Nová verze produktu Citrix XenServer – řešení podnikové třídy pro virtualizaci prověřené i v oblasti cloud computingu - nyní zdarma pro všechny

26. 2. 2009

[Tisková zpráva] Změny v pravidlech hry jdou daleko nad rámec volně dodávaných hypervisorů k rychlejšímu nasazení prvotřídní virtuální infrastruktury pro podniky i poskytovatele cloud computingu

Praha, Česká republika, 26. února 2009 – Společnost Citrix Systems, Inc. (NASDAQ: CTXS), světový lídr v oblasti infrastruktury pro poskytování aplikací, ohlásila novou průlomovou verzi produktu Citrix® XenServer™ – virtualizační platformu podnikové třídy prověřenou i na poli cloud computingu, která bude zdarma k dispozici všem uživatelům k neomezenému nasazení v produkčním prostředí. Základní hypervisory byly k dispozici zdarma již dlouhou dobu, ale jen těžko bylo možné je nasadit v reálných provozních podmínkách. XenServer v této nové verzi určuje zcela nové měřítko virtualizace zdarma a přidává řadu nových výkonných funkcí jako je centralizovaná správa většího počtu uzlů, sdílení prostředků mezi servery a přesuny za plného provozu. Výrazné snížení základní ceny řešení virtualizace zároveň napomáhá čelit dnešním ekonomickým problémům, a virtualizace podnikové třídy se tak stává dostupnějším řešením pro daleko větší počet firem všech velikostí, bez ohledu na výši rozpočtu.

XenServer, produkt používaný ve více než 5000 podnikových datových centrech po celém světě, je klíčovou součástí rodiny produktů Citrix Delivery Center™, která je komplexním řešením od datových center po desktopy, napomáhajícím zákazníkům přetvářet statická datová centra v dynamická „centra poskytování služeb.“ XenServer je postaven na stejném virtualizačním stroji Xen®, který dnes tvoří základ většiny nezávislých cloudů, včetně největší samostatné instalace virtualizační platformy na světě. Více než 75 % firemních serverů po celém světě stále virtualizaci nevyužívá1, a tak by toto oznámení mělo napomoci k rychlejšímu nástupu virtualizace tím, že do datových center poprvé zavítá řešení ztělesňující jednoduchost, škálovatelnost a hospodárnost cloud computingu.

„Hypervisory s omezenou množinou funkcí jsou zdarma k dispozici již delší dobu. Na nynější počin se lze dívat ze zcela jiné perspektivy, protože nabízí konkurenceschopnou platformu virtuální infrastruktury připravenou pro podniková prostředí, s plně centralizovanou správou, schopností přesunu za plného provozu a podporou neomezeného počtu virtuálních strojů a serverů, a to bez dalších omezujících podmínek,“ uvedl Mark Bowker, analytik z Enterprise Strategy Group.

„Jedná se o velmi pozitivní krok, který má potenciál urychlit nasazování virtualizace u firemních zákazníků všech velikostí, a zároveň usnadnit situaci externím poskytovatelům cloud computingu při podpoře systémů Windows vedle stávajících řešení pro Linux. Všichni, kdo v minulosti zamítli produkt XenServer coby legitimní nabídku řešení podnikové virtualizace, by měli tuto nabídku ve vlastním zájmu ještě jednou zvážit.“

Virtualizace podnikové třídy prověřená na poli cloud computingu
Nová verze produktu Citrix XenServer nabízí zákazníkům stabilní, škálovatelnou a funkčně velmi dobře vybavenou virtualizační platformu, kterou charakterizuje výjimečně vysoká výkonnost, ale současně i velmi dobrá intuitivnost a snadnost použití. Mezi základní rysy produktu XenServer patří:

• Výkonná centralizovaná správa umožňuje kompletní správu většího počtu uzlů v rámci neomezeného počtu serverů a virtuálních strojů. Zahrnuje snadno použitelné nástroje pro převod mezi fyzickým a virtuálním prostředím, nebo mezi dvěma virtuálními platformami, dále centralizovanou správu konfigurace a přizpůsobivou architekturu distribuované správy.
  • Přesun za plného provozu (Live Motion) a sdílení prostředků mezi servery staví na výkonné technologii XenMotion™ umožňující přesuny virtuálních strojů mezi servery bez přerušení služby a s nulovými časy odstávky; zahrnuje i optimalizaci prvotního umístění virtuálního stroje a režim inteligentní údržby.
  • Osvědčený stroj hypervisoru postavený na 64bitovém hypervisoru Xen průmyslového standardu, který v rámci spolupráce open source společně vyvinulo přes 50 předních dodavatelů technologií. Uživatelé díky tomu mohou plně využít všech výhod nejnovějších zdokonalení v oblasti výkonu, zabezpečení a škálovatelnosti na poli serverů, operačních systémů a mikroprocesorů příští generace.
  • Vysoký výkon na hostitelském hardwaru s podporou neomezeného počtu serverů a virtuálních strojů, jedním z nejvyšších stupňů konsolidace v oboru, výkonem téměř na úrovni nativního systému i v případě těch nejnáročnějších aplikací, a téměř nulovou režií na platformách Microsoft Windows® i Linux.
  • Snadné nastavení a administrace znamená dobře známé rozhraní se snadnou konfigurací za pomoci průvodce, intuitivní vyhledávání ve stylu web 2.0, a dále vestavěnou automatickou nápovědu, díky které je zaučení nových administrátorů dílem okamžiku.
  • Integrovaná správa ukládání dat s podporou všech stávajících systémů ukládání dat zahrnuje vestavěné funkce správy ukládání dat, mj. správu logických svazků na hostitelském systému nebo DMP (dynamický multi-pathing).

„Tento krok znamená posun k rychlejšímu nasazování virtualizace, neboť padají dřívější bariéry vysokých nákladů a složitosti, se kterými jsme se museli potýkat až příliš dlouho,“ poznamenává Simon Crosby, hlavní technický ředitel divize správy virtualizace ze společnosti Citrix. „Čím rychleji pomůžeme zákazníkům s virtualizací miliónů serverů, které dodnes virtualizaci stále nevyužívají, tím dříve budou zákazníci moci těžit z výrazné přidané hodnoty v rámci přeměny statických datových center na dynamická centra poskytování služeb, kde se veškeré služby aplikací, desktopů i serverů dodávají na vyžádání.“

Dobré řešení pro všechny typy zákazníků
Díky nové verzi produktu XenServer mají nyní firemní zákazníci vše potřebné k nasazení a centrální správě kompletní virtualizace podnikové třídy, a to na libovolném počtu serverů bez jakýchkoli počátečních nákladů – to je zvláště důležité v dnešní obtížné ekonomické situaci. Zákazníci, kteří s virtualizací teprve začínají, tak mohou rychleji těžit ze všech nabízených výhod a úspor nákladů. Na pokročilejší funkce správy virtualizace mohou přitom přejít až později podle aktuálních potřeb. Ti zákazníci, kteří v minulosti již investovali do dražších virtualizačních platforem, mají nyní osvědčenou alternativu podnikové třídy, kterou mohou zvážit ve chvíli, kdy nadejde čas k upgradu nebo rozšíření jejich stávající instalace.

Nová verze produktu XenServer je též skvělou zprávou pro poskytovatele řešení cloud computingu, z nichž valná většina dnes coby základní komponentu své platformy používá hypervizor Xen z kategorie open source. Přechodem na neomezený produkt XenServer tito dodavatelé zdarma získají nejen mnohem vybavenější platformu virtuální infrastruktury, ale i okamžitou nativní podporu pro uživatele platforem Windows, vedle stávajících uživatelů na linuxových platformách. Přechod na kompletní XenServer se usnadňuje i z pohledu dodavatelů operačních systémů Linux, kteří dnes ke svému produktu přibalují hypervizor Xen. Jejich zákazníci získají mnohem vyšší přidanou hodnotu, a budou tak moci své úsilí v rámci vývoje zaměřit na přidávání různorodých služeb stojících nad samotnou virtualizační platformou.

„Virtualizační stroj Xen představoval klíčovou součást strategie firmy SoftLayer na poli cloud computingu, kdy zajišťoval výkonovou přizpůsobitelnost a potřebnou referenci ke splnění naší vize nasazení virtualizace k transformaci datového centra,“ uvedl Nathan Day, hlavní technický ředitel firmy SoftLayer. „Díky tomuto kroku firmy Citrix můžeme těžit z dalších výhod nabízených výkonným produktem XenServer v rámci naší platformy cloud computingu příští generace, kde budeme moci nabídnout vyšší efektivitu a bohatší spektrum funkcí než v minulosti. XenServer coby součást platformy Citrix Cloud Center (C3) má skutečně vedoucí postavení na cestě rostoucího segmentu cloud computingu, kde pomáhá zákazníkům i partnerům tyto rychle se vyvíjející technologii efektivně řídit.“

V důsledku tohoto kroku bude XenServer představovat jednu ze základních funkcí Citrix® XenApp™, která je vlajkovou produktovou řadou v oblasti virtualizace aplikací od tohoto dodavatele. Doplněním produktu XenServer coby základní platformy pod XenApp narůstá flexibilita, která pomáhá zákazníkům konsolidovat velký počet fyzických serverů v produkčním prostředí prakticky s nulovou mírou režie. XenApp v současnosti využívá více než 1 milion serverů v datových centrech po celém světě.

Přechod na pokročilou správu virtualizace podle potřeby
Ti zákazníci, kteří v budoucnu pocítí potřebu dalších pokročilejších funkcí pro správu virtualizace, budou moci zakoupit novou produktovou řadu Citrix Essentials™ pro XenServer, zahrnující bohatou sadu funkcí speciálně určených pro prostředí XenServer. Tyto volitelně dodávané funkce – např. automatizace vývoje SW, dynamické poskytování (provisioning), řízení workflow, zajištění vysoké dostupnosti a bezproblémová integrace s předními systémy ukládání dat – budou přímo viditelné v konzole XenCenter™ v šedém vybarvení, a tak administrátoři používající XenServer snadno uvidí další možné funkce, které budou moci zakoupit později podle momentální potřeby. Když Citrix doplní produktovou řadu Citrix Essentials o další funkce a vylepšení, zašle se automaticky oznámení všem aktivním uživatelům produktu XenServer prostřednictvím správcovské konzole produktu XenCenter.

Dostupnost
Nová verze Citrix XenServer bude od konce března 2009 k dispozici ke stažení zdarma z webových stránek firmy Citrix a dalších portálů pro stahování SW produktů. Produkt Citrix Essentials pro XenServer budou nabízet distributoři Citrix od 7. dubna 2009. Zájemci o předběžné seznámení se s novou verzí produktu XenServer a některými novými funkcemi řady Citrix Essentials si mohou již dnes stáhnout zdarma zkušební verzi ze stránky http://www.ci­trix.com/free­xenserver.

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Vitalia.cz: Proč vás každý zubař posílá na dentální hygienu

Proč vás každý zubař posílá na dentální hygienu

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Měšec.cz: Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Jak levně odeslat balík přímo z domu?

DigiZone.cz: Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

DigiZone.cz: Flix TV má set-top box s HEVC

Flix TV má set-top box s HEVC

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Podnikatel.cz: S.r.o. využívá cizí auto. Jak je to s daněmi?

S.r.o. využívá cizí auto. Jak je to s daněmi?

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně