Net vlak navštíví po Brnu ještě dalších šest měst

12. 3. 2008

[Tisková zpráva] Praha, 10. března 2008 – Brno – hlavní nádraží se stalo dnes za účasti hejtmana Jihomoravského kraje Stanislava Juránka a dalších hostí první zastávkou Net vlaku, který vypravily České dráhy, ČD CARGO a technikou a kvalifikovanými lektory vybavila Chráněná ICT pracoviště Deep. Jeho cílem je seznámit zájemce v měsíci internetu s možnostmi využití internetu pro cestování a současně ukázat, jak České dráhy umožňují dopravu i lidem s pohybovým omezením. Vozíčkáři si mohou vyzkoušet zvedací plošinu umožňující bezbariérový nástup do vlaku, pro zrakově handicapové je připravena navigační služba SONS.

Školicí vagón je vybaven notebooky, prezentační technikou, připojením k internetu CDMA, GPRS. V salonním vagónu budou předváděny speciální pomůcky pro ovládání, mobilní technika, MDA a bezdrátové technologie a příslušenství, PDA (i PAQ), tablety, digitální fotoaparáty, tiskárny na fotografie. Z internetových aplikací budou předváděny zejména systémy plánování cest (www.vlak.cz – IDOS), nákupu jízdenek online (www.eshop.cd.cz) a rezervace jízdenek a služeb pro cestující s handicapem (www.cd.cz/bez­prekazek). V Net vlaku bylo zřízeno také stanoviště Czech Point, kde mohou zájemci získat výpis z Katastru nemovitostí, Obchodního rejstříku, Živnostenského rejstříku a Rejstřiku trestů.

Během 12 dnů od 10. do 21. března navštíví Net vlak sedm měst. Program bude všude stejný – přednášky a workshopy budou vždy dopoledne od 9:00 do 11:00 hod. a odpoledne od 13:00 do 15:00 hod. Mezi tím a po skončení přednášek je Net vlak k dispozici pro bezplatné konzultace a internetovou komunikaci. Vítána je široká veřejnost, včetně lidí s jakýmkoliv zdravotním postižením. Věnovat se jim budou lektoři a zaměstnanci Chráněných ICT pracovišť Deep, sami zdravotně handicapovaní. Na bezplatné školení je možné se objednat předem na adrese www.deep.cz, e-mailem na cajka@deep.cz nebo telefonicky na 603 787 406 a 606 704 831.

Trasa Net vlaku je následující – 10. a 11. 3. Brno – hl.n., 12. 3. Blansko, 13.3. Svitavy, 14. a 15. 3. Praha – Libuš, 17. a 18. 3. Hradec Králové, 19. a 20. 3. Pardubice – hl.n. a 21. 3. Boskovice.

Net vlak pořádají České dráhy, a.s., Chráněná ICT pracoviště Deep a OS Vozíčkáři ze Zámku, se sídlem v Habrovanech. Partnery akce jsou ČD CARGO, SŽDC, ČSKI, ČVUT Praha, VK grafika, BMI sdružení, SONS, škola Svítání.

Net vlak je jednou z hlavních akcí projektu Březen – měsíc internetu. Jeho organizátorem je BMI sdružení. Hlavním partnerem letošního 11. ročníku BMI je Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, partnerem Svaz knihovníků a informačních pracovníků, mediálními partnery jsou Český rozhlas, Protext – PR servis ČTK, deník Právo, vydavatelství Burda Communications, Business Media CZ, a Reader´s Digest Výběr, odborným partnerem FORInternet. Veškeré informace o projektu jsou na www.brezen.cz.

BMI sdružení je neziskové sdružení fyzických i právnických osob, jehož posláním je podpora rozvoje Internetu jako globálního komunikačního prostředku, charakteristického pro informační společnost. Jeho projekt Březen měsíc Internetu 2000 se umístil ve finále soutěže Stockholm Challenge Award, které se zúčastnilo 612 projektů z 80 zemí.

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

DigiZone.cz: Česká televize mění schéma ČT :D

Česká televize mění schéma ČT :D

120na80.cz: 5 poporodních problémů a jejich řešení

5 poporodních problémů a jejich řešení

Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

Podnikatel.cz: Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu