Téměř polovina internetové populace nevydrží na dovolené bez mobilního internetu

[Tisková zpráva] Praha, 30. 8. 2010 Zhruba polovina Čechů, kteří používají internet, si ho berou v mobilu nebo notebooku s sebou i na dovolenou. Nejčastěji navštěvují sociální sítě a soukromý e-mail. 17 % z nich musí být dokonce během dovolené k dispozici na pracovním e-mailu. Chytré telefony s internetem vytlačují v posledních letech také papírové autoatlasy. Dvě pětiny lidí, kteří s sebou mají na dovolené mobilní internet, používají mobil i jako navigaci.

Vyplývá to z průzkumu Vodafone Zoom, zaměřeného na internetovou populaci, který pro Vodafone mezi 1 536 respondenty realizovala v srpnu agentura Data Collect.

Další závěry průzkumu:

• Více než polovina dotázaných, kteří o dovolené používají mobilní internet, navštěvuje během své dovolené sociální sítě (Facebook, Twitter, apod.) Nejčastěji je využívají k nahrávání fotografií a videí z dovolené.
  • Vzrostla obliba posílání pozdravu z dovolené přes e-mail prostřednictvím mobilních dat (místo pohlednic) – třetina těch, kteří o dovolené používají mobilní internet, posílá pozdravy tímto způsobem.
  • Klasické pohlednice jsou také stále častěji nahrazovány MMSkami. Jejich obliba narostla za tři roky o celých 20%. K nárůstu přispěl zejména pokles ceny MMS.
  • Téměř dvě pětiny lidí, kteří o dovolené využívají mobilní data, používá internet v mobilu či notebooku i v zahraničí.

42 % dotázaných tráví letní dovolenou v České republice i v zahraničí. V České republice lidé upřednostňují poznávací a aktivní dovolené, zatímco v zahraničí tráví častěji dovolenou pasivně u moře.

Nejčastějším důvodem, proč lidé na dovolené mobilní internet či internet v mobilu nepoužívají, je skutečnost, že jej nepoužívají vůbec, ani mimo dovolenou.

Vodafone v současné době pokrývá čtvrtinu populace rychlým mobilním internetem 3G a 95 % populace prostřednictvím technologie EDGE.

O Vodafonu Česká republika
Vodafone (původně Oskar) získal licenci na provoz mobilní telekomunikační sítě GSM v říjnu 1999. Krátce nato se stal nejrychleji se rozvíjejícím operátorem a vytvořil nový rekord v historii GSM – za 9 měsíců pokryl svým signálem 98 % obyvatelstva ČR. V roce 2002 společnost přivítala miliontého zákazníka a v roce 2005 získal licenci pro zřízení a provozování sítě ve standardu 3G. V tom samém roce se stal součástí vedoucí světové telekomunikační společnosti, Vodafone Group. Dnes poskytuje služby pro více než tři miliony firemních i nefiremních zákazníků. Společnost je také aktivní v oblasti společenské odpovědnosti a v roce 2006 založila Nadaci Vodafone ČR, prostřednictvím které už rozdělila více než 50 milionů korun do neziskového sektoru. Více informací se dozvíte na www.vodafone.cz.