ho budou společnosti NESS Slovensko, a.s., a LYNX, s.r.o. s využitím technologií Cisco, Hewlett-Packard, IBM, Microsoft a dalších.

Úkolem konsorcia je v rámci projektu realizovat:

• Národní zdravotní portál, který zajistí centrální poskytování veřejných, autorizovaných, zdravotně relevantních informací pro pacienty, zdravotnické pracovníky a další subjekty a poslouží jako vstupní brána pro národní eHealth aplikace,
  • Systém elektronického objednávání – tzv. eAlokácia, přinese zefektivnění, zjednodušení a usnadnění přístupu občanů k objednávání u lékaře, očkováním a vyšetřením,
  • Systém ePreskripcie pro elektronizaci procesů předepisování a výběru léčiv včetně expertní podpory při volbě správného léku,
  • Systém Elektronické zdravotní knížky občana (EZKO), která bude občanům a jejich ošetřujícím lékařem v této fázi na informativní úrovni poskytovat zdravotně relevantní informace (tzv. PHR).

„Ness pracoval na podobných projektech ve Spojených státech a dalších zemích pro největší zdravotnické organizace, které pokrývají celé spektrum zdravotnických služeb, v roli systémového integrátora. Na základě těchto zkušeností víme, že informatizace zdravotnictví je širokospektrální a komplexní úlohou, kterou nemůže zvládnout pouze jeden subjekt. A jinak to nebude ani na Slovensku, kde vzniklo konsorcium společností, které se mohou prezentovat rozsáhlými referencemi z oblasti zdravotnické informatiky,“říká Martin Kohout, generální ředitel NESS Slovensko, a.s. a dodává: „Jsem rád, že konsorcium je tvořeno ze společností, které mají zkušenosti z projektů v zdravotnickém odvětví, a díky nim se v tomto společensky významném procesu budeme vhodně doplňovat, abychom vytvořili funkční základ pro další kroky informatizace zdravotnictví.“

„Tento projekt v rámci první vlny národního Programu implementace eHealth formuje základní pilíře informatizace zdravotnictví na Slovensku – jádro eHealth. Prosazení služeb elektronického zdravotnictví je dlouhodobý proces – národní Program implementace eHealth je plánován do r. 2018. Proto mnohé služby v rámci tohoto projektu jako prvního kroku Programu budou realizovány v pilotním nasazení pro seriózní a dlouhodobější ověření funkcionality a přínosu eHealth služeb. Přesto však budou první prototypy a ukázky viditelné a prezentované již na Národní konferenci eHealth v květnu tohoto roku,“Říká Zoltán Kollár, generální ředitel Lynx, s.r.o. „Chtěli bychom už v první etapě uvést do života elektronické služby, které občanům SR umožní lepší péči o své zdraví a informovanost o poskytnuté zdravotní péči. Zároveň chceme docílit toho, aby takto vytvořené informace a informační systémy byly zajištěny na vysoké úrovni požadované EU,“ dodává.

O společnosti Ness Technologies
Společnost Ness Technologies, Inc. (NASDAQ: NSTC a TASE: NSTC), globální poskytovatel komplexních řešení a služeb v oblasti informačních technologií, se specializací na vývoj softwarových produktů, systémovou integraci vývoj aplikací a poradenské služby a distribuci softwaru. Nabízí své portfolio řešení a služeb formou globálního obchodního modelu s využitím globálních, regionálních i místních specializovaných týmů. Společnost Ness Technologies má asi 7800 zaměstnanců v 18 zemích a celosvětově spolupracuje s mnoha dodavateli softwaru a hardwaru. Další informace o společnosti Ness Technologies naleznete na www.ness.com

NESS Slovensko, a.s., je dceřinou společností Ness Technologies (NASDAQ: NSTC a TASE: NSTC) a patří k nejvýznamnějším společnostem na slovenském IT trhu. Specializuje se na poskytování komplexních IT řešení a služeb pro nejvýznamnější lokální společnosti z odvětví energetiky a utilit, státní správy a samosprávy, finančních služeb, telekomunikací, průmyslu, zdravotnictví a služeb. Od roku 2005 NESS KDC, s.r.o., dceřiná společnost NESS Slovensko, a.s., provozuje své první evropské softwarové vývojové centrum – NESS Development Center, které se zaměřuje na vývoj a testování softwaru a s tím souvisejících specializovaných služeb pro zákazníky Ness ze západní Evropy a zámoří. V současnosti má Ness na Slovensku pobočky v Bratislavě, Banské Bystrici a Košicích.

Ness má pro oblast zdravotnictví kompetenční centrum, kde konsoliduje know-how z více zemí a jsou v něm sdružení odborníci pro zdravotnictví a IT.

O společnosti LYNX
Společnost LYNX, s.r.o. působí na trhu informačních technologií od roku 1991. Jejími klienty jsou nejvýznamnější subjekty v oblasti finančních služeb, telekomunikací, energetiky a průmyslové výroby. Významnou část portfolia společnosti tvoří oblast komplexní bezpečnosti organizací a plánování kontinuity činností. Systém řízení jakosti je v souladu s normou ISO 9001:2000, je certifikován a pravidelně vyhodnocován.

Posláním LYNX je poskytovat zákazníkům řešení s vysokou přidanou hodnotou v oblasti bezpečnosti informačních systémů, budování ICT infrastruktury, technologických aplikací a komplexní bezpečnosti v souladu s požadavky legislativy SR, EU, mezinárodními standardy a nejlepšími světovými postupy.

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Lupa.cz: Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí

Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí

120na80.cz: 5 poporodních problémů a jejich řešení

5 poporodních problémů a jejich řešení

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?