Ness podepsal zakázku za 12 milionů dolarů na jednotný dispečerský systém řízení distribuční sítě pro ČEZ

[Tisková zpráva] Ness pokračuje v úspěšném tažení na poli energetiky ve střední Evropě.

Praha – 3. srpna 2010 – Ness Technologies, Inc. (NASDAQ: NSTC, TASE: NSTC), globální poskytovatel komplexních business řešení a služeb v oblasti informačních technologií, dnes oznámil podpis smlouvy se společností ČEZ Distribuce, a.s. na implementaci jednotného dispečerského systému řízení distribuční sítě v hodnotě 12,2 milionů dolarů (250 mil. korun). Ness zvítězil ve výběrovém řízení společnosti ČEZ Distribuce, největšího distributora elektrické energie v České republice. Nový jednotný systém řízení distribuční sítě velmi vysokého, vysokého a nízkého napětí nahradí pět stávajících rozdílných dispečerských systémů, takže v případě nutnosti může řízení v jednom regionu převzít region jiný. Nový systém kromě realizace nových projektů Smart Grid umožní optimalizaci řízení distribuční sítě a zejména větší míru zabezpečení a možnosti kooperace mezi regiony v případě výpadků či živelních pohrom. Během příštích tří let bude na zakázce pracovat početný tým odborníků společnosti Ness.

„Tento projekt má zajistit dodání a zprovoznění nového jednotného dispečerského systému. Je klíčovým projektem ČEZ Distribuce umožňujícím zlepšit činnost společnosti v oblasti kvality dodávky elektřiny našim zákazníkům,“ je přesvědčen Pavel Filipi, ředitel úseku řízení sítí ČEZ Distribuce a.s. a pokračuje: „Společnost NESS Czech s námi v rámci Skupiny ČEZ spolupracuje na řadě projektů a věřím, že bude i nadále velkým přínosem jak při samotné implementaci, tak i v oblasti rozhraní vlastního dispečerského řídicího systému na ostatní systémy.“

„Nový projekt dále posiluje pozice společnosti Ness jako předního poskytovatele služeb a řešení pro energetické podniky a to včetně hlavních systémů,“ říká Milan Sameš, prezident Ness CEE. „Efektivní přenos energií a optimalizace sítě jsou velmi důležité články v řetězci dodávek energie a Ness se zavázal splnit cíle tohoto rozsáhlého projektu ke spokojenosti společnosti ČEZ i jejích českých zákazníků.“

„Oblast energetiky a distribuce energií patří dlouhodobě mezi priority společnosti Ness. Díky tomu můžeme nabídnout obrovské množství znalostí i zkušeností a naši zákazníci to vědí,“ říká Mirko Kalous, generální ředitel Ness v České republice a dodává: „Jsme velmi rádi, že tímto projektem pokračuje naše velice úspěšná spolupráce se skupinou ČEZ nejen v České republice.“

Ness v rámci zakázky dodá kompletní hardwarovou i softwarovou infrastrukturu a celý systém řízení, zároveň zajistí i migraci a integraci dat a vytvoří rozhraní i pro ostatní systémy společnosti ČEZ Distribuce. Důležitou součástí je i trenažér celého systému pro dispečery. Na projekt naváže smlouva o podpoře a po třech letech provozu systému se očekává spuštění navazujících projektů optimalizace systému a maximalizace uživatelského komfortu.

O společnosti Ness
Společnost Ness Technologies, Inc. (NASDAQ: NSTC, TASE: NSTC) je globálním partnerem v oblasti business procesů a technologií. Řešení a služby pokrývají všechny vertikály i procesy v podnikání jejích zákazníků. Pomáhají jim dosahovat strategických cílů, optimalizovat náklady a zvyšovat efektivitu, rychlost a kvalitu. Své služby staví na dlouhodobě budovaných a ověřených kompetencích, včetně nabídky outsourcingu, nearshore i offshore dodávek. Struktura společnosti, unikátní know-how i technologická partnerství slouží k dosažení cílů zákazníků. To, že 85 % z nich se společností Ness spolupracuje opakovaně či dlouhodobě, je důkazem strategických partnerství. Se 7 800 lidmi v pobočkách v Severní Americe, Evropě, Izraeli a Indii má potřebnou sílu a invenci pro realizaci obchodních i technologických cílů svých zákazníků ve více než 20 zemích. Spojuje výhody globálního know-how a místních odborných i obchodních znalostí. Na českém trhu patří k leaderům v oblasti business a IT služeb (TOP 4, IDC 2008). Tým téměř 600 odborníků v Praze, Brně a Ostravě je strukturován tak, aby byl vždy blízko zákazníkům a jejich potřebám. Více na www.ness.com

O společnosti ČEZ Distribuce
ČEZ Distribuce, a. s., je držitelem licence na distribuci elektřiny a ve smyslu energetického zákona č. 458/2000 Sb. je provozovatelem distribuční soustavy. Společnost působí na území krajů Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Moravskoslezského a částečně v kraji Zlínském a Vysočina. Hlavním posláním společnosti je distribuce elektrické energie fyzickým a právnickým osobám a stálé zvyšování kvality a spolehlivosti dodávky všem odběratelům, zajištění plně funkční role výkonného správce aktiv distribuční soustavy a optimální řízení distribuční soustavy s ohledem na minimalizaci ztrát a výpadků při dodržení maximální spolehlivosti provozu. Předpokladem k naplňování podnikatelského záměru a poslání společnosti je bohatá tradice a know-how převzaté z dřívějších regionálních energetických společností a podporované odpovídajícím technickým i personálním zázemím.